Hlavní obsah

Vychutnejte si tlačenku podle rodinného receptu bez výčitek. Obsahuje bílkoviny, kolagen a je bez éček

Tlačenka je královnou českých zabijaček a patří k zabijačkovým hodům již odnepaměti. Zabijačka byla a někde stále ještě je jednou z nejvýznamnějších událostí v roce. Nejinak tomu bylo i na Valašsku, kde se stala skutečným rituálem a uměním. Vzdejte hold tradicím s poctivou tlačenkou podle rodinného receptu.

Foto: krasno.cz

Době českých zabijaček vévodí oblíbená tlačenka.

Článek

Přeneste se v čase zabijaček a masopustu do Valašského království, kde se tradice hodování v tomto období zakořenily hluboko v řeznickém řemesle. Únor je nejen na Valašsku tradičním obdobím, kdy se i v moderní době konají pravé vesnické zabijačky. Již od roku 1855 se ve valašské řeznické rodině Pilčíků dědí recept na poctivou tlačenku, kterou dnes můžete koupit pod názvem Venkovská tlačenka Krásno. Proč stojí za to ji ochutnat právě teď?

Věděli jste, že tlačenku milovali už naši praprapředci?

K předchůdcům dnešní tlačenky patřil tzv. presvuřt (německy presswurst – doslova tlačený buřt, odtud pojmenování tlačenka), samotný název „tlačenka“ se používá od počátku 20. století.

Vepřová tlačenka je jedním z mála historicky doložených jídel české a slovenské kuchyně. Podle jedné legendy tlačenka vznikla v 18. století v Pardubicích, kde se majitelka hostince snažila využít veškeré kousky masa, aby neplýtvala. Místo aby vnitřnosti a drobné kousky masa vyhodila, smísila je s kořením a vařila v nálevu z kostí. Poté směs nalila do dřevěných forem, nechala ji ztuhnout a nakonec nastrouhala na talíře.

Jak se tlačenka vyrábí dnes? Zásadními surovinami pro výrobu tlačenky jsou: 

  • libové maso z plecí a také maso vepřových kolen, ale i z jiných částí prasete,
  • klasická želírovací surovina, kterou jsou vepřové kůže a nožky,
  • k dochucení se používá mnoho různých koření (mletý černý nebo bílý pepř, kmín, majoránka, zázvor, nové koření, muškátový květ či mletý hřebíček) a nemůže chybět česnek.

V minulosti se tlačenka plnila do vepřových žaludků (bachořinek), což napomáhalo udržet šťavnatost a prodlužovalo trvanlivost produktu. V éře průmyslové výroby se tlačenky určené ke komerčnímu prodeji plní do polyamidových obalů.

Venkovská tlačenka KrásnoVideo: krasno.cz

Zakousněte se do šťavnaté tradice z Valašska

Venkovská tlačenka Krásno je výsledkem spojení moderních technologií a starobylých receptur, které se v rodinné firmě Krásno Karla Pilčíka předávají již 6. generací. Tlačenka má atraktivní oválný tvar a její výrobci se s úctou k valašským tradicím drží rodinné receptury a vybraných surovin. Také díky tomu získala Venkovská tlačenka Krásno národní značku kvality Klasa.

  • 80% obsah masa
  • Bez lepku
  • Rodinná receptura
  • Národní značka kvality Klasa
  • Maso je získáváno z chovů, které dodržují pravidla WELFARE
  • Vyrobeno podle České cechovní normy

Pochutnejte si bez výčitek! Venkovská tlačenka Krásno patří do vyváženého jídelníčku

Díky vybraným ingrediencím a šetrnému zpracování představuje Venkovská tlačenka Krásno vhodnou součást vašeho vyváženého jídelníčku:

  • z přírodních ingrediencí,
  • neobsahuje žádná éčka,
  • je z vařeného masa, což je šetrný způsob úpravy pokrmů,
  • obsahuje kolagen, a to ocení hlavně vaše klouby,
  • sto gramů této tlačenky obsahuje 19 % bílkovin.

Sestavte si vyvážený jídelníček i z chutných potravin a bez výčitek.

Foto: krasno.cz

Při výrobě Venkovské tlačenky se ve firmě Krásno drží tradic a rodinné receptury.

TIP: Udělejte si radost nezaměnitelnou chutí Venkovské tlačenky díky receptu na tlačenku se svěžím salátkem.

Venkovská tlačenka jako královna valašského masopustu

Masopust je podle jedné z tradic koncem radostného, veselého období, kdy lidé byli doma a moc nepracovali. Dokonce bylo úsloví, že kdo moc o masopustě pracuje, ten to v létě odleží. Některé práce byly téměř zapovězeny. Takže skutečně to bylo období svateb, zábav, zabijaček a sousedských návštěv.

Jedna taková masopustní oslava se konala i ve Valašském muzeu v Rožnově pod Radhoštěm. Rožnovský skanzen ožil zpěvem, tancem a pestrými maskami. Rozvoněly se tady nejen zabijačkové dobroty. Uzené klobásy, prdelačka, pečené jitrnicové i jelitové prejty, pomazánky a paštiky, dozlatova smažené koblihy. Konal se již XV. ročník soutěže o nejlepší valašskou tlačenku. Diplom za první místo si odnesla právě Venkovská tlačenka Krásno.

Foto: krasno.cz

Venkovská tlačenka rodinné firmy Krásno vyhrála v boji o nejlepší valašskou tlačenku.

Již 6. generace řezníků v řadě – to je vášeň pro řemeslo ve společnosti Krásno

Rod Pilčíků, s nímž je společnost Krásno spojena, patří k nejstarším řeznickým rodům u nás. Rodina Pilčíků se řeznickému řemeslu věnuje již od roku 1855. Tradice se předávala z pokolení na pokolení a Karel Pilčík, majitel firmy Krásno, zastupuje již pátou generaci tohoto valašského rodu, který zasvětil svůj život masu. Do chodu firmy se již zapojily i jeho děti. Sám se řeznickému řemeslu naučil od svého otce a strýce.

Vnímám Krásno jako hrdou rodinnou firmu již šesté generace řeznických mistrů Pilčíků. Díky obrovskému rodinnému nasazení se nám v uplynulých 30 letech podařilo vybudovat z Krásna podnik, který symbolizuje spojení řeznické tradice, valašského kumštu a moderních technologií.
Karel Pilčík, majitel a šéf tradiční rodinné české značky Krásno
Foto: krasno.cz

Karel Pilčík se svými dětmi Pavlínou a Karlem představují jádro celé rodinné firmy Krásno.

A závěrem pár zajímavostí o zabijačce

Období zabijaček začínalo v prosinci a táhlo se až do masopustního úterý, kdy začínal velikonoční půst. Na tzv. tučný čtvrtek bylo tradicí uspořádat zabijačku, u které se scházela celá rodina, přátelé i sousedé.

  • Řezník býval vždy klíčovou a váženou součástí celé zabijačky. Proto dostával jako výslužku to nejdůležitější z celého vepříka – mozeček.
  • Obvykle se čuník vykrmoval až do váhy dva metráky.
  • Svobodné dívky po skončení zabijačky sesbíraly kosti z prasete a rozházely je po zahradě. Pokud některou z kostí sebral pes, věřilo se, že se ta dívka, která ji hodila, do roka vdá.
Foto: krasno.cz

Valašská zabijačka byla a je oblíbenou tradicí, kdy se schází celá vesnice.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám