Hlavní obsah

Přes pět desítek mrtvých a dvě stovky zraněných po ruském útoku v ukrajinské Poltavě

Aktualizováno

Ruský útok na ukrajinské město Poltava podle předběžných zpráv zabil 51 lidí a dalších 219 zranil, uvedla v úterý odpoledne aktualizované bilanci manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská. Její manžel Volodymyr Zelenskyj už dříve informoval, že byla zasažena budova takzvaného telekomunikačního institutu a blízké nemocnice. Co do počtu obětí tak jde o jeden z nejhorších ruských útoků v ukrajinských městech od února 2022, kdy Moskva nynější invazi zahájila. Pod troskami budov mohou být další lidé.

Čtyři desítky mrtvých a 180 zraněných po ruském útoku v ukrajinské PoltavěVideo: Reuters

Článek

„Zaměřili se na vzdělávací ústav a blízkou nemocnici a částečně zničili jednu z budov telekomunikačního institutu. Mnozí byli zachráněni. Více než 180 lidí bylo zraněno. Bohužel je mnoho obětí. V současné době je potvrzeno 41 mrtvých. Upřímnou soustrast všem rodinám a přátelům,“ napsal Zelenskyj na síti Facebook.

V Poltavě je jedno ze sídel Institutu telekomunikací a informací, kde se školí specialisté ukrajinské armády, pohraničníků a policie.

Útok na Ukrajinu byl největší od začátku války. Rusko stál miliardy

Válka na Ukrajině

„Podle dostupných informací nepřítel použil dvě balistické střely. Časový interval mezi náletovou sirénou a příletem smrtících střel byl tak krátký, že zastihl lidi v okamžiku evakuace do protileteckého krytu,“ oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Záchranářům se podařilo z trosek dostat několik lidí, vyprošťovací práce pokračují, protože pod troskami budov mohou být další oběti i zranění.

„Vyjadřujeme upřímnou soustrast rodinám obětí. Tato tragédie je dalším důkazem zákeřnosti nepřítele, který se nezdráhá páchat jakékoli zločiny, snaží se zastrašit Ukrajince,“ vzkázalo dále ukrajinské ministerstvo obrany s výzvou, aby lidé důvěřovali pouze oficiálním zdrojům informací.

Rusko zaútočilo na Záporoží a Dnipro, zemřelo osmileté dítě

Válka na Ukrajině
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám