Hlavní obsah

Biden oznámil nový balík pomoci Ukrajině a hovořil se Zelenským

Americký prezident Joe Biden oznámil nový balík pomoci pro Ukrajinu v objemu 125 milionů dolarů (2,8 miliardy Kč). Zahrnovat bude rakety protivzdušné obrany, vybavení proti dronům, protipancéřové střely a munici. Bílý dům současně oznámil, že Biden v pátek telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Foto: Nathan Howard, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

I přes ruskou invazi na Ukrajinu z února 2022 „zůstává Ukrajina svobodnou zemí. A válka skončí svobodnou, svrchovanou a nezávislou Ukrajinou“, cituje Bílý dům Bidena, který oznámil novou pomoc v předvečer ukrajinského Dne nezávislosti.

Americká podpora bude podle prezidenta zahrnovat „rakety protivzdušné obrany na ochranu kritické infrastruktury Ukrajiny; vybavení proti dronům a protipancéřové střely na obranu před vyvíjející se taktikou Ruska na bojišti; munici pro vojáky na frontě a mobilní raketové systémy“. Spojené státy rovněž zavádějí nové sankce na téměř 400 subjektů a osob, které podle Bidena „umožňují ruskou válku“.

Ukrajinci ustupují od Pokrovsku

Válka na Ukrajině

Pomoc přichází v době, kdy ukrajinské síly pokračují v překvapivém vpádu na území Ruska, a to v Kurské oblasti. Ruské jednotky mezitím pomalu postupují na město Pokrovsk, což je klíčový dopravní uzel na východě Ukrajiny.

Zástupci amerického ministerstva obrany opakovaně uvedli, že Washington jedná s ukrajinskými představiteli ve snaze lépe porozumět tomu, jaké jsou dlouhodobé cíle kurské operace, zejména pak s ohledem na postup ruských sil v blízkosti Pokrovsku.

Zasažená letadla v hangárech. „Zázrak se nestal,“ běduje ruský bloger po úderu u Volgogradu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám