Hlavní obsah

Výslechy, bití a mučení. Ukrajinský kněz popsal 70 dní ruského zajetí

Jsi pokrytý modřinami, máš pořád hlad a je ti pořád zima. Tak v podcastu Zbytečná válka popsal ruské zajetí ukrajinský pravoslavný kněz a vojenský kaplan Vasyl Vyrozub, kterého zkraje války zajali ruští vojáci při záchranné misi cestou na Hadí ostrov. Rusové ho drželi dohromady 70 dní, poté ho vyměnili za ruské zajatce na ukrajinské straně.

Zbytečná válka s knězem, který přežil ruské mučeníVideo: Novinky

Článek

„Cestou na Hadí ostrov nás zastavil křižník Moskva. Ruští námořní pěšáci se dostali na palubu naší lodi. Upadli jsme do zajetí. Poté nás na 11 dní převezli na Krym. Výslechy, výslechy, výslechy. Poté do Bělgorodské oblasti, do Šebekina v ruském pseudoimpériu, kde začalo mučení. Bili nás už tam v lágru,“ nastínil začátky svého zajetí Vyrozub.

„Když nás převezli do Starého Oskolu, do cely předběžného zadržení číslo dvě, tak nás Rusové začali mučit. Bili nás, mučili zimou, hladem a odpíráním spánku,“ sdělil ve Zbytečné válce. „Jsi pokrytý modřinami, máš pořád hlad, pořád je ti zima a chce se ti spát,“ shrnul charakter ruského mučení Vyrozub.

Ukrajinský pravoslavný kněz v něm strávil přes dva měsíce. Část z toho na ukrajinském území, větší ale v Rusku. Zajali ho přitom při záchranné misi, na kterou se vydal zkraje války poté, co ruští okupanti od začátku invaze 24. února 2022 ostřelovali Hadí ostrov. Podle slov Vyrozuba na něm zemřelo 13 nebo 14 ukrajinských obránců, pro jejichž těla se jako vojenský kaplan vracel.

Ukrajinci vnímají mobilizaci jako nespravedlivou, říká velvyslanec na Ukrajině Pech

Zbytečná válka

Po 70 dnech ale proběhla výměna zajatců, do které byl zahrnut i právě Vyrozub. Vůbec ale netušil, že má nějaká výměna proběhnout.

„Jednoho dne nám nařídili vstát a odejít s věcmi. Takový příkaz nám dávali, když nás strkali na samotku. Když jsem přišel s věcmi, dali mi i mé oblečení. Oblékl jsem si ho, posléze mi dali na hlavu čepici a pásku přes oči, nasadili mi pouta a odvezli na letiště. Samotnou cestu jsem kvůli pásce neviděl,“ popsal začátek svého osvobození, když ještě vlastně netušil, že se dostane domů.

Původně se totiž domníval, že ho vezou do okupovaného Mariupolu na průvod hanby Ukrajinců. Pak si ale uvědomil, že jede domů.

„Když nás na Krymu posadili na zaplachtovanou korbu lodi, jeden z vojáků přes roztrženou pásku uviděl, kde jsme a kam nás vezou. Říkal, že nás nevezou do Mariupolu, ale směrem k Ukrajině. Tehdy jsme pochopili, že nás vezou na výměnu,“ vysvětlil kněz.

Posléze se vylodili na ukrajinském území a došli k rozbitému mostu, kde bylo nasypáno kamení, aby bylo možné přejít přes řeku.

„Byli jsme čtyři. Vzali jsme našeho zraněného vojáka, který neměl nohu, a šli jsme přikázaným směrem přes řeku na druhou stranu. A tam jsme uviděli naše zdravotníky, kteří ihned převzali nosítka s raněným. Jeden z našich zdravotníků řekl ‚Sláva Ukrajině‘. A já věděl, že jsem doma,“ uzavřel Vyrozub.

Vasyl Vyrozub se narodil 25. května 1970 ve městě Borščiv v ukrajinské Ternopilské oblasti. Knězem se stal v roce 1992 ve vesnici Krovynka, o deset let později ho osud přivedl do Oděsy do kostela Nejsvětější trojice, kde vznikl i tento díl podcastu Zbytečná válka.

Vyrozub se od listopadu 2013 účastnil ukrajinské Revoluce důstojnosti, známé též jako Euromajdan, kde stál bok po boku Ukrajinců dychtících po revoluci. V roce 2014 se stal vojenským kaplanem v ozbrojených silách ukrajinské armády. Tuto službu vykonává dodnes.

Celý rozhovor si můžete přehrát v úvodu článku.

Ruský mírový plán neexistuje a nikdy neexistoval

Zbytečná válka

Nepravidelný podcast, který nabízí nejrůznější pohledy na válečný konflikt na Ukrajině a další současné konflikty. Debaty redaktorů zahraniční sekce Novinky.cz a vybraných expertů naladíte také na Spotify, Apple Podcasts nebo platformě Podcasty.cz.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám