Hlavní obsah

Analytik: Válku na Ukrajině ukončí tichá tajná jednání. Pro mnohé to bude šok

Ukrajinské a ruské vojenské cíle jsou nereálné a válku na Ukrajině ukončí tajná jednání podobná těm, která předcházela výměně vězňů mezi Západem a Ruskem. V britském magazínu New Statesman to uvedl analytik Wolfgang Münchau.

Foto: Evgenij Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci pálí ze samohybné houfnice 2S7 Pion na ruské pozice v Doněcké oblasti

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj trvá na tom, že v rámci mírových jednání nepřijme nic jiného než úplné stažení Ruska ze všech ukrajinských území. Ruský vůdce Vladimir Putin chce čtyři ukrajinské oblasti, které Rusko jednostranně anektovalo v září 2022: Doněckou, Chersonskou, Luhanskou a Záporožskou, připomněl analytik v magazínu New Statesman.

„Mezinárodní právo plně podporuje Ukrajinu, ale tato válka se nerozhodne u soudu,“ uvedl Münchau. „Konec války na Ukrajině se bude vyjednávat tajně, stejně jako nedávná výměna vězňů mezi Ruskem a Západem potažmo USA, během níž byl americký novinář Evan Gershkovich vyměněn za placeného vraha ruské vlády Vadima Krasikova,“ poznamenal analytik. „Ta dohoda přišla z čistého nebe. Byla to práce tiché diplomacie,“ doplnil.

Foto: Profimedia.cz

Wolfgang Münchau

Podle něj se jednání naplno rozběhnou, a zajistí tak konec války na Ukrajině, až si obě strany uvědomí, že náklady na pokračující boje převyšují výhody, které lze ozbrojeným konfliktem získat. „Stále bude o co hrát, ale nikdo nedostane vše, co chce,“ objasnil analytik.

Ukrajinský vpád do Kurské oblasti je podle něj rizikový tah, ale pokud Kyjev zabraná území udrží, mohlo by mu to pomoci při vyjednávání. Stejně tak jako skutečnost, že ruské zdroje nejsou nekonečné.

Syrskyj: Rusové od začátku invaze zasáhli téměř 12 tisíc objektů

Válka na Ukrajině

Konec války pak přijde náhle, podle Münchauových spekulací by to mohlo být příští rok. „Pro západní příznivce Ukrajiny, z nichž někteří stále věří, že Kyjev může dosáhnout plnohodnotného vítězství včetně osvobození Krymu, a dokonce také změnu režimu v Rusku, to bude nejspíš šok,“ podotkl analytik.

Diplomatická jednání ohledně ukončení války budou podle něj trvat déle než rozhovory o výměně vězňů, ale proběhnou stejně tiše a tajně.

„Bude to dohoda, z níž nikdo nevyjde jako vítěz, ale umožní oběma znepřáteleným táborům tvrdit, že právě ten jejich vyhrál,“ předpověděl Münchau. „Bude to špinavá dohoda, plná kompromisů. A světu bude odhalena jako hotová věc - podobně jako nečekaná výměna vězňů,“ uzavřel.

Medvěděv jednání odmítá, ale má ho stále plná ústa

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám