Článek
Lidé se odedávna pídí po jídlech, kde se tyto účinky spojují. Takže se už po celá staletí tradují pokrmy s pozitivním vlivem na sexuální libido a vitalitu.
Jak tato afrodisiaka fungují?
- Nastartují v těle látkovou přeměnu (metabolismus). * Povzbudí centrální nervovou soustavu.
- Prokrví pohlavní orgány a zvýší jejich dráždivost.
- Vyvolávají rozjaření.
Chce to víc zinku
Naši předkové přikládali povzbudivé účinky určitých jídel magii. Dnes víme, že jsou dílem některých vitamínů, minerálů a stopových prvků. Prim mezi nimi hrají vitamíny řady B a hlavně zinek. Při jejich nedostatku se u mužů a žen významně snižuje sexuální touha.
Ale i nejsilnější afrodiziaka se minou účinkem, pokud se člověk přejí. Na lůžku mu pak zůstane jen jediná touha - co nejdřív usnout. Chystají-li se milenci na vášnivou noc, měli by jíst do polosyta a nejméně hodinu před akcí S (sex).
A pozor. Dramatik Euripidés sice tvrdil, že kde není víno, není láska, ale předchozí pravidlo platí i pro alkohol. Dvě sklenky dobrého vínka změní řadu žen v sexuální dračice, sex po dvou sedmičkách je ovšem spíš na draka.
Správně se naladit
Inspiraci pro valentýnský stůl lze najít v knize Lechtivé vaření, do níž afrodiziakální jídla vymysleli Filip Sajler a Ondřej Slanina, známí televizní Kluci v akci.
Maria Froydová, autorka kuchařky, ještě dál doporučuje:
„Aby si užila nejen chuť, ale všechny smysly, je nutné vyladit i prostředí. K jídlu patří světlé barvy, tónované odstíny podporující chuť i milé rozpoložení. Hlavně skořicová a oranžová, tóny červené, zelená a modrá jsou příliš studené. Intimitu stolování ovlivní i způsob osvětlení. Úsporné zářivky s chladnými, bodavými paprsky nebývají to pravé. Je dobré volit měkké žluté světlo nebo příjemné plamínky svíček. Dobrá krmě voní, byla by tedy škoda ji míchat například s vonnými tyčinkami.“
A jaký lechtivý recept dostal ji? Neodolala mušlím s kokosovým mlékem a banánovým nugetkám se zázvorovou majonézou (recepty máme v redakci).
Pro krásné milování
Název | Účinek | Zdroj |
Vitamíny řady B | Přenos nervových vzruchů | Luštěniny, mořské ryby |
Vitamín C | Podpora plodnosti | Citrusy, jahody, papriky |
Vitamín E | Tvorba zdravého spermatu | Ořechy, semena, klíčky |
Zinek | Nezbytný pro chod pohlavního systému | Tmavé maso, arašídy |
Selén | Podpora sexuální vitality | Mléčné výrobky, para ořechy |
Hořčík | Pružnost svalů | Celozrnné pečivo, listová zelenina |
NÁPADY PRO SVATOVALENTÝNSKÝ STŮL
Kaviár a šampaňské (2 porce)
Kaviár a šampaňské (2 porce)
100 g lososového kaviáru, 1 vejce, 50 g plnotučné zakysané smetany, snítka kopru, 40 g červené cibule, 1 citrón
Těsto: 80 g hladké mouky, 1 vejce, 100 ml mléka, 20 g droždí, sůl, špetka cukru, olej na pečení
Jedno vejce uvaříme natvrdo a po vychladnutí jemně nasekáme, červenou cibuli nakrájíme na kostičky, citron rozdělíme na šestiny. Ve vlažném mléku smícháme droždí s cukrem i hladkou moukou a necháme vyběhnout. Přidáme vejce, osolíme, vypracujeme hladké lité těsto a na 20 minut je uložíme na teplé místo. Z vykynutého upečeme lívance. Kaviár v originálním obalu podáváme na ledové tříšti, obložený mističkami se sekaným vejcem, zakysanou smetanou s posekaným koprem, nakrájeným citrónem a cibulkou.
Chřest s jahodovým sorbetem a chilli-mátovým karamelem (2 porce)
Chřest s jahodovým sorbetem a chilli-mátovým karamelem (2 porce)
160 g chřestu, 1 citron, 300 ml vody, 200 ml bílého vína, 80 g jahodového sorbetu, 50 g cukru krupice, 50 ml vody, 1 malá chilli paprička, 1 malý svazek máty
Vodu, víno a šťávu z citrónu přivedeme k varu, vložíme chřest a necháme 3 minuty spařit. Poté jej přemístíme na 2 minuty do ledové vody, vyjmeme, necháme okapat a dobře vychladíme v ledničce. Do malého kastrůlku nasypeme cukr, zalijeme vodou a necháme rozpustit. Mátu i chilli papričky posekáme na jemné nudličky, nasypeme je do cukrového rozvaru a necháme krátce přejít varem. Chřest podáváme přelitý karamelem s kopečkem jahodového sorbetu.
Ořechové suflé s medovou omáčkou (5 porcí)