Hlavní obsah

Americký propagandista sloužící Putinovi zmizel na Ukrajině neznámo kam

Američan Russell Bentley, který po začátku ruské invaze na Ukrajinu s cílem „osvobodit Ukrajinu“ podpořil ruskou vojenskou mašinérii a stal se Putinovým propagandistou, se v Doněcké oblasti ztratil neznámo kam. Informuje o tom ruský list Argumenty i Fakty.

Foto: Sputnik

Američan s ruským občanstvím Russell Bentley

Článek

„Policejní oddělení Petrovského okresu v Doněcké oblasti hledá Russella Bentleyho, který odešel 8. dubna 2024 neznámým směrem, do současnosti není známo místo jeho pobytu,“ stojí v telegramovém příspěvku Ruskem vytvořeného Ministerstva vnitra Doněcké lidové republiky (DLR). Jde o název nelegálně anektované ukrajinské Doněcké oblasti.

V příspěvku se dále uvádí, že Bentley měl v den zmizení na sobě černé tričko, maskáčové kalhoty a boty. Muž si s sebou vzal také zelenou tašku. Na rameni má tetování podobné šípu.

Russell Bentley opustil Spojené státy americké v roce 2014 a zamířil do Donbasu v Doněcké oblasti, kam ruská armáda v roce 2014 poslala své „zelené mužíčky“. Podle ruského listu Argumenty i Fakta se „zhruba před dvěma lety“ stal ruským občanem.

Rusové na Krymu parkují tanky a systémy protivzdušné obrany v zemědělském podniku

Válka na Ukrajině

Ruská propagandistická média uvádí, že po svém příjezdu do Donbasu pracoval jako „válečný reportér“. Sám Bentley tvrdil, že ruská strana frontové linie je napěchovaná „bojovníky proti nacismu“ a „osvoboditeli Ukrajiny“.

Americký list The Rolling Stone v článku „Bizarní příběh o tom, jak se z tvrdého texaského levičáka stal Putinův propagandista v první linii“ ho nicméně označil za bývalého „dealera marihuany“, který na okupovaném území točil videa „před tanky označenými písmenem Z na ruské straně fronty v Donbasu“.

„Tihle chlapi zachrání a osvobodí všechny dobré lidi na Ukrajině. A ti špatní? BUM! Nakopejte jim zadky!“ prohlásil podle listu Bentley na jednom ze svých propagandistických videí.

Foto: Russell Bentley

Bentley na jednom ze svých videí

V jednom z dalších příspěvků Američan prohlásil, že „míří na západ s osvoboditeli Ukrajiny“. „Můžeme se zastavit v Kyjevě, můžeme se zastavit u kanálu La Manche. Můžeme osvobodit USA,“ řekl Bentley.

V telefonickém rozhovoru pro The Rolling Stone dále uvedl, že je „antirasista“ a „antiimperialista“. „Vyrostl jsem na podpoře práv lidí bránit se,“ prohlásil. V této souvislosti tedy není jasné, jak se mohl dát na stranu Ruska, které své imperialistické ambice opakovaně v posledních třiceti letech ukázalo. V roce 2008 anexí gruzínské Jižní Osetie a Abcházie, v roce 2014 anexí Krymu a po dalších osmi letech zahájením plnohodnotné invaze na Ukrajině.

Čtvrt miliardy mrtvých a zmrzačených bude cena za jadernou válku, zaznělo v ruské TV

Evropa

Výběr článků

Načítám