Hlavní obsah

Podivín se v hospodě chlubil mrtvolou, ale nikdo mu nevěřil. Sousedy pak zburcoval otřesný zápach

Aktualizováno

Únor 2004. Zima ochromila okolí přerovského sídliště. Do panelového domu se před mrazem chodí ohřát i místní s pochybnou pověstí. Domem se navíc už několik dní táhne nepopsatelný zápach, který nakonec sousedy nutí, aby přivolali policejní hlídku. Ti za pomoci hasičů vstupují do miniaturního bytu a s hrůzou zjišťují, že uprostřed místnosti leží silně zapáchající balík omotaný černou plachtou a ocelovými lanky. Na místo míří i Martin Nasswettr, bývalý vyšetřovatel olomoucké kriminálky. Ten v podcastu Zloději životů vzpomíná u přilehlé restaurace na 20 let starý případ.

Zloději životů: Smrad (upoutávka)Video: Novinky

Článek

Upozornění: Následující text neodhaluje zápletku případu. Celý případ s autentickými vzpomínkami bývalého kriminalisty poslouchejte v přehrávači nebo podcastových aplikacích. Na videu se můžete podívat na krátkou upoutávku.

„Už když jsme se blížili ke vchodu do starého paneláku, tak nás z několika metrů upoutal zápach, který nám dával tušit, že v přízemním bytě je mrtvola,“ vzpomíná Nasswettr. Nemýlil se. Po rozbalení černé plachty a několika dalších vrstev textilu se před kriminalisty zjevuje rozkládající se mrtvola statného muže.

Při pohledu na jmenovku u dveří se Nasswettr zarazí. Konvičný. To jméno už někde slyšel. „Skutečně se ukázalo, že pana Konvičného jsem před několika lety stíhal kvůli tomu, že svému bráchovi zasekl sekeru do hlavy,“ říká. K překvapeních všech oběť útok bez větších následků přežila. „Dokonce si sám zavolal záchranku a počkal na lavičce se sekerou v hlavě. To jsem ještě nikdy neviděl. Měl obrovské štěstí,“ vypráví Nasswettr.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

Mohl by být mrtvým mužem uprostřed bytu právě Konvičný? Tomu neodpovídají tělesné proporce. „Konvičný měl tak metr šedesát, obětí byl naopak kus chlapa. Soudní lékař konstatoval, že k smrti došlo vinou jedné bodné rány do zad,“ vysvětluje bývalý vyšetřovatel.

Jenomže Konvičný, na kterého sousedi koukají skrz prsty a označují ho za „bezdomovce s bytem“, najednou není k sehnání. Není na obvyklých místech v okolí sběrných surovin ani v hospodě. Tam se přitom kriminalisté dozvídají, že Konvičný se před několika dny údajně chlubil mrtvolou v bytě. Dokonce několika hostům nabízel, aby se šli podívat. Jenže nikdo mu nevěřil. Tedy, skoro nikdo…

Děti v Olomouci objevily lidský trup bez hlavy. Kriminalisté si s vraždou měsíce nevěděli rady

Zloději životů

Kam zmizel Konvičný? Kdo je zavražděný muž? Našli se odvážlivci, kteří se šli do bytu na mrtvolu podívat? Jak reagovali? Proč vrah oběť zabalil do plachty a sundal jí boty? A proč nikdo nic neohlásil na policii?

V roli vypravěče uslyšíte herce Aleše Procházku. Všechny díly Zlodějů životů najdete také zde.

Některá jména v příběhu mohou být redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Tento díl podcastu Zloději životů vyrobili pro Novinky.cz Jakub Štěpánek, Magdaléna Pánková, Petra Čepelková, Richard Wágner, Jan Daněk a David Ryneš. Speciální poděkování patří PhDr. Martinu Nasswettrovi.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Výběr článků

Načítám