Hlavní obsah

Topíte pánubohu do oken? Nejen senioři mohou nově významně snížit energetické ztráty domu, a to zdarma díky státním dotacím

O tom, že zateplení půdy a stropu ve sklepě je důležité, není pochyb. Proč tomu tak je? Jsou ušetřené peníze skutečně jediným benefitem? Jak získat zateplení půdy a stropu sklepa úplně zadarmo, a nejen to, jsme zjišťovali u zkušeného specialisty na trhu – společnosti 81 klima a.s.

Foto: shutterstock.com

Máte zájem získat státní dotaci na zateplení půdy a stropu sklepa? Nyní vám dotace mohou pokrýt až sto procent nákladů

Článek

Červen byl zvláště pro nízkopříjmové domácnosti a seniory dlouho očekávaným měsícem. Po krátké přestávce totiž mohou opět žádat o dotace z programu Nová zelená úsporám Light a získat tak například až čtvrt milionu korun na zateplení domu. Podle slov ředitele Státního fondu životního prostředí ČR Petra Valdmana jsou nově v aktualizované podobě alokovány tři miliardy korun.

Tři zásadní změny v rámci programu NZÚ Light platné od června

  1. Více peněz na zateplení. V rámci NZÚ Light je nově možné získat až 250 000 korun na zateplení, což je v porovnání se starými dotačními podmínkami o 100 000 korun více. Podle Petra Hladíka, ministra životního prostředí ČR, se totiž „ukazuje, že opatření spojená se zateplením nemovitostí výrazným způsobem zvyšují energetickou úsporu nemovitostí. Zároveň je ale zateplení finančně náročnější, je tedy potřeba ho ještě více zvýhodnit.
  2. Zefektivnění podpory.
  3. Zacílení na nejzranitelnější domácnosti v Česku.

Věděli jste, že…?

Nově se bude výše státní dotace z NZÚ Light vypočítávat již ne podle běžného metru zateplené fasády či paušálních částek u zateplení dalších konstrukcí, ale podle metrů čtverečních, a to včetně oken a dveří.

Společnost 81 klima a.s. je specialistou na zateplení půdy a stropu ve sklepě. Naše společnost nabízí komplexní řešení pro zvýšení komfortu vašeho bydlení a snížení nákladů na vytápění. Využijte naše odborné služby a přidejte se k mnoha spokojeným zákazníkům, kteří již profitují z efektivního zateplení svých domovů.
Martin Mrajca ze společnosti 81 klima a.s.
Foto: 81heat.cz

Jaké jsou hlavní benefity financování zateplení půdy a stropu sklepa pomocí státních dotací?

Kdo může o státní dotace NZÚ Light žádat?

O státní dotace v rámci programu NZÚ Light mohou žádat:

  • Vlastníci nebo spoluvlastníci rodinného domu
  • Vlastníci nebo spoluvlastníci trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci

Přičemž musí žadatelé splňovat alespoň jednu z následujících podmínek:

  1. Žadatel a všichni členové domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o státní dotaci starobní důchod.
  2. Žadatel a všichni členové domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o státní dotaci invalidní důchod 3. stupně.
  3. Domácnost pobírá příspěvek na bydlení.
  4. Domácnost pobírá přídavky na dítě/děti.
Foto: 81heat.cz
Více

Úspora energií: Zateplení půdy a stropu ve sklepěFoto: 81heat.cz

Komerční sdělení

Netopíte náhodou pánubohu do oken?

Možná bude pro mnohé překvapením, že právě zateplení půdy patří k nejefektivnějším způsobům, jak snížit náklady na vytápění a zvýšit komfort bydlení po celý rok. Dalším benefitem může být i to, že zateplením těchto částí domu snížíte riziko kondenzace a plísní, stejně jako zvýšíte hodnotu nemovitosti.

„Naše společnost používá pro zateplení půdy minerální vatu. Ta vyniká svými izolačními vlastnostmi a dlouhou životností. Navíc díky státním dotacím může být vaše investice doslova nulová,“ komentuje současnou situaci Martin Mrajca ze společnosti 81 klima a.s.

Praktický tip: Aby se zateplení stropu půdy opravdu vyplatilo, je vhodné aplikovat 26 až 34 centimetrů tepelného izolantu, přičemž tloušťka běžného izolantu by nikdy neměla být menší než 20 centimetrů. Je důležité si uvědomit, že na tloušťce izolace se nevyplatí šetřit. Podle aktuálních informací Státního fondu životního prostředí ČR se špatně zatepleným stropem ušetří i méně než 8 procent nákladů, naopak tím dobře zatepleným i přes 15 procent.

Foto: 81heat.cz

Jaké jsou hlavní výhody zateplení půdy?Foto: 81heat.cz

A když už, tak pěkně od podlahy. Nebo od stropu?

Pro zajištění tepelného komfortu každého domu by se nemělo zapomínat ani na zateplení stropu ve sklepě. „Pro tyto účely používáme kvalitní polystyren, který zajistí efektivní izolaci a ochranu před chladem. Díky dotaci z programu NZÚ Light je navíc investice shodná jako v případě zateplení půdy – tedy nula korun. Navíc dotační program umožňuje financovat zateplení předem formou zálohy, takže není nutné sahat do naspořených financí,“ doplňuje Martin Mrajca.

Zájemci o zateplení půdy a stropu sklepa se podle bohatých zkušeností společnosti 81 klima a.s. nejčastěji obávají doby instalace či administrativy kolem vyřízení dotací. V obou případech však nejsou jakékoli obavy na místě. Zateplení půdy i stropu ve sklepě trvá obvykle jeden až dva dny, a to v závislosti na velikosti prostoru, konkrétních podmínkách či individuálních požadavcích majitele domu. S administrativou pak pomohou zkušení poradci, kteří se společností 81 klima a.s. dlouhodobě spolupracují.

Tip: Zateplení půdy a stropu ve sklepě je vhodné pro různé typy rodinných domů, a to včetně těch starších.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám