Hlavní obsah

Devadesátkový masakr v čínské restauraci. Přežilo jen miminko v kočárku

Říjen 1999. Na policejní oddělení v Děčíně volá cizinec. Lámanou češtinou se snaží vysvětlit, že má strach o svého známého, který se mu už několik dní neozval a telefon má vypnutý. Tím známým je jistý Lin Sen, dvaatřicetiletý Číňan provozující asijskou restauraci na rohu Masarykova náměstí. Na případ trojnásobné vraždy vzpomíná v podcastu Zloději životů Helena Pšeničková, bývalá vyšetřovatelka ústecké kriminálky. Poslouchejte v přehrávači v článku.

Foto: Novinky

Zloději životů: Flákač

Článek

Jako první k zamčené restauraci přijíždí jednotka hasičů. V mezipatře naráží na kočárek. V něm leží zhruba tříměsíční miminko, je v žalostném stavu. Díkybohu žije. Okamžitě je převezeno do nemocnice, kde ho čeká tuhý boj o život.

V kuchyni umístěné v suterénu budovy se naskýtá hasičům šílená podívaná. Na zemi leží tělo Lin Sena, krev je na zemi, na zdech i na stropě. Je jasné, že v restauraci čeká práce na krajskou kriminálku.

„Při postupu restaurací jsme narazili na další dvě mrtvá těla. Šlo o dvě ženy, obě byly podobně jako Lin Sen brutálně zavražděny nějakým sečným předmětem,“ vzpomíná Pšeničková na chladné říjnové odpoledne. Její slova potvrzuje i nález sekyrky v blízkosti restaurace.

Kriminalisté postupně zjišťují, kdo v restauraci pracoval, kdo ji v posledních dnech navštívil, sbírání informací však zpočátku výrazně komplikuje jazyková bariéra. Brzy však zazní jméno Zhang. Pomocný pracovník z kuchyně, který není k nalezení. Informace o trojnásobné vraždě se čínskou komunitou rychle šíří, což kriminalistům hraje do karet.

Foto: Profimedia.cz

Zadržený Zhang

„Dostali jsme od členů jejich komunity informaci, že má Zhang být v Praze ve Světozoru, kde byl také krátce na to zadržen a převezen zpátky k nám,“ vypráví v podcastu bývalá vyšetřovatelka. Jenomže fakt, že Zhang odjel do Prahy z něj nedělá vraha. Variant je několik. Mohl vraždy vidět, mohl být v šoku, sám může být zraněný.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

Za pomoci tlumočnice začíná rozplétání případu, do kterého vstupují údajní pachatelé v prasečích maskách, o kterých Zhang tvrdí, že mu vyhrožovali smrtí, pokud je udá. Jde jen o připravenou výmluvu vraha? Důležité svědectví získávají kriminalisté od české rodiny, která byla v restauraci na večeři v den, kdy zřejmě došlo k vraždám. Na policii se hlásí i místní taxikář. Lékařům se mezitím daří zachránit život nalezenému miminku…

Detaily a okolnosti případu si poslechněte už nyní v audiopřehrávači na začátku článku. Kromě bývalé vyšetřovatelky Heleny Pšeničkové uslyšíte v roli vypravěčky herečku Zlatu Adamovskou. K případu se můžete kdykoliv vrátit také v podcastových aplikacích.

Některá jména v příběhu mohou být redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Tento díl podcastu Zloději životů vyrobili pro Novinky.cz Jakub Štěpánek, Magdaléna Pánková a Petra Čepelková. Speciální poděkování patří JUDr. Heleně Pšeničkové.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Hlasujte pro Zloděje životů v anketě Podcast roku ZDE.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Související články

Výběr článků

Načítám