Hlavní obsah

Pětina Rusů po návratu z válečného angažmá na Ukrajině trpí posttraumatickou poruchou

Pětina demobilizovaných Rusů, kteří se vrátili z války na Ukrajině, trpí posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD) vyžadující psychiatrickou a psychologickou léčbu včetně medikace. V rozhovoru pro list Vědomosti to uvedla Anna Civilevová, neteř ruského prezidenta Vladimira Putina z druhého kolene a nová náměstkyně na ruském ministerstvu obrany.

Foto: ČTK/AP

Ruští mobilizovaní branci z města Prudboj před odchodem na frontu.

Článek

Civilevová má na obraně nově na starosti sociální otázky, je zároveň šéfkou fondu Obránci vlasti, který má veteránům ruské války pomáhat.

„Asi 20 procent (demobilizovaných trpí PTSD). Taková diagnóza vyžaduje řádnou a dlouhodobou léčbu u psychiatra, klinického psychologa a také medikaci,“ uvedla v rozhovoru Civilevová.

„Ale psychologickou podporu potřebují samozřejmě všichni, kdo se vracejí ze speciální vojenské operace (vojenské invaze Ruska na Ukrajinu). V počátečních stadiích lze některé věci korigovat socializací a psychologickou podporou bez užívání léků,“ podotkla.

„Je důležité, aby před sebou člověk viděl perspektivu, i když je zraněný nebo invalida. Musí vědět, že může zdarma získat vzdělání, to můžeme zajistit. Naši veteráni jsou mladí kluci, kteří mají rodiny a malé děti. Musejí pracovat a být potřební pro společnost,“ prohlásila Civilevová.

„Jsou naše elita, kádrový potenciál naší země,“ řekla náměstkyně.

Duševními poruchami z války trpí miliony Ukrajinců. I oni mohou být v Evropě rizikem

Domácí

Výběr článků

Načítám