Hlavní obsah

Mladou ženu s prostřelenou hlavou objevila její babička. Verzi pachatele vyvrátil netradiční vyšetřovací pokus

Březen 1996. Noční klid v ulici na okraji Olomouce přerušuje blikání majáků záchranné služby a policejních aut. V jednom z řadových rodinných domů leží postřelená a vážně zraněná jednadvacetiletá Andrea Tománková. Nedaleko ní se povaluje pistole, ze které s největší pravděpodobností jen o pár desítek minut dřív vyšla jedna rána. Mířila na hlavu. Na případ s pozadím albánské mafie po letech vzpomíná v podcastu Zloději životů Martin Nasswettr, bývalý vyšetřovatel olomoucké kriminálky.

Zloději životů: Neptun (upoutávka) Video: Novinky

Článek

Upozornění: Následující text neodhaluje zápletku případu. Celý případ s autentickými vzpomínkami bývalého kriminalisty poslouchejte v přehrávači nebo podcastových aplikacích. Na videu se můžete podívat na krátkou upoutávku.

Vážně zraněnou ženu objevila v přízemní ložnici její babička, která bydlí v horním patře. Pro kriminalisty se stává důležitou svědkyní.

„Řekla nám o příteli své vnučky, což byl jistý Enver Sojeva. Kosovský Albánec, starší muž, o kterém jsme později zjistili, že v Olomouci provozuje s Andreou restauraci Neptun. To byla v devadesátých letech vyhlášená restaurace pro movitější klientelu,“ vzpomíná Nasswettr.

Ukazuje se, že restaurace byla zřejmě jen jedna z mnoha aktivit Sojevy. Bývalého důstojníka jugoslávské armády má v té době v hledáčku i Národní protidrogová centrála.

„Zjistili jsme, že Sojeva je součástí albánské drogové cesty. Bohužel i přes veškerá opatření měl před námi náskok a podařilo se mu opustit republiku. Při prohlídce jeho věcí jsme objevili padělané pasy a další doklady,“ říká bývalý vyšetřovatel.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

Po Sojevovi se na dlouhé měsíce slehla zem a je stíhán jako uprchlý. Sám Nasswettr má navíc pocit, že babička a hlavní svědkyně by mohla říct víc: „Myslím, že nám neřekla všechno. Rozhodně nelhala, ani nikoho křivě neobvinila, ale domnívám se, že měla ze Sojevy strach. Proč? To jsem nikdy nezjistil.“

Přibližně půl roku po neštěstí vážně zraněná žena boj o život prohrává a na následky vážného zranění hlavy umírá. Na dopadení pachatele má velký zájem i otec oběti, který do případu vstupuje. S batohem na zádech v kanceláři Interpolu dává věci do pohybu.

Po dopadení se Sojeva hájí, že Andrea si střelné zranění způsobila sama. To ještě netuší, že Nasswettr má v rukávu vyšetřovací pokus, který takovou verzi jednoznačně smete ze stolu…

Matku našli zavražděnou ve skříni a její děti nikde. Resocializace vraha pak naprosto selhala

Zloději životů

Kde se Sojeva po vraždě skrýval a jak se ho podařilo dopadnout? Proč už si nikdy nevyzvedl svůj mercedes? A jak vyšetřovací pokus probíhal?

V roli vypravěče uslyšíte herce Aleše Procházku. Všechny díly Zlodějů životů najdete také zde.

Některá jména v příběhu mohou být redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Tento díl podcastu Zloději životů vyrobili pro Novinky.cz Jakub Štěpánek, Magdaléna Pánková, Petra Čepelková, Vojtěch Krunt, Jan Daněk a David Ryneš. Speciální poděkování patří PhDr. Martinu Nasswettrovi.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Související články

Výběr článků

Načítám