Hlavní obsah

Rusové si připravují půdu pro obsazení celé Doněcké oblasti

Rusové se probili do ukrajinského Vuhledaru a drží jeho východní část. To nejen zlepšuje jejich ochranu Doněcku, od něhož už na začátku roku vytlačili Ukrajince, ale také tím vymazávají loňské ukrajinské úspěchy u Velyke Novosilky a u řeky Mokri Jaly. Hlavně jim to však vyrovnává frontu a kryje levé křídlo jednotek útočících na Pokrovsk. Dobytí celého Vuhledaru, Pokrovsku a Časiv Jaru Moskvě by okupantům otevřelo cestu k ofenzívě na Kramatorsk a Slovjansk a k ovládnutí celé Doněcké oblasti.

Bojiště ve VuhledaruVideo: Reuters

Článek

Ruský postup na východě Vuhledaru ohrožuje posádku, která ho brání. V dostřelu ruské artilerie je zřejmě už i poslední zásobovací cesta do města z Bohojavlenky, jež leží na sever od Vuhledaru.

Ruský postup nezastavil ani ukrajinský vpád do Kurské oblasti, kde se ukrajinské jednotky i po několika týdnech stále drží. Ruské velení nestáhlo jednotky z klíčové fronty v Doněcké oblasti, kterou prohlašuje za svou, a dál se soustředilo na svůj cíl obsadit ji celou.

Situace je kritická. Východoukrajinská pevnost Vuhledar je v kleštích

Válka na Ukrajině

Setrvalý ruský postup

Po pádu Avdijivky letos na jaře zahájili okupanti postup jak na západ k Pokrovsku, od jehož okraje jsou už jen pět kilometrů, tak na sever k Torecku, kde 20. září už pronikli do jeho centra a postupují i jižně od něj, když pronikli do středu obce Leonidivka.

Nyní je jasné, že se Rusové pokoušejí o postup v širokém oblouku, jenž z jihu míří k posledním dvěma velkým městům v Doněcké oblasti, které drží Ukrajinci - ke Kramatorsku a Slovjansku.

Obě tato města jsou už dlouho jejich cílem. I snaha za každou cenu dobýt Bachmut byla vedena touhou získat Kramatorsk a Slovjansk. Plány okupantům zkomplikovala blesková operace Ukrajinců, při níž osvobodili na podzim 2022 velkou část Charkovské oblasti včetně Izjumu a Kupjansku. Právě odtamtud měl vést druhý ruský útok ze severu, jenž by dostal Ukrajince do kleští.

Ukrajinci přiznali stažení z části Časiv Jaru, hrozí ztráta Doněcké oblasti

Evropa

Nyní v Moskvě zřetelně plánují útok z více směrů na Kosťantynivku, která je branou ke Kramatorsku. Útočit na ni mohou z jihovýchodu od Torecku a z jihozápadu od Pokrovsku a současně ze severovýchodu od Časiv Jaru, který představuje klíčovou pozici, neboť leží na výšině nad Kosťantynivkou a Kramatorskem.

Dobytí Vuhledaru by navíc ohrozilo i ukrajinské jednotky v sousední Záporožské oblasti, kde je zatím ruský postup extrémně pomalý.

Foto: ISW

Situace u Vuhledaru na mapě ISW. Červeně je vyznačeno území pod kontrolou ruských okupantů, žlutě jejich postup, modrá barva ukazuje poslední zisky Ukrajinců

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Poškozená ložnice v Mykolajivce v Doněcké oblasti, 23. září 2024.

Rusko s vítězstvím spěchá, dokud má zbraně a vojáky

Válka na Ukrajině

Institut pro studium války sice opakovaně upozorňuje, že Rusové nemají dost sil na rychlý postup a provedení velké obkličovací operace, zvolená taktika neustálého pomalého postupu do nedostatečně pevné ukrajinské obrany jim však také umožňuje získávat rozsáhlá teritoria, Mohou se tak blížit vytčeným cílům, zvláště když mohou pozice obránců ničit leteckým bombardováním za použití kluzákových bomb.

Snaha ukrajinského premiéra Volodymyra Zelenského získat další západní podporu a povolení používat západní zbraně pro ničení cílů na území Ruské federace je zcela pochopitelná - chce ničit ruské zásoby a logistiku tak, aby to Rusy bolelo a omezili své aktivity v Doněcké oblasti, protože zřetelně nemají dost sil držet se pod neustálým ruským tlakem na dlouhé frontě v Doněcké oblasti.

I Rusům ale chybějí lidé a také jim nezbývá než nasazovat staré zbraně. V opotřebovávací válce jim to však stačí. Převahu nad Ukrajinci si nadále udržují.

Foto: Alex Babenko, ČTK/AP

Nedávno vybudovaná opevnění v Doněcké oblasti, 20. září 2024.

ANALÝZA: Ukrajinský vpád do Ruska ani ruský postup na Donbasu samy válku nerozhodnou

Válka na Ukrajině

Dobytím Doněcké oblasti by se splnil původně proponovaný cíl Moskvy „osvobodit“ Doněckou a Luhanskou lidovou republiku na celém území Doněcké a Luhanské oblasti. Po jejím získání by Moskva mohla oznámit, že prvního cíle ve válce je dosaženo, a případně ji ukončit.

Navíc by to vytvářelo pro Rusy výhodnější situaci pro získání Záporožské oblasti, kterou už formálně Rusko také začlenilo do svého území, ač ji nekontroluje.

Výběr článků

Načítám