Hlavní obsah

Běloruská stíhačka poprvé v akci. Sestřelila ruský dron na svém nebi

Homel

Běloruská stíhačka v noci na 29. srpna zasahovala proti dronu, který narušil běloruský vzdušný prostor. Upozornil na to opoziční kanál Bělaruski Hajun. Dron byl vypuštěn z Ruska, šlo o jeden z íránských šáhidů letících v noci na čtvrtek na Ukrajinu. Omylem vlétl na Jeľský okres v Homelské oblasti, který leží při hranicích s Ukrajinou.

Foto: X/Anton Heraščenko

Bělorusko poprvé sestřelilo na svém území ruský dron.

Článek

Do běloruského vzdušného prostoru dron vlétl ve čtvrtek kolem 03:30. Kvůli tomu odstartovala běloruská stíhačka, která držela pohotovost. Dron se pokoušela stíhat asi 20 minut. V 03:55 byly slyšet v Jeľském okrese nejméně dvě exploze a na nebi byl vidět jasný záblesk.

Bělaruski Hajun uvedl, že jde zřejmě o vůbec první zaznamenaný případ, kdy běloruské letectvo vzlétlo, aby zničilo skutečný vojenský cíl ve vzdušném prostoru země.

Z mapy, kterou kanál zveřejnil, se zdá, že dron zamířil nad Bělorusko poté, co už pronikl nad Ukrajinu.

Útok na Ukrajinu byl největší od začátku války. Rusko stál miliardy

Válka na Ukrajině

V noci na čtvrtek Rusové pokračovali už třetím dnem v masových vzdušných útocích na Ukrajinu. Ukrajinské vzdušné síly oznámily, že na Ukrajinu letělo 74 dronů a pět řízených střel. Podařilo se jim zničit 60 dronů a řízené střely Ch-59 nebo Ch-69 vypuštěné z letadel nad Kurskou nebo Bělgorodskou oblastí. Typ se musí upřesnit, ale pravděpodobnější je modernější Ch-59.

Drony byly vypuštěny z Kurské oblasti, z Primorsku-Achtarsku v Krasnodarském kraji a z Jejsku na jihovýchodním břehu Azovského moře. Nad Bělorusko zamířil dron vypuštěný z Kurské oblasti. Ukrajinská protivzdušná obrana zasahovala v noci na čtvrtek ve všech oblastech, ve středu na východě Ukrajiny.

Ztráta F-16: Zemřel elitní ukrajinský pilot

Válka na Ukrajině

Předchozí případy

Z Ruska vypuštěné drony vletěly do běloruského prostoru už v noci na 27. srpna, kdy Ukrajina čelila jednomu z největších vzdušných útoků. I tehdy bylo ve vzduchu běloruské letectvo. Podle Bělaruského Hajunu drony vlétly nad Bělorusko z Kyjevské a Černihivské oblasti. První krátce po půlnoci, pak o půl jedné, v jednu, o půl čtvrté a těsně před šestou ráno. První běloruská stíhačka vzlétla v 00:15 hodin a vrátila se kolem druhé ráno. Další vzlétla ve 02:45 hodin.

Lukašenko: Bělorusko nikdy nepošle vojáky bojovat mimo své území

Evropa

Že nejméně jeden šáhid, který se pohyboval nad Ukrajinou, zaletěl nad Bělorusko, potvrdil Ukrajinské pravdě i velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Ruské drony zabloudily nad Bělorusko už 13. a 16. července a 21. srpna, kdy jeden také zamířil zpět do Ruska. Není známo, zda i tehdy vzlétly běloruské stíhačky. Není také známo, proč některé drony zamířily nad Bělorusko, zda to byla chyba v jejich naprogramování, ztráta orientace nebo zda bylo jejich řízení narušené ukrajinskými zařízeními elektronického boje.

Bělaruski Hajun monitoruje dění v běloruském vzdušném prostoru a starty ruských stíhaček MiG-31K vybavených aerobalistickými raketami Kinžal.

Po ruském útoku na Ukrajinu vletěl na polské území neznámý objekt

Evropa

Výběr článků

Načítám