Hlavní obsah

Vinaři odšpuntovali svatomartinské, letos jsme byli rychlejší než špačci, říkají

Praha

Mladé svatomartinské víno mohli v sobotu od dopoledních hodin ochutnávat milovníci vína na pražské náplavce na Rašínově nábřeží. Symbolicky v 11 hodin a 11 minut tady vypukly Svatomartinské slavnosti. Lidé začali nakupovat degustační sklenky a vinaři odšpuntovali a odzátkovali první lahve letošního oblíbeného vína.

Na Rašínově nábřeží v Praze se konají Svatomartinské slavnosti. Ochutnat lze pečenou husu i mladé vínoVideo: Radek Plavecký, Novinky

Článek

„Letos je dobrý rok, pomrzlo toho jen velmi málo, jen první řádek, takže úroda je slušná a kvalita je také dobrá. Cukernatost byla při měření vysoká, takže jsme spokojeni,“ svěřila se Novinkám vinařka z Vlkoše, oblasti poblíž Kyjova, Petra Podlipská. „Navíc sklizeň byla výrazně dříve než obvykle, takže jsme letos byli rychlejší než špačci,“ dodala s úsměvem.

Pod výtoňským železničním mostem stály stánky a prezentovaly se tu dvě desítky vinařů převážně z Moravy. Kromě mladého vína bylo možné degustovat i minulé ročníky.

Mnohým přišlo v chladnějším dopoledni vhod i svařené víno. „Mám raději silnější vína než ta mladá, navíc je chladno, tak jsem upřednostnila svařené. Ale na ochutnání si jednu lahev svatomartinského vezmu domů,“ zvažovala jedna z návštěvnic Simona Krejsová. „Je to moc příjemná akce, mlha se rozplynula, sluníčko už vykukuje, k tomu cimbálová muzika a vínko, nic tu nechybí,“ dodala spokojeně.

Mladých vín se svatým Martinem bude letos o třetinu méně

Vánoce
Foto: Radek Plavecký, Novinky

Ochutnávku vína zpestřila i cimbálová kapela.

Svatomartinská vína nabízeli prodejci většinou za cenu od 150 do 180 korun za lahev. Kdo však nechtěl lahev celou a chodil jen koštovat různé vzorky, musel si koupit za 150 korun degustační skleničku. Pak už mohl střídat stánky dle chuti.

Na náplavce si na své přišli i ti, kteří vínu tolik neholdují. Ke svátku svatého Martina patří tradičně svatomartinská husa. I ta byla k mání. Porce za 350 korun zahrnovala velký karlovarský knedlík s pečeným husím stehnem a červeným zelím.

Burčák jako bonbon pro dospělé. Bouřlivák z prvních hroznů je českým fenoménem

Domácí

Výběr článků

Načítám