Hlavní obsah

Autor oblíbeného podcastu: Doplňky stravy by měl užívat každý Čech

Proč mizí vitaminy a minerály z naší stravy a vody, proč k tomu dochází a proč by měl každý Čech užívat doplňky stravy? To vysvětluje spoluautor jednoho z nejposlouchanějších českých podcastů a podnikatel Adam Dunovský, který se zabývá doplňky stravy, výživou a vlivem životního prostředí na zdraví člověka.

Foto: cukrfreeshop.cz

Adam Dunovský moderuje se svým bratrem Tomášem velmi úspěšný podcast Brocast, který si měsíčně poslechne přes dva miliony lidí.

Článek

TIP: Poslechněte si rozhovor s Adamem a Tomášem Dunovskými v pořadu DVTV.

VIDEO: Měření množství minerálů v potravinách

Cukrefreeshop.czVideo: cukrefreeshop.cz

Přístroj na videu měří množství volných iontů v tekutině (množství minerálních látek). Žárovka se rozsvítí podle toho, jaké množství iontů tekutina obsahuje. Množství volných iontů v tekutině přímo ovlivňuje konduktivitu neboli vodivost. Tedy schopnost látky dobře vést elektrický proud. V lidském těle přidáním minerálních látek zlepšujeme funkci nervového systému, což ovlivňuje celou řadu kritických funkcí v našem organismu.

Půda neobsahuje dostatek živin

Naše půda je zničená. Na loukách už dávno nenajdete velká stáda divoké zvěře, která by půdu spásala a vyživovala. Většinou na nich najdete monokulturní plodiny – obří lány osázené pouze jedinou plodinou, ať už řepkou, pšenicí nebo třeba kukuřicí. To by samo o sobě nebyl problém, kdyby se plodina na poli každý rok měnila nebo byly dodržovány principy regenerativního zemědělství, které přirozeně balancuje živiny v půdě.

To se ale neděje a nevhodnou práci s půdou „zachraňujeme“ postřiky chemickými pesticidy a hnojivy. Půda pak neobsahuje dostatečné množství kořenových systémů, které by v ní dokázaly udržet vodu, a živiny se tak dál z půdy vyplavují do řek.

Již ve 30. a 40. letech minulého století probíhala v americkém senátu slyšení, ve kterých bylo dle záznamů zmiňováno, že z půdy se za posledních několik dekád intenzivního zemědělství ztratilo až 30 % živin. To byl stav před téměř sto lety.

Podle záznamů USDA a zprávy z roku 2004 v časopise Journal of the American College of Nutrition jsou dnes nutriční hodnoty ovoce a zeleniny nižší než v 70. letech minulého století. Podle aktuálních výzkumů chybí v půdě 70 až 80 % množství mikroživin. (1)

Když mikroživiny nejsou v půdě, tak se jen stěží mohou přenést do rostlin, které na nich rostou, a budou chybět i dále ve zvěři, která rostliny ochuzené o živiny bude spásat.

Právě kvůli komerčnímu zemědělství a všem silným hnojivům, která používáme, byla půda výrazně ochuzena o životně důležité živiny. A to nejen v USA a Evropě, ale prakticky na celém světě. Půda je stále méně bohatá na živiny a chybí v ní základní vitaminy a minerály, které potřebujeme.

Foto: faktaoklimatu.cz

Správné fungování kořenového systému je pro udržení živin zásadní

Zapamatujte si: Potraviny, které jíme, jsou tak dobré, jak kvalitní je půda, ve které rostou. (2, 3)

Nezdravé jídlo je na každém kroku

Všichni si uvědomujeme, že dnešní západní svět má špatnou pověst kvůli konzumaci potravin, které nejsou příliš zdravé. Našli jsme způsob, jak potraviny zlevnit a zatraktivnit, což obvykle znamená vysokou úroveň zpracování jídla. Potraviny, které většina z nás jí, jsou jen stěží výživné - nejsou v bio kvalitě nebo dokonce čerstvé a nejčastěji jsou nabité nekvalitní solí, tuky, cukrem nebo nezdravými přísadami.

Foto: jimejinak.cz

Za šťavnatým kuřecím prsem se často skrývá maso z hormonálně vylepšených kuřat

Nedostatek živin byl vědecky dokázán

V roce 2011 byla v Journal of Nutrition zveřejněna studie, jejíž výsledky dospěly k závěru, že mnoho Američanů trpí nedostatkem klíčových živin. (4) Nedělejme si žádné iluze, stejným problémem trpí i Evropané a obyvatelé prakticky všech rozvinutých zemí ze všech kontinentů. (5)

Setkáváme se s více toxiny a stresem než dříve

Svět je zcela jiný než v době, kdy zde žili naši předkové. Každý den do sebe nevědomě dostáváme toxiny, které vypouštíme do světa, a to ani nemluvíme o těch, které do svého těla vkládáme záměrně. Stres tomu nepomáhá.

V našem moderním a neustále se měnícím světě potřebuje naše tělo více živin, aby si s těmito toxiny poradilo a bojovalo proti nim. Živiny obsažené v dnešních potravinách na tuto výzvu nestačí, zvláště když si uvědomíme, že všechny potraviny, které jíme, mají už tak nízký obsah vitaminů a minerálů.

TIP: Denní užívání vitaminů a doplňků stravy může pomoci s nezdravými látkami, se kterými se setkáváme v našem každodenním prostředí.

Výrobci vytvářejí genetické hybridy, které mají nízké výživové hodnoty

Existují producenti (výrobci našeho ovoce a zeleniny), kteří se učí vytvářet hybridní formy těchto potravin, aby je nějakým způsobem vylepšili. Buď mění jejich barvu, hmotnost, nebo dokonce to, jak dlouho vydrží na pultech čerstvé. Tento druh genetické manipulace snižuje výživové hodnoty. Co například vypadá jako krásný výživný pomeranč, není nic jiného než cukr, voda a pravděpodobně nestravitelná celulóza.

V roce 2013 deník New York Times uvedl, že genetickou manipulací, jaká se vyskytuje v Americe, jednoduše „vyšlechtíme výživové hodnoty z našich potravin“. (6) Čím více se snažíme manipulovat s přírodou a způsobem jejího pěstování, tím méně zachováváme nutriční hodnotu.

Doplňky stravy mohou pomoci kompenzovat nedostatek živin z našeho každodenního příjmu ovoce a zeleniny, ale i masa.

Foto: rivieraproduce.cz

Geneticky modifikované plodiny vypadají krásně a trvanlivě. Množství živin je však sporné

Voda je ochuzena o minerály

Způsob, jakým fungují moderní metody zpracování vody, spolu s používáním filtrů způsobuje, že i voda je ochuzena o minerály. Po staletí jsme se jako lidé spoléhali na zdroje vody bohaté na živiny, abychom získali základní minerály, které naše tělo potřebuje.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 2005 odhalila, že v celé Severní Americe se z vody odstraňuje mnoho důležitých minerálů, například hořčík. (7)

V dnešním světě přicházíme o klíčové zdroje minerálních látek, protože kvůli znečištění zdrojů vodu často filtrujeme od škodlivých látek, čímž ale také odstraňujeme prospěšné minerály.

Filtrovat vodu z kohoutku je naprosto správné, je ale vždy nutné do přefiltrované vody minerály znovu dodat.

Foto: cukrfreeshop.cz

Nezapomeňte do filtrované vody vrátit tělu potřebné minerály

Dlouhá životnost potravin

Mnoho produktů, které vidíte v supermarketu, přicestovalo z jiné země EU, nebo možná dokonce z druhého konce světa.

Centrum pro ekologické zemědělské systémy v USA uvádí, že vitaminy v některých produktech jsou vyčerpané, protože byly přepravovány z velkých vzdáleností a dlouho skladovány, než jsme je vůbec viděli na pultech.

Někdy jsou produkty sklizeny týdny nebo měsíce před vaším nákupem. Nákup lokálních a ekologicky pěstovaných produktů je nejlepší volbou pro získání maximálního množství výživných látek.

TIP: Přečtěte si, jaké má následky dozrávání ovoce v kamionech.

Lidé dnes hůře vstřebávají živiny

S přibývajícím věkem a měnícími se potravinami se nám hůře tráví a hůře si uchováváme potřebné živiny. Zejména proto, že starší lidé obvykle užívají více léků, které mohou narušovat vstřebávání živin.

Podle výzkumů má nejméně třetina populace v západních zemích nedostatečné množství žaludeční kyseliny, což znamená, že se potrava, kterou sníme, nevstřebává správně. (8)

Věděli jste, že vitaminové doplňky například od Trace Minerals mohou pomoci nahradit živiny ztracené během trávení a konzumace?

Ke cvičení potřebujeme živiny

Naše tělo při cvičení vyžaduje více živin pro správnou tvorbu energie a regeneraci. Doplňky stravy od Trace Minerals mohou vyplnit mezeru mezi živinami, které potřebujeme, a potravou, která je postrádá. Čím více cvičíte nebo jste fyzicky aktivní, tím více mikroživin vaše tělo potřebuje k udržení optimální kondice.

Jak minerály doplnit?

Řešení, jak chybějící minerály a vitaminy doplnit, existuje celá řada. Vyvážená strava, skutečné jídlo chované či pěstované na regenerativních farmách, doplňky stravy nebo minerální voda z kvalitního zdroje mohou pomoci. Pokud se ale nechcete honit za mikroživinami ve stravě a brát každý den desítky doplňků stravy, jsou minerály od Trace Minerals skvělou volbou.

Trace Minerals je nejprodávanější značka minerálních doplňků stravy v České republice i v USA. Je proslulá svým závazkem poskytovat vysoce kvalitní produkty, které obsahují důležité stopové minerály.

Foto: cukrfreeshop.cz

Doplňky Trace Minerals se získávají zcela přírodní cestou odpařováním a filtrací čisté mořské vody z vlastních salinišť na břehu Velkého solného jezera v Utahu, USA

Potravinové doplňky Trace Minerals

Podle studií má až 90 % lidí nedostatečné množství minerálů v těle. Trace Minerals nabízí širokou škálu doplňků, včetně tekutých minerálů, kapslí, tablet a gumídků s obsahem minerálů a stopových prvků. Od hořčíku a zinku až po selen i jód a desítky dalších stopových prvků – Trace Minerals jsou již přes 50 let průkopníky na poli remineralizace lidského těla.

TIP: Trace Minerals Mega-Mag. Nejprodávanější tekutý doplněk stravy s hořčíkem v ČR i v USA. Mega-Mag tekutý hořčík je bohatým přírodním zdrojem koncentrovaného chloridu hořečnatého s plným spektrem iontových stopových minerálů, které působí jako přírodní kofaktory. Pomáhá tělu: doplnit hořčík, všechny hlavní stopové prvky a zahání bolest hlavy a migrény.

Kdo je Adam Dunovský

Adam Dunovský je spolu se svým bratrem Tomášem známý z jednoho z nejoblíbenějších českých podcastů Brocast. Kromě toho je spoluzakladatelem značky prémiových doplňků stravy Aroha a distribuční firmy, která na český trh dováží celou řadu přírodních a prémiových značek z celého světa. Se svou manželkou Janinou je také spoluzakladatelem oblíbeného e-shopu Cukrfree Shop, který ze svých skladů na Šumavě každoročně obslouží až sto tisíc spokojených zákazníků.

Koncentrovaná mořská voda z vlastních salinišť na břehu Velkého solného jezera v Utahu v USA obsahuje vyvážené spektrum více než 75 minerálů a stopových prvků v iontové formě, která umožňuje vysokou vstřebatelnost v organismu. K vytvoření produktů Trace Minerals se nepoužívají složité procesy v laboratoři za použití chemikálií, barviv ani jiných látek, které mohou výsledný roztok ochudit o celou řadu stopových prvků. Naopak se používá jedna z nejpřirozenějších technologií – vypařování pomocí slunečního záření.
Adam Dunovský

Informace, které Adam v textu uvádí, jsou založené na vědeckých důkazech z prověřených zdrojů. Těmi jsou vždy tzv. Peer Reviewed práce, tedy takové studie, které byly před zveřejněním zkontrolovány jinými vědci a experty v dané oblasti, kteří tak zaručili kvalitu studie a potvrdili pravdivost výstupů. Přečtěte si objektivní náhled na problematiku doplňků stravy a udělejte si svůj názor.

Text obsahuje odkazy na vědecké studie. V textu jsou čísla v závorkách, která odkazují na příslušnou vědeckou práci, ze které byly informace čerpány. Celé odkazy jsou k nalezení na konci v sekci Zdroj.

Anketa

Užíváte doplňky stravy?
ANO
66,5 %
NE
33,5 %
Celkem hlasovalo 552 čtenářů.

ZDROJ:

(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15637215/ (2) https://www.scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss/ (3) https://www.science.org/doi/10.1126/science.1261071 (4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21865568/ (5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22142665/ (6) https://www.nytimes.com/2013/05/26/opinion/sunday/breeding-the-nutrition-out-of-our-food.html (7) https://apps.who.int/iris/rest/bitstreams/51499/retrieve (8) https://www.cedars-sinai.org/newsroom/acid-reflux-affects-nearly-a-third-of-us-adults-weekly/

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám