Hlavní obsah

Jak poznáte, že vám nová podlaha dlouho vydrží? Musíte si na ni nejdřív sáhnout, radí Pepa Libický

Při výběru podlahy je potřeba si uvědomit, že vlastně vybíráte nového člena rodiny. Takového, se kterým budete v kontaktu každý den po velkou část vašeho života. Jak vybrat tu správnou podlahu, se kterou bude radost žít? Je načase zeptat se profesionálního kutila.

Pepa Libický prozradil své tipy, podle kterých lze vybrat opravdu kvalitní podlahu.Video: vpodlahy.cz

Článek

Profesionální český kutil Pepa Libický o sobě rozhodně nemůže tvrdit, že je jako kovářova kobyla. Rozdává kutilské tipy nejen široké veřejnosti, ale vylepšuje si i svůj vlastní domov. Doporučí tak jen to, co osobně vyzkouší. Ve světě podlah a kutilství je jako ryba ve vodě, a proto ví, na co se při výběru podlahy zaměřit.

Foto: vpodlahy.cz

Pepa Libický je profesionální český kutilFoto: vpodlahy.cz

Jak vybrat podlahu, která hodně vydrží? Stačí tři kroky a pár vychytávek

„Češi jsou národ kutilů a ani já nejsem výjimkou,“ říká Pepa Libický, který se nikdy netajil svou láskou ke kutilství. „Ze zkušenosti vím, že pokud se rozhodnete pro pokládku nové podlahy, zpravidla nevíte, kde vlastně začít. Podlah je nepřeberné množství a člověk se běžně neorientuje v tom, co momentálně frčí. Pokud bych měl doporučit jeden typ podlah, volím rigidní vinylovou SPC podlahu.“

Podle Pepy jsou ve výběru správné rigidní vinylové podlahy zásadní tři kroky:

Krok první: Výběr dekoru

U „dřevěných“ motivů podlah rozlišujeme tři druhy:

  • Dřevěný dekor, který je čistý, barevně jednolitý s minimem suků či prasklin. Je zde přiznána pouze kresba dřeva.
  • Dřevěný dekor, kde se již vyskytuje mix více barevných odstínů dřeva, tzv. multikolor. Jednotlivé lamely zde mají na první pohled rozdílnou barvu.
  • Tak zvaný rustikální dekor, kde je kresba dřeva kombinována se suky a barevný mix lamel je přesně takový, jak dřevo narostlo.

TIP OD PEPY

Mým favoritem mezi dekory je ten s moderní technologií EIR. Díky této metodě je povrch realističtější. Suk, prasklina či letokruhy získávají úplně nový rozměr, protož povrch podlahy je od přírodních materiálů k nerozeznání nejen pohledem, ale také dotykem. Tuto technologii nabízí na svých krytinách například firma V-PODLAHY.

Foto: vpodlahy.cz

Pozvěte si do interiéru kus přírody.

Krok druhý: Výběr povrchové úpravy

Co se týče povrchové úpravy, vybírejte lesk, polomat či mat, který je nejpopulárnější. Důležitý je také výběr typu spáry. Takzvaná „V“ spára ještě více umocní rustikální efekt, kde jednotlivé lamely vystoupí jako prkna.

Krok třetí: Výběr formátu

Foto: vpodlahy.cz

Rozměry lamel v nabídce od firmy V-PODLAHY

  • Lamely s povrchem betonové stěrky, kde je rozměr stejný jako u velkoformátové dlažby.
  • Klasická lamela v běžné standardní velikosti.
  • Lamela XXL má ty výhody, že bude rychlejší pokládka a navíc vám opticky zvětší místnost.
  • Lamela „rybí kost“, což jsou kratší dílce položené do stromečku vzhledově připomínající parkety.
Foto: vpodlahy.cz

Podlahy díky odolným lamelám vydrží třeba i přejíždění kolečkovou židlí, přesouvání nábytku nebo drápky domácích mazlíčků.

Jaké množství objednat?

Pokud máte jednoduchý tvar místnosti, stačí k výměře místnosti objednat 5 % výměry navíc (tzn. pokud má vaše místnost 35 m2, pak objednáte zhruba o 2 mnavíc). Pokud máte rozměrově složitější místnost, objednejte o 10 % z výměry navíc.

TIP OD PEPY: Určitě se vyplatí vzít pro jistotu jeden balík lamel navíc, který budete mít schovaný pro všechny případy.

Všechny kroky vedou k rigidním vinylovým SPC podlahám

Tyto podlahy spojují to nejlepší z vinylových podlah a kamenné dlažby. Slovo rigidní značí pevnost a odolnost, zkratka SPC pak znamená, že má podlaha minerální jádro. Díky tomu jsou lamely tvarově stálé, i když jsou vystaveny teplotním změnám nebo vlhkosti. Systém click pak zajišťuje rychlou a snadnou pokládku.

Anketa

Pokud byste pořizovali novou podlahu, kde byste ji nakoupili:
E-shop
0 %
Specializované podlahové studio
100 %
Hobbymarket
0 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.
Rigidní vinylová SPC podlaha je velmi moderní, navíc s dekorem na první pohled nerozpoznatelným od dřeva. Její obrovskou výhodou je to, že vydrží jak drápky domácích mazlíčků, kolečka kancelářských židlí, dětská odrážedla, tak i provoz v komerčních prostorách. Díky minerálnímu (SPC) jádru je podlaha pevná jako skála.
Pepa Libický, profesionální kutil

TIP: Rigidní vinylové podlahy Experto Click SPC 50 díky celkové tloušťce 6 milimetrů a silné nášlapné vrstvě 0,5 milimetru vydrží opravdu hodně. Firma V-PODLAHY na ně navíc poskytuje garanci 30 let v bytových prostorách a 10 let při komerčním využití.

Jak poznáte, že to bude ta pravá? Sáhněte si na ni!

Na podlahu je potřeba si sáhnout, proto nestačí fotografie z webových stránek.
Pepa Libický, profesionální kutil

Nejdůležitější je podle Pepy vyrazit do terénu: „Doma si na webových stránkách můžete vybírat z nejrůznějších barev a dekorů, ale nezapomeňte na to, že monitor vašeho počítače může reálné barvy hodně zkreslovat. Podlahu je ideální prohlédnout si „in natura“, tedy za denního světla. Proto je dobré před výběrem podlahy vyrazit do podlahového showroomu.

Například expert na podlahy společnost V-PODLAHY provozuje devět špičkově vybavených showroomů, kde reálně uvidíte nejen dekor dřeva na jedné lamele, ale také v ploše, která odhalí, jak často se opakují motivy dřeva.

Foto: vpodlahy.cz

V showroomu firmy V-PODLAHY si nezapomeňte na pár dní zapůjčit vzorkovníky, například pro porovnání podlahy s vaším nábytkem.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám