Hlavní obsah

Ověřte si, jak dobře se vám bude bydlet ve vašem domě

Když si jdeme koupit auto, většinou máme předem jasnou představu. Auto důkladně prozkoumáme, vyzkoušíme a až pak se rozhodneme, jestli ho koupíme. Jakmile ale kupujeme dům, rozhodujeme se často pouze podle obrázků nebo návrhů v počítači, bez jakéhokoliv bližšího seznámení. A to je chyba, kterou lze napravit!

Foto: Canaba

Zažijte romantický letní večer ve svém budoucím domě. Ještě než se začne stavět

Článek

Srovnání pořízení domu s nákupem automobilu najednou odhalí, jak v případě nemovitosti jednáme často zcela lehkomyslně. Auto si zpravidla kupujeme na omezený čas a máme možnost kdykoli ho vyměnit, u domu je náš záměr odlišný. Většinou chceme bydlení až do konce života, nemovitost, která nám bude vyhovovat a bude se nám v ní dobře žít. A vyměnit nemovitost není zdaleka tak snadné, jako je tomu u automobilu.

Ve vyspělé Evropě je už zvykem před koupí nemovitosti s ní zájemce důkladně seznámit. Stavební firma postaví podle nabízených projektů vzorové domy, které jsou každý den přístupné zájemcům o bydlení. Ti si je mohou nejen prohlédnout, ale i v nich krátkodobě bydlet. Seznámí se tak s vnitřní dispozicí, s tím, jak je dům vytápěný, jak je nebo není prosvětlený, jak se jim v něm pohybuje, jaké tam je sociální zařízení, zkrátka všechno, co k životu potřebují.

Vydejte se do Německa nebo Rakouska

Když se podíváme na mapu Německa, najdeme takových míst se vzorovými domy hned osmnáct. Říkají tomu Fertighaus Welt čili svět hotových domů. A těch domů je mnoho, stačí si projít ukázkovou vesnici a vybrat si ten, který vám nejvíc vyhovuje. Největší areál u města Koblenz nabízí k prohlídce neuvěřitelných 58 domů! Kromě toho v Mnichově funguje Bauzentrum Poing, který je nejnavštěvovanějším areálem vůbec.

V Rakousku zase mají Sonnenplatz Großschönau, což je jen dvacet kilometrů od hraničního města Gmünd nebo padesát kilometrů z Třeboně. Ve Vídni zase najdete Blue Laguna Center. Na všechna tato místa se může i tuzemský zájemce o novostavbu zajet podívat.

Podívejte se na příběh Petry a Jiřího, kteří popsali svou cestu za vysněným domem

Jediné Centrum vzorových domů v Čechách

V Česku stojí hotové domy jen na jednom místě a to v Centru vzorových domů Praha, poblíž sjezdu Exit 8 dálnice D11. Najdete tu hned sedm vzorových domů, jejichž počet bude brzy navýšen na deset, domy jsou v klasickém i luxusním stylu. Domy jsou plně vybavené, aby měl zákazník dokonalou představu o vnitřní dispozici a prostoru. Jsou přístupné denně tedy od pondělí do neděle od 10 do 18 hodin. Denně je tu také otevřené infocentrum, kde lze získat přesné informace včetně takzvaného předprojektu. Jedná se o dokument, který je pro stavební úřad dostačující pro schválení stavby.

V infocentru nabízejí také zdarma podnětnou knihu „Jak postavit dům“, která přináší podrobný návod, jak stavět a hlavně shrnutí všech výhod a nevýhod jednotlivých metod stavění: svépomocí, svépomocí s využitím najatých dělníků nebo objednáním u zkušené stavební společnosti.

Hotovo již za pár týdnů

A kdyby vás zajímalo, za jak dlouho můžete bydlet, pokud byste si některý ze vzorových domů objednali, pak vězte, že hrubá stavba je hotova za pouhé 4 dny a stěhovat se můžete již za 4 měsíce. Domy jsou totiž montované z ekobetonových velkoplošných dílců – materiálu, který přežije několik generací.

Stavebnice přináší mnohé úspory – nejen času, ale i financí. Oproti zděné stavbě ušetříte nejen minimálně rok času (spočítejte si, kolik ušetříte na jinak ušlém nájmu a úrocích z hypotéky při stavbě o rok delší), ale i minimálně 35 % nákladů na stavbu. Na domy je záruka pevné ceny 12 měsíců, což je v této době unikátní výhoda.

U montovaných systémů také výrazně snížíte náklady na lidskou práci, což rozhodně není zanedbatelná položka. A je tu ještě jeden bonus montovaných staveb. Když porovnáme klasickou stavbu a montovanou o stejném půdorysu, pak ta montovaná nabízí až o patnáct procent více vnitřního prostoru. Získáte tak zdarma o jednu místnost navíc.

Chcete takto navržený a autenticky zařízený dům vidět na vlastní oči a vyzkoušet si, jak by se vám v něm žilo? Přijďte se podívat do Centra vzorových domů Praha (D11, EXIT 8), je otevřeno denně od 10 do 18 hodin a vstup je zdarma.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám