Hlavní obsah

Bývalý detektiv v nové roli. Popisuje i dopadení vrahů, kteří neskončili ve vězení

Když vloni plzeňský kriminalista František Müller přednášel o výjimečných případech své dlouholeté detektivní kariéry, stála fronta zvědavých zájemců od plzeňské vědecké knihovny až na náměstí. Za rok se toho ale hodně změnilo. Müller odešel od policie, vydal druhou knihu a o dalších případech bude povídat v podcastu Zloději životů.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

František Müller u policie strávil bezmála 40 let.

Článek

Ještě během loňského rozhovoru bylo možné označit Müllera za plzeňského kriminalistu. Dnes je potřeba doplnit přívlastek bývalý, protože v červenci od policie na vlastní žádost odešel. „Po téměř 40 letech u policie jsem začal pociťovat únavu. S přibývajícím věkem se taky začínají objevovat zdravotní problémy,“ vysvětluje svůj konec Müller. Byl to právě on, kdo pomohl s objasněním vražd v Tymákově nebo dopadením pachatele útočícího kyselinou.

A zatímco jedna kariéra končí, zdá se, že jiná pomalu, ale jistě začíná. Svoje zážitky a vzpomínky totiž Müller přetavil v natočení dalších tří dílů podcastu Zloději životů a v druhé polovině září spatřila světlo světa jeho druhá kniha, která čítá celkem pět případů.

Hned dva z nich přitom mají společného jmenovatele v podobě duševně nemocných pachatelů, kteří místo ve vězení skončili v přísně střežené zabezpečovací detenci. Jedním z nich je muž, který za bílého dne zavraždil svého času vlivnou plzeňskou postavu.

„Vzali jsme ho tehdy do výslechové místnosti v doprovodu dvou kolegů ze zásahové jednotky. Po pár minutách nám naprosto suverénně a se vší vážností řekl, že jezdí s dodávkou, ale že jako vedlejší příjem vzal pozici agenta FBI,“ vzpomíná na první výslech Müller.

„Potom nám tvrdil, že jakožto agent zachránil život Ivaně Trumpové v newyorském metru, kde ji prý chtěli zastřelit teroristi. A ten zavražděný muž u Plzně byl prý taky terorista. Při takovém výslechu se samozřejmě nemůžete začít smát a zlehčovat jeho verzi. Ztratili byste tím důvěryhodnost,“ vysvětluje s tím, že je však klíčové dobře prozkoumat skutečný zdravotní stav podezřelého.

„To si vzpomínám na pachatele, který seniorovi zasadil 74 bodných ran a jako první nám řekl, že do vězení nepůjde, že skončí v blázinci. Měl dokonce lékařskou zprávu o tom, že je schizofrenik. Ale když se později přibrali znalci, tak se jednoznačně ukázalo, že jde o ukázkovou simulaci. Dělal to hlavně pro to, aby dostával peníze od státu,“ odkazuje Müller na vraha, který nakonec od soudu odešel s trestem odnětí svobody v délce 22 let. Do té doby však pobíral deset let invalidní důchod. Ve vězení po krátké době spáchal sebevraždu.

V jiném případě zase Müller zažil duševně nemocného pachatele, který si však svoji nemoc dobře uvědomoval a dlouho ji dokázal utajit i před lékaři.

Kriminalista, který na přednáškách pobláznil Plzeň: Fronta stála až na náměstí

Kultura

„Za pachatelem jsme byli na psychiatrii, a už když jsem si vytáhl blok, že si budu něco zapisovat, tak mi okamžitě řekl, že jestli si něco budu psát, tak odmítá vypovídat a začal citovat všechna svoje práva. Poměrně detailně nám popsal den, kdy došlo k vraždě, ale jakmile došlo na popisování samotného činu, tak tvrdil, že si nic nepamatuje. Ačkoliv u něj byla později diagnostikována schizofrenie, tak měl zachovány kognitivní funkce, což nebývá časté. Byl inteligentní a zvládl logicky myslet. Dokázal se velmi dobře přizpůsobit dané situaci,“ říká Müller s tím, že právě tento případ bez delšího rozhodování vybral pro pokračování své prvotiny Skutečné zločiny na Plzeňsku.

Druhou knihu Müllerovi pokřtí ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje rovněž bývalý detektiv Jan Štoček. I on se objeví v dalším pokračování podcastu Zloději životů, který v pátek 4. října najdete na Novinkách a v podcastových aplikacích.

František Müller vyprávěl o vraždách v Tymákově v dílu Bratři. Díl si můžete přehrát v následujícím přehrávači. V roli vypravěče uslyšíte herce Aleše Procházku.

Výběr článků

Načítám