Hlavní obsah

ANALÝZA: Ukrajinský vpád do Ruska ani ruský postup na Donbasu samy válku nerozhodnou

Ukrajinský vpád do Kurské a Bělgorodské oblasti, jehož účelem je vytvořit sanitární koridor, aby pohraniční města nemohla být ostřelována, nemůže sám rozhodnout válku, uvedl Institut pro studium války (ISW). Stejně tak ji nemůže rozhodnout pokračující ofenziva na Donbasu, jejímž hlavním cílem je nyní Pokrovsk. Jednotky obou stran bojující v těchto operacích postrádají schopnosti a sílu, aby mohly samy rozhodnout válku, mohou však přinést strategické výhody, které se ukážou později.

Foto: ČTK/AP

Rusové střílejí ze samohybné houfnice Giacint-S v Kurské oblasti.

Článek

„Je příliš brzo hodnotit výsledky a operační význam ukrajinského vpádu do Ruska a pokračujících ruských ofenzivních snah na východě Ukrajiny. Význam těchto operací se neukáže izolovaně, ale bude záležet na tom, jak se bude vztahovat k řadě ruských a ukrajinských tažení během času,“ uvedl Institut pro studium války. „Rozsah války na Ukrajině brání kterékoli straně rozhodnout válku v jednom rozhodujícím tažení,“ stojí ve zprávě ISW.

Frederik W. Kagan a Kamberley Kaganmová už před týdnem v analýze Ukrajina a problém obnovení manévru v současné válce ukázaly, jak konflikt na Ukrajině proměnil současné válčení, když obě strany jsou schopny vybudovat silné obranné pozice a zálohy, které zabrání protivníkovi dosáhnout strategického vítězství během jediné kampaně. Útok komplikuje technologický pokrok, kdy manévry nejde utajit. Útočné operace si pak vyžadují mnoho cenných sil a techniky a obránce je schopen si připravit další defenzivní linie, stojí v analýze.

Obě strany jsou schopné vytvořit obranné pozice, které nemají ohrožená křídla, protože budují hloubkovou obranu, jež útočníka nutí pokoušet se o průniky. Ty pak vedou k velkým ztrátám na technice i mužstvu. Jsou tak nákladné, že nejsou přínosné. Ukrajinci v Kurské a Bělgorodské oblasti využili toho, že toto křídlo fronty, kde nedocházelo k přímým střetům, nebylo tak dobře bráněné, Rusové tam nevybudovali hloubkovou obranu, jež by zabránila průniku mechanizovaných jednotek. Rusko ale má dost velkou bojovou sílu, aby zabránilo Kyjevu využít aktuální výhodu, jeho bojová síla stačí k pokrytí fronty a i dlouhých hranic, pokud se pro to rozhodne a obětuje tomu jiné cíle, upozornil Institut.

Kyjevské velení využilo toho, že Rusové s podobnou operací nepočítali.

Kreml se soustředí na Pokrovsk

Institut podotýká, že ani ukrajinský útok na území Ruské federace nezastavil ruskou operaci, jejímž cílem je dobýt Pokrovsk a dále postoupit směrem na západ od Doněcku. Cílem Kremlu je obsadit celou Luhanskou a Doněckou oblast, což byl jeden z prvních cílů války na Ukrajině. Těsně před jejím začátkem Rusko uznalo samozvané separatistické lidové republiky (Doněckou a Luhanskou) na území tvořeným celou Doněckou a Luhanskou oblastí podle ukrajinského územněsprávního členění, byť je separatisté plně nekontrolovali.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Následky ruského raketového útoku u Kyjeva

„Ruské síly se snažily vytvořit tlak v široké operační oblasti podobný tomu, jaký nyní Ukrajina vyvíjí na Rusko vpádem do Kurské oblasti, ale Putin a ruské vojenské velení se pouze snažili využít tyto tlaky k prosazování omezených územních cílů. Vzdali se sledování operačně významnějších cílů nebo širších pokusů o vytvoření významnějších dopadů na celém válčišti,“ uvedl ISW. „Ruská armáda v posledních měsících neprováděla novou rozsáhlou útočnou operaci, aby udržela konzistentní tempo postupu na Ukrajině, zejména v Doněcké oblasti. Putin a ruské vojenské velení dospěli k závěru, že měsíce bojů povedou dál k malým územním ziskům,“ napsal Institut.

Připomněl Putinovu teorií vítězství na Ukrajině, která předpokládá, že ruské síly budou schopny pokračovat v pomalém postupu neomezeně dlouho. Ruský prezident kalkuluje s tím, že Rusko má lidskou i materiální převahu, která se nakonec projeví.

„Ruská ofenziva s cílem obsadit Pokrovsk je symbolem ruského přístupu k válce na Ukrajině, který zahrnuje poziční válku a plíživý postup s cílem vyhrát opotřebovací válku,“ uvedl ISW. Soustavný tlak na celé frontě východně a jihovýchodně od Pokrovska umožnil ruským jednotkám využívat slabiny v ukrajinské obraně. Za značných lidských ztrát dobyly cca 400 km čtverečních, tedy dva kilometry čtvereční denně. Dobytí některých vesnic ale zabralo týdny, protože ruské síly se soustředily na frontální útoky pěchoty, aniž by se pokoušely o postup pomocí manévru.

Útoky jiným směrem nabízejí více

„Zdá se, že ruské vojenské velení opustilo své úsilí o rychlé taktické zisky ve směru Pokrovsk a přijalo poziční válku,“ uvedl Institut. Současně upozornil, že se Rusové soustředí především na Pokrovsk, i když by operačně přínosnější bylo dobýt Časiv Jar, což by otevřelo cestu na poslední dvě velká města v Doněcké oblasti Slovjansk a Kramatorsk, a na vytlačení Ukrajinců z východního břehu řeky Oskil v Charkovské oblasti. Postup na Pokrovsk nabízí větší možnosti územních zisků a šanci dosáhnout hranice Doněcké oblasti, ovšem samo město je méně významné než Kramatorsk a Slovjansk.

Rusko se přitom dostává slepé uličky. Ruský prezident i vojenské velení považují za klíčové zachování celoplošné iniciativy ve vedení opotřebovávací války s Ukrajinou. Od listopadu 2023, kdy ruské jednotky převzaly iniciativu, vedly útočné operace po celé délce fronty na východě Ukrajiny v Donbasu a také zaútočily na Charkov. To mělo nejen zajistit další územní zisky, ale taktéž zabránit Kyjevu soustředit větší síly pro protiútok. To se však nepovedlo.

Ukrajinský vpád do Ruska

Ukrajinci však byli schopni soustředit dost sil pro útok do Kurské oblasti, kde se jim podařilo dobýt značné území. Ani to však nevedlo Rusy k tomu, aby zastavili útoky na Pokrovsk.

„Vypadá to, že ruská armáda se snaží udržet svůj ofenzivní tlak v Doněcké oblasti, zejména vést útočnou operaci s cílem obsadit Pokrovsk. Zřejmě doufá, že udržované tempo ofenzivy v Doněcké oblasti přitáhne dostatek ukrajinských zdrojů k obranným operacím na tomto bojišti a zabrání to Ukrajině v napadání přebírat iniciativu na bojišti jinde využitím vpádu do Kurské oblasti, který má dopad na celé bojiště,“ uvedl Institut a upozornil, že Ukrajina nemusí nutně upřednostnit obranu Pokrovska před úsilím jinde.

ISW upozornil, že stávající ruská taktika je neudržitelná: „Ruské síly nebudou schopné udržovat iniciativu na celé východní Ukrajině donekonečna a kulminace ruské ofenzivy poskytne ukrajinským silám další příležitosti zpochybňovat ruskou iniciativu. Ukrajinský vpád do Kurské oblasti a zdůrazněná ruská priorita udržet tempo ofenzivních operací v Doněcké oblasti pravděpodobně způsobí větší tlak na zbývající ruské operační zálohy. Pravděpodobně začnou ovlivňovat schopnost Ruska udržet konzistentní útočné operace v celém válčišti.“

ISW upozornil, že další přesuny ruských jednotek do Kurské oblasti by dále oslabily schopnost Ruska vést trvalé ofenzivní operace na severovýchodě a východě Ukrajiny. Zopakoval, že Rusko bude ale napřed utlumovat své operace v jiných úsecích fronty, než je ten prioritní.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský útok na most v Kurské oblasti

Putin ví, že musí Ukrajince vytlačit

ISW také připomněl ukrajinská vyjádření, že cílem vpádu nejsou územní zisky, nýbrž vytvoření sanitárního kordonu. Chtějí také donutit Rusy stáhnout do oblasti síly odjinud.

Uvedl, že v Kurské a Bělgorodské oblasti nejsou žádná operačně významná území a že Ukrajina nevyčlenila pro útok do Kurské oblasti takové síly, aby mohla pomýšlet třeba na dobytí Kursku. Rusko už přitom muselo posílit obranu a nasadit tam rezervy určené pro operace na východě Ukrajiny. Stávající posily však nebudou stačit na vytlačení Ukrajinců, kteří pronikli do hloubky až 28 km na šíři 56 km fronty. Ruský protiútok se v tomto směru očekává, protože pokračující ukrajinská okupace ruského území by byla strategickou ranou pro Putinovo desetiletí trvající úsilí vybudovat silné Rusko.

Zelenskyj: Cílem vpádu ukrajinských sil do Kurské oblasti je vytvoření nárazníkové zóny

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám