Hlavní obsah

Bělorusko stahuje k hranici s Ukrajinou vojáky a vybavení, varuje Kyjev

Bělorusko pod záminkou vojenského cvičení soustřeďuje u hranic s Ukrajinou značný počet vojáků a techniky, tvrdí ukrajinské ministerstvo zahraničí. Odhaduje, že na místě je na 20 tisíc vojáků, v oblasti měli být spatřeni také žoldáci z bývalé Wagnerovy skupiny.

Foto: Mikhail Metzel, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

„Bělorusko shromáždilo významný počet sil v Gomelské oblasti poblíž ukrajinských hranic pod záminkou cvičení,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí. V oblasti se podle tvrzení ukrajinské diplomacie nacházejí tanky, dělostřelectvo, systémy protivzdušné obrany a ženijní vybavení. Ukrajinská rozvědka tvrdí, že cvičení v blízkosti hranic a jaderné elektrárny v Černobylu představuje hrozbu pro národní bezpečnost Ukrajiny a globální bezpečnost obecně.

„Apelujeme na běloruské představitele, aby pod tlakem Moskvy nedělali tragické chyby pro svou zemi, a na běloruské ozbrojené síly, aby ukončily své nepřátelské akce a stáhly své jednotky ze státní hranice Ukrajiny na vzdálenost, která přesahuje dosah palebných systémů dostupných v Bělorusku,“ uvádí kyjevská diplomacie.

K ukrajinským hranicím jsme poslali třetinu armády, tvrdí Lukašenko. Ukrajina to popírá

Válka na Ukrajině

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko před několika dny uvedl, že posílí armádu na severní hranici s Ukrajinou. Podle svých slov reaguje na skutečnost, že Ukrajinci posilují jednotky na své straně hranice, píše deník Bild. Tuto informaci ale nelze nezávisle potvrdit.

Lukašenko prohlásil, že k hranici s Ukrajinou pošle téměř třetinu běloruské armády. Ačkoliv neuvedl přesné počty, běloruská armáda má asi 60 000 vojáků.

Generálmajor Andrej Lukjanovič, velitel běloruských sil protivzdušné obrany, ve státní televizi uvedl, že byly nasazeny rakety země–vzduch a vojáci radiotechnického sboru.

Minsk je spojencem Moskvy, do války proti Ukrajině se ale aktivně nezapojuje. V únoru 2022 Lukašenko povolil ruským vojskům přejít z Běloruska na Ukrajinu. Ruské jednotky se ale nakonec z této oblasti stáhly. Rusko vloni přeneslo některé ze svých taktických jaderných zbraní do Běloruska.

Bělorusko posílá armádní posily k hranicím Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám