Hlavní obsah

Děti v Olomouci objevily lidský trup bez hlavy. Kriminalisté si s vraždou měsíce nevěděli rady

Duben 1996. U Mlýnského potoka v Olomouci se chystá partička kluků rybařit. Na hladině nedaleko břehu upoutá jejich pozornost černý balík. Dětská zvědavost je příliš silná. Jenomže místo očekávaného pokladu je před chlapci trup lidského těla. Na místo míří i Martin Nasswettr, bývalý vyšetřovatel olomoucké kriminálky. Ten v podcastu Zloději životů vzpomíná přímo na místě nálezu na téměř 30 let starý případ.

Zloději životů: Potok (upoutávka)Video: Novinky

Článek

Upozornění: Následující text neodhaluje celou zápletku případu. Celý případ s autentickými vzpomínkami bývalého kriminalisty poslouchejte v přehrávači nebo v podcastových aplikacích.

Během následujících dnů vydává Mlýnský potok i další části lidského těla. Identifikaci ostatků ale ztěžuje fakt, že se nedaří objevit hlavu oběti. Na soudním lékařství se jednotlivé části skládají dohromady, zdá se ale, že neznámý muž zatím nikomu nechybí.

„Až koncem dubna, tedy několik týdnů po prvním nálezu, přišla na policii jistá paní Fraňková a nahlásila, že pohřešuje svého manžela. My jsme tedy zjistili, že už je to manžel bývalý, byli čerstvě rozvedení, ale měli spolu dvě děti,“ vzpomíná Nasswettr mezitím, co kráčí směrem k místu, kam byl v druhé polovině devadesátých let přivolán.

Sledujte podcast Zloději životů také na Instagramu a neutečou vám informace o dalších chystaných dílech.

V té době je práce s genetickým materiálem teprve v plenkách, kriminalisté se tak snaží oběť ztotožnit například podle specifických jizev či tetování. „Skutečně tam jedna taková jizva byla, ale stoprocentně nám totožnost potvrdil až pan doktor Neoral, který pracoval s krevními skupinami a podskupinami,“ vysvětluje bývalý kriminalista.

Zavražděným mužem je mladý podnikatel z Bruntálska, jenomže vyšetřovací verze dlouho nikam nevedou. „Prověřovali jsme jeho kontakty, okolí, firmu, ale nic zvláštního jsme nenašli. V těch devadesátých letech jsme pracovali s verzí. že mohl někde dlužit peníze nebo že by se zapletl do nějakého obchodu s drogami,“ říká Nasswettr.

Nález novorozence v igelitce otřásl moravskou vesničkou. Matka a babička házely vinu jedna na druhou

Zloději životů

Ukazuje se, že Franěk se s bývalou ženou a dvěma dětmi odstěhovali kvůli dýchacím problémům syna z Olomouce na Bruntálsko do domu Fraňkova otce. Ani několik měsíců po nálezu trupu kriminalisté však stále nemají pachatele vraždy. Podezřelou se stává nejbližší rodina i exmanželka, chybí však důkazy. Zatím…

Kdo naporcoval tělo zavražděného Fraňka? Proč se tělo objevilo právě v Mlýnském potoce? Proč málem skončila rekonstrukce katastrofou? A jakou roli hrálo v případu dávné trauma?

V roli vypravěče uslyšíte herce Aleše Procházku. Všechny díly Zlodějů životů najdete také zde.

Některá jména v příběhu mohou být redakcí změněna.

Pokud nám chcete ke Zlodějům životů napsat připomínku, komentář, výtku nebo pochvalu, dejte nám vědět na e-mail jakub.stepanek@novinky.cz.

Tento díl podcastu Zloději životů vyrobili pro Novinky.cz Jakub Štěpánek, Magdaléna Pánková, Petra Čepelková, Richard Wágner, Jan Daněk a David Ryneš. Speciální poděkování patří PhDr. Martinu Nasswettrovi.

Krimi podcast podle skutečných událostí. Čeští kriminalisté vzpomínají na případy, které jim i po letech zůstávají v paměti.

Všechny díly najdete zde.

Sledujte podcast také na Instagramu a dozvíte se podrobnosti o další chystaných dílech.

Výběr článků

Načítám