Hlavní obsah

Matku našli zavražděnou ve skříni a její děti nikde. Resocializace vraha pak naprosto selhala

Červen 1998. Řada Olomoučanů v pátek opouští své rozpálené byty a vyráží za město na chaty. V noci ale jejich klidné spaní přerušuje krátké volání o pomoc. Nikdo z okolí nereaguje. V sobotu večer na místo přijíždějí kriminalisté, kteří ve skříni uvnitř staré dřevěné chaty objevují ubodanou matku tří dětí. Na případ po letech vzpomíná v podcastu Zloději životů Martin Nasswettr, bývalý vyšetřovatel olomoucké kriminálky.

Zloději životů: Despota (upoutávka)Video: Novinky

Článek

Upozornění: Následující text neodhaluje zápletku případu. Celý případ s autentickými vzpomínkami bývalého kriminalisty poslouchejte v přehrávači nebo podcastových aplikacích. Na videu se můžete podívat na krátkou upoutávku.

Stará dřevěná skříň je pootevřená. Je zřejmé, že dovnitř se zavražděná dostala až po smrti. „Seděla tam v podřepu, měla bodnořezná poranění na břiše, hrudníku i na krku. Na místě byly patrné známky po zápasu,“ vzpomíná Nasswettr přímo v chatové oblasti vzdálené asi půl hodiny autem od Olomouce.

Na první pohled je vidět, že na chatě se holdovalo pití. Svědčí o tom na zemi pohozené flašky od piva i tvrdého alkoholu. „Válelo se tam sklo, oběť na sobě měla i známky po škrcení, bylo zřejmé, že o svůj život opravdu bojovala. Nezemřela hned, ale až v důsledku vykrvácení,“ popisuje útrapy oběti bývalý vyšetřovatel.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

První policisté, kteří k chatě přijeli, za pomoci donucovacích prostředků zadržují druha zavražděné ženy, jistého Stanislava Leštinského. Táhne z něho alkohol a chová se agresivně i vůči kriminalistům. „Byl poměrně dobře fyzicky vybaven, na mě působil jako takový hrubián,“ vypráví Nasswettr.

Foto: Novinky

Na chatě se popíjel alkohol.

Operativci záhy zjišťují, že na chatu v pátek společně s rodiči dorazily i tři děti. Ale v těsném okolí chaty po nich během ohledání místa činu není ani památky. Olomoucká kriminálka je musí rychle vypátrat, mohou být vystaveny nebezpečí. Je totiž velmi pravděpodobné, že byly svědky vraždy vlastní matky.

Foto: Novinky

Nůž zajištěný na místě činu.

Leštinský se mezitím probírá z deliria. Do řeči mu dvakrát není. Usrkne ze sklenice vody, otráveně zamručí a pomalu začíná vysvětlovat, co se v noci na sobotu na chatě odehrálo. Z despotického siláka je najednou zaražený muž dívající se do země, odpovědi na otázky kriminalistů vždy jen stručně špitne. Zdání klame. Leštinský toho má v tu chvíli nejen dost za sebou, ale bohužel i dost před sebou…

Podivín se v hospodě chlubil mrtvolou, ale nikdo mu nevěřil. Sousedy pak zburcoval otřesný zápach

Zloději životů

K čemu v roce 1998 na chatě došlo? Proč nikdo ze sousedů nereagoval na volání o pomoc? Kam se poděly děti? A napravil se v tomto případě vrah?

V roli vypravěče uslyšíte herce Aleše Procházku. Všechny díly Zlodějů životů najdete také zde.

Některá jména v příběhu mohou být redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Tento díl podcastu Zloději životů vyrobili pro Novinky.cz Jakub Štěpánek, Magdaléna Pánková, Petra Čepelková, Vojtěch Krunt, Jan Daněk a David Ryneš. Speciální poděkování patří PhDr. Martinu Nasswettrovi.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Výběr článků

Načítám