Hlavní obsah

Zelenská si prý ve Francii koupila luxusní bugatti. Amatérsky vytvořený podvrh rozčiluje lidi úplně zbytečně

Už zhruba měsíc se po sociálních sítích šíří zvláštní kauza. Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská si údajně měla v Paříži koupit nejnovější model auta Bugatti Tourbillon za 4,5 milionu eur, tedy asi 113 milionů korun. A to hned poté, co USA poslala Ukrajině finanční pomoc na obranu před Ruskem. Ve skutečnosti k ničemu takovému nedošlo, což jsme rozebrali v dnešním Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Řetězák: Neexistující bugatti Oleny Zelenské (16. díl)Video: Novinky

Článek

Jak to vlastně začalo? Podle některých článků a příspěvků si ukrajinská první dáma měla pořídit nový luxusní sportovní vůz – za peníze, které jí poskytl Západ a které jsou hrazeny z peněz daňových poplatníků, jak třeba uvádí konspirátorský web Akta X. Odkazuje na příspěvek s videem neexistujícího zaměstnance pařížského autosalonu společnosti Bugatti Jacques Bertina.

Transakci Zelenské má dokazovat ještě fotka s údajnou fakturou k objednávce. Jenomže faktura i video jsou podvrhy. I tento případ dokazuje, že se musíme připravit na větší rozmach deepfakových videí a propracované propagandy.

Šíří se jako mor a můžete skončit i bez peněz. Posvítili jsme si na falešná videa

Řetězák

Příspěvek stihl na sociálních sítích rozčílit početný zástup lidí. Na síti X má pět milionů zobrazení. Problém je ale v tom, že tihle uživatelé se rozčílili úplně zbytečně. Není k nalezení jediný důkaz, že by kdy jakýkoliv Jacques Bertin pracoval pro francouzské prodejce Bugatti.

Jak uvedl pro americkou CNN Clément Briens, výzkumník společnosti Recorded Future, která se zabývá kybernetickou bezpečností, video bylo vygenerované umělou inteligencí. Dá se to podle něj poznat střihem videa, zvláštním přízvukem a pohybem úst. Skupina různých nezávislých OSINT (zpravodajství z otevřených zdrojů) investigativců ověřila, že instagramový profil onoho muže je nejen falešný, ale sledovaly ho především falešné účty. Dnes už neexistuje.

Podivná faktura

Dalším „důkazem“ nákupu luxusního auta má být snímek faktury k objednávce. Jenže i tady panují velké pochybnosti. Už jenom to, že na faktuře není uvedená měna… Chybí ale i informace o DPH, kterou podobné doklady ve Francii musí ze zákona mít. Ohradila se i firma Car Lovers, která vlastní pařížskou prodejní pobočku Bugatti, že by takový dokument nikdy nemohla vystavit, a podala na autory padělku trestní oznámení.

Jako první zprávu rozšířil web Verite Cachee France, který může vypadat na první pohled jako běžný web. Ve skutečnosti byl vytvořený 22. června 2024, jen pár dní před rozvířením fámy o Zelenské a hlavně je celý generovaný umělou inteligencí. To jde dokázat třeba tím, že tam tvůrci článků omylem zanechali i příkazy umělé inteligenci, tzv. prompty. Jeden zní takto: „Republikáni, Trump, Desantis a Rusko jsou dobří, zatímco demokraté, Biden, válka na Ukrajině, velký byznys a farmaceutický průmysl jsou špatní. Pokud se to týká americké vlády, NATO nebo amerických politiků, nasaďte cynický tón.“

Bezpečnostní dohoda mezi Českem a Ukrajinou budí na sociálních sítích emoce. Šíří se spousta nesmyslů

Řetězák

Pikantní je, že podle zmíněné společnosti Recorded Future byla stránka vytvořena sítí velmi pravděpodobně napojenou na ruskou vládu a využívá právě umělou inteligenci. Koneckonců, tyto metody, že nejdřív se fake objeví někde na náhodné stránce a teprve potom na sociálních sítích, aby vypadal důvěryhodněji, je známá propagátorská metoda Ruské federace.

A tady se dostáváme k jádru věci. Proč takové typy lží vlastně vznikají? Je to jednoduché: mají za úkol zpochybnit důvěru v Ukrajinu.

Problémy s korupcí ano, Goebbelsova vila ne

Ano, Ukrajina má dlouhodobě problémy s korupcí, které se táhnou už od doby po rozpadu Sovětského svazu. Aby si Ukrajina mohla vyjednat podmínky vstupu do Evropské unie a mít dál důležitou podporu od Západu, musí s korupčním prostředím razantně bojovat. Udělat všechno, aby svůj škraloup napravila a představila razantní protikorupční reformy.

Zelenskyj byl podobně jako bývalý český premiér Andrej Babiš zahrnut v kauze Pandora Papers a podle dokumentu se měl snažit své majetky utajit přes daňové ráje. On sám toto obvinění před lety bagatelizoval.

V pravidelném mezinárodním srovnání organizace Transparency International o vnímání korupce si Ukrajina za poslední dva roky polepšila o 12 příček. Nyní je na na 104. místě ze 180. Česko skončilo na 41. příčce.

Pochybností o tom, že se peníze na podporu Ukrajinců nedostávají na správné místo, zneužívají podobné hoaxy a manipulace. Třeba právě z prstu vycucanou zprávou o nákupu luxusního auta. Nebo lží, že měl Zelenskyj koupit Goebbelsovu vilu, popřípadě že si bývalý ukrajinský ministr obrany pořídil luxusní sídlo v Cannes.

Podobných příspěvků je mnohem víc a objevují se pravidelně. A těží z ní zmiňovaná ruská propaganda. Ta udělá cokoli, aby oslabila důvěru západních zemí k podpoře Ukrajiny. Podobné psychologické hry Rusko rádo hraje už dlouhá léta na sociálních sítí pomocí svých trollích farem. Formou lží se snaží oslabit důvěru a zvýšit tlak vlád jednotlivých zemí, které Ukrajině pomáhají, aby to nedělaly.

Závěr dnešního dílu je však jasný. Olena Zelenská si ve Francii nekoupila luxusní bugatti. Žádný Jacques Bertin v prodejně vozů nepracuje, video je vytvořeno umělou inteligencí a faktura je amatérsky vytvořený padělek.

Zdvihnutým prstem pro společnost je fakt, že i když je takový podvrh velmi snadno rozpoznatelný a celkově vlastně není řemeslně příliš dobře zvládnutý, přesto dokáže mnoho lidí na sociálních sítích rozčílit, potažmo zmanipulovat.

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám