Hlavní obsah

Belgie dodá Ukrajině 30 stíhaček, první přijdou už letos

Belgie do roku 2028 poskytne Ukrajině 30 stíhacích letounů F-16. Uvedla to ministryně zahraničí Hadja Lahbibová, podle níž první letouny dostane Kyjev už koncem letošního roku. Informuje o tom tamní list The Brussels Times v den, kdy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přicestoval do Belgie, kde s belgickým premiérem Alexanderem De Crooem podepsal bilaterální bezpečnostní dohodu.

Foto: Profimedia.cz

Stíhací letoun F-16

Článek

Belgie se k dodání stíhaček formálně zavázala právě v rámci bilaterální dohody, která stanovuje spolupráci obou zemí na dobu deseti let. Kromě stíhaček Brusel Kyjevu poskytne v letošním roce pomoc v hodnotě nejméně 977 milionů eur (přes 23 miliard korun), uvedl list The Kyiv Independent.

Obě strany se dále dohodly na spolupráci v oblasti obranného průmyslu, zpravodajských služeb, kybernetické bezpečnosti a boje proti dezinformacím.

O tom, že Ukrajina dostane od Bruselu stíhačky, informovala země už v roce 2023. Přesný počet strojů ale do dnešního dne nebyl znám. Kromě Belgie přislíbily stíhací letouny také Dánsko, Nizozemsko nebo Norsko, připomněl bruselský list.

K uzavření bezpečnostní dohody došlo den poté, co ji Zelenskyj podepsal také ve Španělsku. Madrid se v rámci ní zavázal, že do konce letošního roku pošle Kyjevu vojenskou pomoc v hodnotě miliardy eur (přes 24,7 miliardy korun).

Španělský premiér Pedro Sánchez na tiskové konferenci se Zelenským potvrdil, že Ukrajina od Španělska dostane protivzdušné střely Patriot, munici a tanky Leopard 2A4.

Španělsko a Ukrajina podepsaly bezpečnostní dohodu, obsahuje miliardovou pomoc

Evropa

Výběr článků

Načítám