Hlavní obsah

Unikátní ledopády v Pulčínských skalách. Barevné tóny jim dává sněžná řasa

Pulčín

Proměnlivé teploty a dostatek vody v půdě jsou živnou půdou pro postupný vznik unikátních ledopádů vyrůstajících ze skalních puklin a převisů v Pulčínských skalách v Javornících na Valašsku. Poprvé se tuto zimu objevily již neobvykle v prosinci, nyní nastává jejich hlavní čas.

Unikátní ledopádyVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

Ze skal vyrůstají od ledna do března, kdy se střídají nízké teploty s oblevou. Během několika týdnů jsou schopné dosáhnout až čtyřmetrové délky. Nejvíce těchto unikátních ledopádů je v okolí Pulčína v místě zvaném Propadlý hrad. Jakmile člověk vstoupí do skalního městečka zařezaného do země okolní krajiny, naskytne se mu pohled na desítky různobarevných ledových rampouchů.

Malý přírodní zázrak

Právě zbarvením se stává jedinečný zimní přírodní útvar také botanickou raritou. Led totiž obarvuje mikroskopická sněžná řasa žijící ve sněhu a ledu. Ta dává ledopádům jejich krvavě červené, oranžové, žluté, ale i zelené tóny. Ještě donedávna se přitom místní lidé i geologové domnívali, že oranžové tóny způsobuje voda prostupující puklinami v pískovcích, která s sebou nese mikroskopické částečky sloučenin železa. Tuto teorii vědci vyvrátili zjištěním přítomnosti řas až v roce 2008.

Turisté se ke skalnímu městečku Propadlého hradu mohou dostat jen v určitou část roku, a to od začátku ledna do 15. března. Skalní útvary jsou v CHKO Beskydy součástí národní přírodní rezervace Pulčín-Hradisko. Nacházejí se navíc mimo turisticky značené trasy.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pulčínské ledopády obarvuje mikroskopická sněžná řasa žijící ve sněhu a ledu.

Nádherný ledopád. Mráz čaroval na patnáctimetrové stěně v Moravském krasu

Stalo se

V souvislosti se zvýšeným náporem turistů se musejí v zimním období obrnit trpělivostí především místní obyvatelé. „Vloni byl klid, protože ledopádům nepřálo počasí. Ale přiznám se, že bychom se nechtěli vrátit do období covidu, kdy do přírody přes Pulčín k ledopádům mířily davy. Bylo to až patnáct set lidí za jediný víkendový den. Proto ani neděláme žádnou publicitu tomuto malému přírodnímu zázraku,“ řekl Právu Miroslav Brlica, starosta Francovy Lhoty, pod kterou spadá i osada Pulčín.

Důvod k mírné skepsi má především kvůli samotným obyvatelům Pulčína. „Máme odstavné parkoviště na Pulčíně. Ale lidé stávali s auty všude v úzkých uličkách, před zahrádkami místních. Jednu dobu museli naši hasiči odklánět auta pryč a my k osadě zajistili kyvadlovou dopravu,“ vysvětlil starosta.

Výšlap do zledovatělých hor

Mnozí turisté navíc podle starosty nejsou připraveni na delší výšlap do zasněžených a zledovatělých hor. „Bývají tu úrazy, občas se tu objeví ženy na vysokých podpatcích a s pejskem nebo s kočárky. Pokud se lidé vydávají do hor, měli by se na zimní výšlap náležitě vybavit,“ pokrčil rameny starosta.

Na Pulčíně žije jen asi osmdesát lidí. „Osada není připravená na tak velký nápor turistů. Když si odmyslím minulý rok, přišlo k ledopádům každoročně třicet až čtyřicet tisíc lidí. Při celoroční stotisícové návštěvnosti Pulčína jsou to mnohdy procesí,“ řekl Právu dobrovolný strážce CHKO Beskydy Jaromír Navrátil.

Návštěvníky Pulčína a ledopádů žádá, aby se drželi od osady ke skalnímu městečku trasy, kterou v závěru roku s přáteli opětovně vyznačil. „Ale úplně nejlépe bude, když raději zůstanou doma,“ pousmál se s nadsázkou dobrovolný strážce CHKO.

Ve Smrtní jeskyni v Moravském krasu se vytvořily ledové stalagmity

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám