Článek
Prymula vyhlášené opatření zdůvodňuje tím, že Češi ztratili ostražitost a místa, kde lidé jedí a pijí, patří k nejrizikovějším. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR bude dřívější uzavření provozů pro většinu podniků znamenat ztrátu ve výši až 30 procent z denních tržeb.
„To je pro restaurace a hospody po šesti měsících ekonomického hladovění už opravdu likvidační. I bez tohoto nového omezení zakončí většina provozovatelů letošní rok ztrátou v řádu stovek tisíc až jednotek milionů korun,“ uvedla asociace v prohlášení.
„Po desáté chodí už minimum hostů“
Navrhuje, aby provozovny nově přijímaly poslední objednávku ve 22.00 a uzavřely se ve 23.00. „Současně žádáme ministerstvo, aby zveřejnilo data, která potvrzují, že konkrétně hospody a restaurace (ne kluby a noční bary) představují zvýšené epidemiologické riziko,“ píše se v prohlášení.
Od čtvrtka budou restaurace zavírat už v deset, omezí se sport, rozhodl Prymula
Situace v gastronomii je podle asociace po první vlně covidu-19 kritická, a pokud dojde k dalším výrazným omezením, hrozí podle ní ukončení provozu až čtvrtiny gastronomických provozů a okamžité ohrožení desítek tisíc pracovních míst.
Až třetinový možný pokles tržeb očekává i výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Za první polovinu roku evidují podle Ferencové restaurace a hospody akumulovanou ztrátu tržeb za 30 miliard korun.
Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka jsou už nyní v restauracích dodržována pravidla bezpečnosti a minimalizována rizika. S omezením otevírací doby proto nesouhlasí. Naopak skupina Ambiente se zkrácením otevírací doby souhlasí, hodiny do půlnoci jsou podle zakladatele sítě Tomáše Karpíška rizikové.
Zavíračka v jedenáct, poslední objednávka v deset, smlouvají u Prymuly pivovary
Oba se shodují na tom, že Prymulou navržené opatření je lepší, než by bylo zavření přístupu hostů do restaurací úplně, jako tomu bylo na jaře. Podobně se vyjádřil i vrchní restaurace na pražských Vinohradech. „V deset hodin stejně musíme zavřít zahrádku a po desáté chodí už minimum hostů,“ řekl Právu.
Asociace vnímá jako dlouhodobý problém to, že stát neprojednává nová opatření s odborníky z praxe. Vysvětlení k dalšímu zkrácení provozní doby si provozovatelé stravovacích zařízení zaslouží i podle Hospodářské komory. Vláda by podle komory měla opatřeními cílit na oblasti, kde se nákaza šíří nejrychleji. V posledních dnech ale podle ní naopak omezuje obory, ze kterých podle oficiálních zdravotnických dat pochází jen minimální počet nakažených.
„I v minulosti byla přijímána dosti chaoticky a bez jasného vysvětlení záměru nebo snahy hledat cesty, které by méně zasahovaly do ekonomiky pohostinství a cestovního ruchu a přitom splnily stejný účel. Poslední opatření, týkající se evidence aktuálních míst k sezení a počtu židlí, toho bylo dalším důkazem,“ uvedl Stárek.
Hospody a pivovary obral virus o miliardy
Například pro omezení kontaktu s obsluhou můžou lidé použít v některých restauracích QR kódy pro prohlížení menu, objednávky i placení mobilními telefony.
„Řadě našich klientů z restaurací a barů v poslední době rozšiřujeme nastavení o možnost bezkontaktního objednání a potažmo placení. Náš systém se pomocí otevřeného rozhraní může dokonce napojit na jakýkoli pokladní systém anebo tiskárnu v konkrétní restauraci,“ řekl Alex Yushin, zakladatel start-upu AAHI.io, který se specializuje na bezkontaktní objednávky.