Hlavní obsah

Solárním rychlokvaškám v Česku zlatá éra končí. Spolehliví dodavatelé v čele s Columbus Energy nové změny vítají

Posledních několik týdnů se skoro denně objevují stále nové články o nekalých praktikách některých solárních firem a o krachujících společnostech v insolvenčním řízení. Nekvalitním dodavatelům ovšem stát prostřednictvím České obchodní inspekce brzy zatrhne tipec. Chystají rozsáhlý zátah na všechny nepoctivce a solární rychlokvašky.

Foto: columbusenergy.cz

Dle zveřejněných informací ministerstva průmyslu a obchodu vzrostl počet podaných žádostí o připojení nových fotovoltaických elektráren o neuvěřitelných 262 procent

Článek

Odborníci a přední fotovoltaické asociace důrazně upozorňují, že problémy některých dodavatelů, které jsou v současné době silně medializované, neukazují na současný stav solárního trhu v České republice. Zájemci by se proto neměli nechat odradit negativními zprávami o krachu některých dodavatelských firem, protože těch, kdo svou práci dělají spolehlivě, kvalitně a odborně, je dostatek.

Solární asociace rovněž připomíná, že je to právě fotovoltaika, která českým domácnostem i firmám zajistí kromě energetické soběstačnosti také stabilní a dlouhodobou ochranu před budoucími výkyvy cen elektřiny.

Anketa

Vítáte kroky zpřísňující chování montážních firem fotovoltaických elektráren?
ANO, rozhodně. Jen nechápu, proč to tak nebylo nastaveno už od začátku.
91 %
Nevím, musím si o tom zjistit více informací.
1 %
Nepoctivci si kličku vždycky najdou. Je jen na zákaznících, aby výběr spolehlivého dodavatele nepodcenili.
8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1279 čtenářů.

Zpřísnění požadavků na etické chování dodavatelů

Jak ukázal rok 2022, zájem o fotovoltaické elektrárny lámal rekordy. Dle zveřejněných informací ministerstva průmyslu a obchodu vzrostl počet podaných žádostí o připojení nových fotovoltaických elektráren o neuvěřitelných 262 procent. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela k současné situaci na trhu s fotovoltaikou dodává: „Bohužel tak, jako v každém oboru, který zažívá boom, se mohou u menšiny dodavatelů objevit nekalé praktiky. Naším cílem je přispět k ochraně zákazníků a zabránit znevěrohodnění trhu s fotovoltaikou. S Českou obchodní inspekcí jsme proto zaktualizovali desatero rad, jejichž cílem je pomoci zákazníkům podobným praktikám předcházet.

Nutnost dostatečně informovat a edukovat širokou veřejnost je velmi důležitá. Tuto skutečnost kvitují všichni spolehliví dodavatelé v čele s Columbus Energy.

Desatero proti nekalým praktikám při nákupu fotovoltaiky

  1. Vyberte si spolehlivého dodavatele. Vyhněte se firmám, které jsou z cechů či asociací vyloučeni.
  2. Dejte na nezávislá doporučení a recenze ostatních zákazníků.
  3. Spočítejte si návratnost investice.
  4. Firmou doporučené úvěry dobře zvažte.
  5. Pozor na vysoké zálohy.
  6. Než podepíšete smlouvu, v klidu si ji prostudujte.
  7. Když firma nezačne v domluveném termínu pracovat, nečekejte, urgujte ji.
  8. Pokud firma nekomunikuje, odstupte od smlouvy.
  9. Stále nekomunikuje? Pak podejte předžalobní výzvu.
  10. Nemáte stále své peníze? Pak zbývá jedině soud.

Tip: Mějte se na pozoru zvláště v případě křiklavých a zdánlivě neodolatelných reklam, nabídky velkých slev či časově omezených akcí. „Propracovaný marketing totiž není vždy zárukou kvalitní realizace. Za firmu by měly mluvit především její reference a reputace,“ přidává zajímavý tip na správnou volbu dodavatele Jan Krčmář, ředitel Solární asociace.

Společnost Columbus Energy sdílí se Svazem moderní energetiky společné vize a cíle

Jedním z důležitých partnerů Svazu moderní energetiky je společnost Columbus Energy. Tato organizace působí v oblasti rozvoje moderních energetických řešení i za hranicemi České republiky. Velmi důležitým a nadčasovým tématem v oblasti moderní energetiky jsou nezávislá řešení pro domácnosti, která jim poskytují jistotu a alespoň částečnou soběstačnost. Jak doplňuje Petr Vaverka, člen dozorčí rady Columbus Energy: Columbus Energy disponuje rozsáhlými zkušenostmi s instalací fotovoltaických elektráren na střechách rodinných domů i firem. Těmito znalostmi můžeme přispět k formulaci doporučení, jak dohnat Česko na úroveň využívání sluneční energie ve stejném měřítku jako zbytek Evropy.“

Columbus Energy je jednou z nejrychleji rostoucích evropských společností

Dle Financial Times je společnost Columbus Energy na seznamu 1 000 nejrychleji rostoucích evropských společností. V tomto prestižním žebříčku se právě Columbus Energy umístila na 146. místě. Seznam zveřejněných a oceněných firem, který letos vyšel již posedmé, je založen na růstu tržeb společností během tří posledních let a ukazuje tak na firmy, které dlouhodobě prosperují.

To, že Columbus Group, kterou tvoří přes 120 firem, patří mezi energetické lídry trhu, potvrzuje i sedmé místo v kategorii Energie.

Foto: columbusenergy.cz

Columbus Energy disponuje rozsáhlými zkušenostmi s instalací fotovoltaických elektráren na střechách rodinných domů i firem

Jak rozeznat solidního dodavatele od toho nepoctivého?

Bohužel, jak se ukazuje v praxi, někteří zájemci o fotovoltaiku k výběru dodavatele přistupují laxně. A to se nemusí vyplatit. Pokud se pro instalaci fotovoltaiky rozhodnete, je důležité zvolit si spolehlivého partnera. Při výběru dodavatele je dobré řídit se radami Cechu akumulace a fotovoltaiky, která jasným, srozumitelným a transparentním způsobem široké veřejnosti vysvětluje a popisuje, na co se zaměřit a co při výběru firmy hraje klíčovou roli.

Pro zájemce o fotovoltaiku je velice důležité vybrat si takového dodavatele, který je v ideálním případě:

  1. Členem nějaké větší skupiny.
  2. Má potřebné know-how.
  3. Disponuje dostatkem odborně vyškolených pracovníků.
  4. Poskytuje služby, jako je například záruční a pozáruční servis.
  5. Poskytuje potřebné a dostatečné záruky.
  6. Nabízí kvalitní komponenty.
  7. Stojí za ním bohaté zkušenosti a pozitivní reference.
  8. Dbá na proškolenost pracovníků a certifikaci.

Společnost Columbus Energy v bodech

  • Columbus Energy je spolehlivým partnerem Svazu moderní energetiky.
  • Při podpisu smlouvy vyžaduje od svých klientů zálohu pouze ve výši třiceti procent.
  • Rychlá montáž do 30 dnů.
  • Komplexní záruka až na 15 let. V případě poruchy řeší zákazník opravu či náhradu přímo se společností Columbus Energy, nikoliv s výrobcem daného komponentu.
  • Stabilní zázemí Columbus Group, kterou tvoří přes 120 společností.
  • Jedna z nejrychleji rostoucích firem v oboru v Evropě.
  • Více jak 65 000 instalací.

Columbus Energy dobývá nové evropské trhy

Od poloviny dubna letošního roku působí společnost Columbus Energy na dalších zahraničních trzích. Vedle toho českého a polského bude totiž společnost expandovat první pobočkou na Slovensko a možnost nechat si namontovat solární panely od spolehlivého dodavatele mají nově i domácnosti a firmy na Ukrajině. Přestože je ukrajinský trh v současné době velmi náročný, nabízí velmi perspektivní vyhlídky a možnosti. Místní energetika je totiž aktuálně závislá na fosilních palivech a jaderné energii.

Vstup tohoto hráče na nový evropský trh komentuje také Dawid Zieleński, prezident Columbus Energy S.A.: „Obnova energetické nezávislosti je pro Ukrajinu prioritou, což znamená, že poptávka po obnovitelných zdrojích energie zde bude v nadcházejících letech obrovská. I nyní, během války, je v jihozápadních regionech velká poptávka po energetické nezávislosti.“

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám