Hlavní obsah

Atentát na Macrona nebo vzpoura v Zakarpatí. Ruští dezinformátoři masírují ukrajinské civilisty

Ukrajinský server Insight News rozkryl síť ruských dezinformačních zpravodajských regionálních webů. Svým designem tyto webové stránky napodobují evropské stránky ruské Pravdy, jsou registrovány v Moskvě a všechny jsou provozovány ze stejné IP adresy. Ukrajinští čtenáři se pak na nich nejčastěji dočtou o nucených ukrajinských odvodech branců.

Foto: Profimedia.cz

Německá stránka ruské Pravdy

Článek

Vedle běžných falešných výpovědí ukrajinských vojáků o příšerné situaci v armádě a vymyšlených protináborových protestů ukrajinský čtenář na těchto webech najde i několik skutečných dezinformačních skvostů. Insight News zmiňuje například články o Kyjevem plánovaném „nacistickém“ atentátu na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, o popravě muže, který odmítl narukovat, před očima jeho rodiny, o „neexistujícím“ státu Finsko nebo o údajné vzpouře v Zakarpatí.

Všeobecně tyto falešné zpravodajské weby koordinovaně šíří častá tvrzení moskevských propagandistů ve snaze odradit Ukrajince od podpory obrany země. Jako další z cílů dezinformační sítě analytici uvádějí snahu ovlivnit veřejné mínění u západních spojenců napadené země, a tím ji odstřihnout od vojenské a finanční pomoci.

Stránky dezinformační sítě replikují design evropských stránek ruské Pravdy. Ty francouzská agentura Viginum před rokem odhalila jako koordinovanou dezinformační síť zaměřenou na státy Evropské unie. I tato síť ovšem nadále funguje a rozšiřuje svůj dosah. V letošním březnu se během jediného týdne rozšířila do devatenácti dalších zemí včetně České republiky.

V Záporožské jaderné elektrárně vyhořela chladicí věž

Válka na Ukrajině

To, že jsou obě sítě webovým designem téměř totožné, naznačuje, že se ruští dezinformátoři už vlastně ani nesnaží své aktivity skrývat. Možné je ovšem i to, že na designu webových stránek prostě jen šetří.

Rusko dále k šíření své propagandy využívá platformu TikTok, kde podle ukrajinských analytiků funguje síť dvou tisíců účtů znevažujících ukrajinské náborové kanceláře a mobilizační snahy. Dalším ruským propagandistickým nástrojem je pak animovaný seriál ukazující Ukrajinu pod nadvládou „nacistů“, v němž je Zelenskyj vyobrazen jako loutka Západu, která posílá Ukrajince na frontu pro vlastní zisk.

Připadám si jako tygr. Ukrajinský vpád zvedl morálku vojáků

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám