Hlavní obsah

Mynář trvá na své nevině: Kdybych nebyl Zemanovým kancléřem, u soudu nestojím

Zlín

O své nevině je v případu téměř šestimilionového dotačního podvodu přesvědčený bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář. Podle obžaloby měla jeho firma Clever Management před třinácti lety neoprávněně čerpat evropskou dotaci na stavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Mynář však tvrdí, že je jeho kauza, kterou začal v úterý rozplétat senát Krajského soudu ve Zlíně, smyšlená.

Soud s Vratislavem MynářemVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

„Jsem si jist, že kdybych nebyl kancléřem prezidenta (Miloše) Zemana, tak tady dneska vůbec nestojím. Na druhou stranu jsem rád, že po pěti letech permanentní dehonestace mé osoby a všech firem se můžu obhájit a očistit své jméno,“ řekl novinářům při příchodu do budovy Krajského soudu ve Zlíně Mynář.

„V roce 2008 schválilo ministerstvo dotaci ve výši třinácti milionů korun na ubytovnu pro sportovce Spolku Chřibák, v němž byl Vratislav Mynář hospodářem. Projekt následně převzala firma Clever Management a se spolkem uzavřela smlouvu o pronájmu rozestavěného objektu. Smlouva ale byla v rozporu s podmínkami dotace, spolek nesměl deset let budovu nikomu pronajímat,“ vysvětlil dozorující státní zástupce Martin Malůš.

Clever Management následně využití budovy změnil na penzion. Na jeho vybudování též požádal o dotaci z evropských fondů a získal 5,99 milionu korun.

Začíná soud s Mynářem, řeší dotační podvod a poškozování zájmů EU

Krimi

Žádost o dotační podporu nechal vypracovat Mynář jako jednatel firmy Clever Management, podepsal ji a doručil na pracoviště příslušného úřadu.

„Informace, které byly uvedeny v žádosti o dotaci, nebyly úplné. Zejména neobsahovaly informaci o předchozí dotaci, která byla na daný objekt udělena jiným subjektem,“ sdělil u soudu Malůš. Stavbu už dřív dotovalo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Foto: Aleš Fuksa

Vratislav Mynář (vlevo) u soudu ve Zlíně

Mynář se hájil tím, že dokumenty mu zpracovávala soukromá společnost Europrofin. „Oslovil jsem ji, zda není možné na projekt získat dotační peníze. Pod žádostí jsem podepsaný, ale vůbec jsem ji nečetl ani nekontroloval,“ poznamenal Mynář.

Firma vloni dotaci vrátila. „Stalo se tak z procesní opatrnosti,“ vysvětlil ČTK Mynářův obhájce Lukáš Trojan.

Úterní stání bylo určeno především pro několikahodinovou výpověď bývalého hradního kancléře. V rámci ní se Mynář opíral o nedávná rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) a Krajského soudu v Ostravě, které došly k závěru, že Mynářova firma Clever Management při žádosti o dotaci zákon neporušila.

Osvětimany jsou stále Mynářovy. Návrh na jeho obžalobu místní neřeší

Domácí

„Nejvyšší správní soud jasně rozhodl, že společnost Clever Management stejně jako já jsme v ničem nepochybili. Firma, která o dotaci žádala, tak vyplnila všechno, tak jak v pořádku mělo být,“ sdělil médiím Mynář.

Foto: Aleš Fuksa

Vratislav Mynář u soudu ve Zlíně

V dalších třech říjnových termínech budou podle předsedy senátu Pavla Dvorského vypovídat svědci. Mynářovi hrozí až osmileté vězení. Státní zástupce pro něj navrhl tříletou podmínku a peněžitý trest ve výši deseti milionů korun.

Evropskou dotaci na penzion v Osvětimanech přidělil společnosti Clever Management úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, který spravuje rozdělování části dotací Evropské unie.

Po kontrole financování, při níž narazil na pochybnosti, požádal úřad policii o prověření dotace. Firma Clever Management podle obžaloby v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavbu už dříve dotovalo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Společnost loni dotaci vrátila, podle Mynářova obhájce Lukáše Trojana se tak stalo z procesní opatrnosti.

Zeman: Fiala s abolicí pro Mynáře nedodržel slovo

Domácí

Výběr článků

Načítám