Hlavní obsah

Colours of Ostrava připravuje pět tisíc lidí, platit se bude jen bezhotovostně

Ostrava

V památkově chráněné Dolní oblasti Vítkovice právě finišují přípravy na mezinárodní multižánrový festival Colours of Ostrava. Návštěvníkům otevře své brány ve středu a potrvá až do soboty. Nyní tým několika stovek lidí staví ploty, brány, scény a další zázemí pro festival. Připraveny jsou i novinky.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

V Dolní oblasti Vítkovice se staví areál na festival Colours of Ostrava.

Článek

„Produkčně trvá příprava festivalu samozřejmě celý rok, ale ta ostrá fáze začíná zhruba dva týdny před zahájením. Před Colours of Ostrava probíhá v areálu festival Beats for Love, takže některé věci jako kontejnery, v nichž je produkce, zůstávají tady pro obě akce,“ vysvětlil Novinkám mluvčí Colours of Ostrava Jindřich Vaněk.

V Dolní oblasti Vítkovice tak nyní festivalový areál staví několik stovek pracovníků z různých dodavatelských firem. S postavením hlavních hudebních scén pomáhají i tři vysokozdvižné jeřáby.

„Celkem se ale o chod festivalu, tedy před jeho zahájením, v jeho průběhu a po jeho ukončení, stará kolem pěti tisíc lidí,“ upozornil Vaněk s tím, že samotné vyčištění areálu po festivalu pak trvá zhruba týden.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Tři vysokozdvižné jeřáby pomáhají se stavbou hlavních scén.

Queens of the Stone Age kvůli nemoci nedorazí na Colours of Ostrava

Kultura

„Postavili jsme 10,5 kilometru vysokých plotů a asi 600 metrů těch nižších plotových zábran. V areálu budeme mít 30 kilometrů datových kabelů, které zajišťují vstupenkový systém, bezhotovostní platby a kontroly na branách. Proto jsme i zprovoznili 1100 SIM karet, protože všechna tahle zařízení pracují na základě datového přenosu,“ ukazoval dále mluvčí festivalu, který existuje již jednadvacet let.

Pouze bezhotovostní platby

„V areálu budeme mít i osm stovek prodejních terminálů. Platby budou probíhat pouze bezhotovostně. Akceptujeme všechny karty, kterými běžně lidé platí. Ten, kdo nemá kartu ani bankovní účet, ale jen hotovost, tak si u nás může koupit naši přednabitou kartu,“ vysvětloval Vaněk. Podotkl, že o zajištění elektronické části festivalu se tři měsíce dopředu stará na třicet IT odborníků.

„Festival Colours of Ostrava letos nabídne 23 scén, z nichž 13 bude hudebních či filmových, a zbytek jsou scény diskusní v rámci diskusního fóra Meltingpot, které je součástí festivalu,“ upřesnil Vaněk.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

V Dolní oblasti se staví brány, scény i ploty pro festival.

Novinky v třídění odpadu

Festival letos nabízí novinky hlavně v odpadovém hospodářství. Zavádí totiž jednotné ekologické obaly na jídlo. „Všem stánkařům, zatím nepovinně, nabízíme možnost koupit si naše ekologické obaly na jídlo. Ty pocházejí tady od nás, z Opavy, tedy z místních materiálů. Není to žádný dovoz z Číny,“ popisoval mluvčí a dodal, že další novinkou je sbírání kuchyňského odpadu.

„Budeme žádat návštěvníky, aby zbytky jídel odnášeli na speciální třídicí místa určená pro gastro odpad. Ten se pak bude odvážet do bioplynové stanice v Dolní Suché, kde z něj vznikne plyn. Tím se snažíme zlepšovat ekologickou stopu festivalu,“ vysvětloval Vaněk.

Upozornil, že festival i letos zůstává u jednorázových kelímků. „Stále platí to, a máme to i podloženo studií, že pro náš festival je použití jednorázového kelímku ekologičtější. Daří se nám je téměř z devadesáti procent vytřídit a poslat k další recyklaci. Budeme mít opět speciální koše na kelímky,“ dodal.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Pracovníci staví zázemí pro festival Colours of Ostrava.

Seznamka, ale i svatby

Také letos se na festivalu Colours of Ostrava uskuteční svatby. Některé budou oficiální, další jen symbolické. Novomanžele bude oddávat ostravský zastupitel Vladimír Polák. Navíc se festival letos pustil i do organizování láskyplné seznamky.

„Vloni se nám stalo, že jsme udělali na sociální síti aprílový žert, že budeme mít na festivalu speciální love zónu pro zamilované, a lidem se to moc líbilo. Tak jsme se do toho letos pustili a návštěvníkům nabídneme láskyplnou seznamku,“ shrnul Vaněk.

Colours of Ostrava v číslech. Nabídnou držitele 19 Grammy a 68 nominací na ně, 100 koncertů a 250 řečníků

Hudba
Související témata:

Výběr článků

Načítám