Hlavní obsah

Obavy se vyplnily. Saharu zasáhly nebývalé deště a povodně

Obvykle velmi suché a pouštní oblasti na jihu Maroka a Alžírska zasáhly přívalové deště a povodně. Ve třech marockých provinciích zemřelo 11 lidí a devět se jich pohřešuje. V Alžírsku zemřela jedna dívka, kterou odnesl silný proud vody a jeden další člověk je pohřešovaný.

Foto: Profimedia.cz

Automobil projíždí zatopenou ulicí v marockém městě Zagora na jihu země.

Článek

S odkazem na vyjádření úřadů o tom v neděli informovaly agentury AFP a Reuters.

Výjimečná masa tropického vzduchu přinesla déšť do míst na jihu Maroka, která už šest let sužují sucha. V okolí města Warzazát spadlo během tří hodin 47 milimetrů srážek, u města Zagora poblíž alžírských hranic až 170 milimetrů za jeden den, uvedli meteorologové. Déšť provázel vítr o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu a bouřky.

Povodně v Maroku zničily 40 domů, poškodily 93 silnic a také elektrickou, vodovodní a telefonní síť, uvádí Reuters s odkazem na úřady.

Podivný jev na Sahaře. Zasáhnou ji vydatné deště

Věda a školy

V Alžírsku prší i na Sahaře a déšť na poušti komentují meteorologové na sociálních sítích. Hasiči museli evakuovat několik rodin, které uvěznila řeka v jejich domovech.

Foto: Profimedia.cz

Následky povodní v jižním Maroku

Maroko se po šesti po sobě jdoucích letech sucha potýká s velkým nedostatkem vody. Na konci srpna bylo v přehradách jen 28 procent celkové kapacity vody.

Takové období dešťů není v oblasti Sahary běžné, podle webu Severe Weather Europe, který na fenomén už koncem srpna upozornil, to nastává v průměru méně než jednou za deset let. Za posledních 53 let nastaly takové události v srpnu pouze čtyřikrát.

Obvykle to je známkou toho, že se možná něco mění v zemském meteorologickém systému – a to může poukazovat na neobvyklý stav atmosféry.

Tato oblast v Africe je horká a suchá, protože se nachází pod subtropickým systémem trvalého vysokého tlaku. Daný systém, zjednodušeně řečeno, způsobuje sestup vzduchu, čímž se atmosféra stává suchou a stabilní – a brání tvorbě mraků a srážek.

Foto: Profimedia.cz

Následky povodní v jižním Maroku

Může uvnitř Sahary vzniknout nové moře?

Věda a školy

Výběr článků

Načítám