Hlavní obsah

Když „na jedno“, tak na plzeň! Nejlepší pivní prohlídková trasa v Evropě bojuje o světový titul

V době, kdy Karel Jaromír Erben tvořil první řádky legendární Kytice, rodil se také další český poklad – plzeňské pivo. Téměř dvě stě let od svého vzniku je Pilsner Urquell v hledáčku milovníků piva po celém světě. Pro svou oblíbenost se plzeňský pivovar letos utká i o titul nejlepší prohlídky na světě v prestižní soutěži World Travel Awards.

Na nejlepší evropské pivovarnické prohlídce odhalíte všechna tajemství a zajímavosti, které ukrývá historie pivovarů Plzeňského PrazdrojeVideo: Seznam Brand Studio / JÄGR Video

Článek

Kdyby si dnes spisovatel Karel Jaromír Erben zašel „na jednu plzeň“, chutnala by stejně jako tehdy. Receptura a postupy vaření plzeňského piva se totiž od roku 1842 nezměnily. Historii oblíbeného ležáku a proces vaření odhaluje prohlídka v plzeňském pivovaru, která už v mezinárodní soutěži World Travel Awards letos vyhrála titul nejlepší pivovarská prohlídka v Evropě. Návštěvnickou trasu ročně projde několik stovek tisíc návštěvníků.

Je to poprvé, co jsme se do soutěže přihlásili, a hned to skončilo úspěchem. Mám velkou radost, že naše trasa zvítězila mezi nejznámějšími pivovarskými prohlídkovými trasami v Evropě. A nyní ještě bojuje o světové prvenství. To je skvělé. Nejenže naše pivo boduje ve více než 50 zemích světa, kam ho vyvážíme, ale velkým lákadlem je i náš pivovar.
Rudolf Šlehofer, manažer turismu Plzeňského Prazdroje
Foto: prazdroj.cz

Nechte se vtáhnout do historie oblíbeného piva a poznejte tajemství jeho výroby

Chuť české národní hrdosti, která se od roku 1842 nemění

V roce 1842 měšťané města Plzně privilegovaní právem vařit pivo založili a společnými silami postavili Měšťanský pivovar. První várka ležáku, který později pod jménem Pilsner Urquell dobyl celý svět, spatřila světlo světa 5. října 1842. Uvařil ji sládek Josef Groll v tehdejším Měšťanském pivovaru. Tak započal příběh legendy mezi pivy.

Pilsner Urquell se vyrábí stejným originálním postupem, podle stále stejné receptury jenom ze tří českých surovin. Ze sladu, který si děláme v naší sladovně z českého ječmene. Další surovinou je voda z našich studní, která je krásně měkká. Třetí surovinou je žatecký chmel, který pivu dodá tu jemnou hořkost. Od roku 1842 vaříme pivo v měděném kotli na otevřeném ohni. Díky tomu má pak nádhernou zlatou barvu a karamelové tóny ve vůni.
Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje
Foto: prazdroj.cz

Značky Plzeňského Prazdroje patří k národnímu dědictví a jsou součástí české kultury již téměř 200 let.

  • Expozice surovin. V krátkém filmu se seznámíte s tajemstvím výroby piva Pilsner Urquell a po jeho zhlédnutí  všemi smysly poznáte, z jakých surovin se ležák vaří.
  • Varny. Při putování výrobou piva se zastavíte také u historických varných nádob z roku 1931. Nahlédnete i do moderní varny z roku 2004 s denní kapacitou téměř 3 000 000 piv a samozřejmě nebude chybět ani představení celého procesu vaření piva Pilsner Urquell.
  • Stáčírna. Prohlédnete si linku, kde se pivo stáčí do lahví a která má úctyhodnou kapacitu 120 000 lahví za hodinu.
  • Expozice lidé Pilsner Urquell. Víte, kolik lidí se podílí na úspěšném vaření piva? Nestojí to jen na sládkovi. Poznáte řadu pivovarnických profesí, bez kterých byste Pilsner Urquell nikdy neochutnali.
  • Pivovarské sklepy. Navštívíte historické pivovarské sklepy, které jsou dlouhé devět kilometrů. Část své produkce Plzeňský Prazdroj dodnes vyrábí v těchto prostorách – jako za dob prvního sládka Josefa Grolla.
  • Degustace nefiltrovaného piva. Dospělí návštěvníci dostanou šanci ochutnat nefiltrované a nepasterizované pivo Pilsner Urquell načepované přímo z dubového sudu.

Historie na vás dýchne při pohledu na původní měděnou varní pánev, ve které byla v roce 1842 uvařena první várka plzeňského ležáku.

Kvíz: Také si rádi zajdete na plzeň? Otestujte se, co všechno o ní (ne)víte

1. Kvasinky, které se do piva přidávají, jsou:
2. Pod měděným kotlem, ve kterém se pivo vaří, se topí:
3. V čem je pivovar unikátní?
4. Již třináct let dodržuje pivovar jednu čestnou tradici. Jakou?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám