Článek
Bakterie Listeria monocytogenes způsobuje listeriózu - onemocnění, které postihuje lidi i zvířata. Projevuje se mírným horečnatým stavem. Pro zdravé lidi nepředstavuje výrazné nebezpečí, může ale ohrozit lidi s oslabeným imunitním systémem, těhotné ženy a osoby vyššího věku.
V poslední době vzbudil rozruch častější výskyt nebezpečné bakterie, než je obvyklé. Sérii nálezů odstartoval hermelínový salát od pražské firmy Lahůdky Palma a lahůdkový salát od ostravské firmy Nové lahůdky Sixta, jejichž prodej 14. prosince zakázalo ministerstvo zdravotnictví. O den později se objevily zprávy o dalším závadném produktu - sýru Baladur výrobce Prom-Prodej.
Vzápětí ministerstvo zdravotnictví informovalo, že v listopadu zemřeli na Moravě tři lidé, u kterých byl prokázán výskyt listerie. Ve stejném měsíci zemřel i novorozenec, jehož matka měla listeriózu při současném chronickém onemocnění imunitního systému. Vedle toho se onemocnění listeriózou vyskytlo u 17 lidí, což podle ministerstva zdravotnictví neodpovídá běžnému sezónnímu výskytu.
Od 18. prosince se proto rozběhla společná akce ministerstev zdravotnictví a zemědělství, Státní veterinární správy (SVS) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Akce kromě prvních nálezů odhalila listerii také v dalších salátech v Litovli a v Zábřehu a v sekané od ostravského výrobce.
Další případy výskytu nebezpečné bakterie byly zjištěny na konci prosince. Bakterie se objevila v šunkové rolce v aspiku jesenické výrobny lahůdek OLE - Lahůdky a v lahůdkách provozovny Na červenici 1904 svitavského podniku Jednota, u tlačenky firmy Rezpo Břeclav, u játrového salámu firmy Dobrá masna Kyjov, bruselské paštiky firmy R Food Tetčice, ve výrobně firmy Strejček Brno a v dalších dvou výrobnách lahůdek - Gurmán plus se sídlem v Černilově u Hradce Králové a Zvičinské uzeniny a lahůdky z Bílé Třemešné.
Na konci roku objevili pracovníci olomoucké veterinární správy listerii v osmi výrobcích. Bakterii obsahovala tlačenka z výrobny Smičková ze Seničky na Olomoucku, kabanos z výrobny Brachtl v Šumvaldu na Olomoucku, sekaná z výrobny Masonava Olomouc - Pavlovičky, tlačenka z Brodku u Přerova, aspik pocházející z firmy Váhala v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku, klobása z výrobny U Bínů z Hrabenova na Šumpersku, tlačenka vyrobená firmou Pitel z Olšan na Šumpersku a salám Junior Středního odborného učiliště Jeseník.
Po novém roce byla listerie zatím nalezena v lahůdkách Řeznictví a výrobny lahůdek Jindřicha Kosiny v Seči na Chrudimsku a v závitcích v aspiku, které pocházely z provozovny Jednoty Třešť na Jihlavsku.
O18 prosince do 2. ledna 2007 provedly orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ) 404 kontrol, celkem uložily 23 sankcí v celkové výši 33 500 korun. Odebraly 98 vzorků, z nichž byla v 11 z nich (11 %) zjištěna přítomnost bakterie.
V prosinci zemřel na listeriózu jeden člověk. Celkem bylo v roce 2006 hlášeno 8 případů úmrtí a 62 případů onemocnění listeriózou. Pět dalších případů se v současnosti prověřuje.
Chronologie výskytu listerie v ČR | |
14.12. | zákaz prodeje dvou salátů od Lahůdek Palma a Nových lahůdek Sixta |
15.12. | objev listerie v sýru Baladur výrobce Prom-Prodej |
16.12. | hygienici a veterináři zahájili kontrolu v obchodech |
18.12. | zahájení hlavního zátahu proti listerii |
18.12. | vyšel najevo výskyt listerie v tvarůžkárně společnosti A.W. v Lošticích na Šumpersku |
19.12. | hygienici našli bakterii listeriózy v další várce sýru Baladur |
20.12. | SZPI zakázala firmě Lahůdky-Palma výrobu lahůdkových salátů |
21.12. | podle MZ se nárůst nakažených zastavil |
22.12. | listerie odhalena v lahůdkářství v Litovli a v Zábřehu |
22.12. | kontrola zjistila listerii v sekané ostravského výrobce |
22.12. | další závadný Baladur objeven na Ústecku |
27.12 | Listerie zjištěna v šunkové rolce v aspiku jesenické výrobny lahůdek OLE - Lahůdky |
29.12 | Hygienici objevili bakterii v lahůdkách firem Gurmán plus se sídlem v Černilově u Hradce Králové, Zvičinské uzeniny a lahůdky z Bílé Třemešné, v provozovně Na červenici 1904 svitavského podniku Jednota, v tlačence firmy Rezpo Břeclav, játrovém salámu firmy Dobrá masna Kyjov, bruselské paštice firmy R Food Tetčice a ve výrobně firmy Strejček Brno. Listerii pak dále obsahovala tlačenka z výrobny Smičková ze Seničky na Olomoucku, kabanos z výrobny Brachtl v Šumvaldu na Olomoucku, sekaná z výrobny Masonava Olomouc - Pavlovičky, tlačenka z Brodku u Přerova, aspik pocházející z firmy Váhala v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku, klobása z výrobny U Bínů z Hrabenova na Šumpersku, tlačenka vyrobená firmou Pitel z Olšan na Šumpersku a salám Junior Středního odborného učiliště Jeseník |
5.1. | Bakterie objevena v pochoutkovém salátu v Řeznictví a výrobně lahůdek Jindřicha Kosiny v Seči na Chrudimsku |
9.1. | Hygienici odhalili nebezpečnou bakterii v závitcích v aspiku z provozovny Jednoty Třešť na Jihlavsku |
LISTERIÓZA
Co je listerióza
Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.
Koho postihuje?
Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.
Příznaky
Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.
Jak se bakterie dostane do jídla?
Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.