Hlavní obsah

Usvědčená lhářka Nela Lisková: Nacistu pozná i podle SPZ, ověřováním informací se nezatěžuje

Pokud používáte sociální sítě, dost možná už jste na Nelu Liskovou narazili. Jde o českou proruskou aktivistku, která se v posledních letech dostala do hledáčku médií a orgánů činných v trestním řízení kvůli některým extrémním názorům a aktivitám. Na sociálních sítích už léta šíří tvrdou ruskou propagandu. Právě o ní je řeč v dnešním díle Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Řetězák: Kdo je Nela Lisková? (18. díl) Video: Novinky

Článek

Lisková v minulosti vyzývala k „deukrajinizaci a denacifikaci Česka“, loni jí soud potvrdil pokutu kvůli šíření lží o pirátské poslankyni Olze Richterové. Sama se přitom prohlásila za oběť politického soudního procesu. Byla členkou ČSSD, SPD a vydávala se za honorární konzulku Doněcké oblasti na Ukrajině ovládané proruskými separatisty.

V rozhovoru pro server Houpací osel v roce 2017 Lisková říkala, že je v Česku 100 tisíc migrantů a že se ruší ve velkém knihovny, aby vznikaly modlitebny. Ve skutečnosti cizinecká policie v roce 2017 zadržela celkem 172 tranzitních migrantů z Afghánistánu, Sýrie a Iráku. A téhož roku bylo v Česku 5339 knihoven, jejichž počet do dalšího roku klesl o 22.

Zelenská si prý ve Francii koupila luxusní bugatti. Amatérsky vytvořený podvrh rozčiluje lidi úplně zbytečně

Řetězák

Z aktuálnějšího dění se nabízí zmínit její teoretizování o útoku střelce na filozofické fakultě. Hned pár dní po tragédii napsala, že jde o práci CIA a že vrah z Klánovic je Ukrajinec, a nikoliv skutečný vrah, kterým je ale podle policejních důkazů David K.

Symbol příznivců ukronacistické vlády?

Letos v srpnu Lisková sdílela tweet s fotkou, na které je ukrajinské auto s registrační značkou AH3945HH, které údajně jezdí v Česku, a podle kterého má jít o jasný symbol, že jde o příznivce ukronacistické vlády, přesně tak, jak hlásá kremelská propaganda.

Jak na svém twitterovém účtu vysvětlil analytik Andrej Poleščuk, značka je typem z roku 2004, a ty se vydávaly výhradně v azbuce. АН, což má podle Liskové označovat iniciály jména Adolf Hitler, je latinkou ve skutečnosti AN, označení regionu registrace vozidla, v tomto případě Doněcké oblasti. Té Doněcké oblasti, kterou má paní Lisková tak ráda. Fotka navíc nebyla vyfocena v Česku, ale v Polsku, což je možné poznat třeba podle semaforu a dopravních značek.

Mezi další příspěvky Liskové, které byly mezi příznivci antisystémové scény hojně přeposílané dál, byl i falešný výrok pirátské poslankyně Olgy Richterové. Ta podle příspěvku, který sdílela Lisková, měla říct, že „bychom v ČR mohli v první vlně přijmout desítky tisíc uprchlíků z Afriky a věnovat jim pro jejich pohodlí startovní byty pro mladé“, zatímco Češi si musí brát hypotéky.

Jenže to poslankyně Richterová nikdy neřekla a Liskovou zažalovala. Při následné výpovědi u soudu Richterová řekla, že vlivem příspěvku musela čelit výhrůžkám znásilněním i smrtí. Žádala proto odškodnění za nemajetkovou újmu a omluvu. Soud Liskové nařídil zaplacení pokuty 50 tisíc korun a zveřejnění omluvy.

Lisková tuto kauzu označila za zpolitizovanou a řekla, že nemá povinnost si ověřovat pravdivost sdílených příspěvků.

Další kauza u soudu

Zatím poslední případ, který se kvůli příspěvkům na sociálních sítích dostal k soudu, se týká jejích manipulativních příspěvků o muslimech, sexuálních menšinách nebo členech České pirátské strany.

Loni například doprovodila snímek ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského slovy: „Doufám, že každý, kdo podporuje tuto nacistickou zrůdu a jeho stoupence, ponese plnou zodpovědnost. Deukrajinizace a denacifikace České republiky, to bude náš úkol.“

Proruská aktivistka vyzývala k denacifikaci Česka. Dostala podmínku

Krimi

Okresní soud v Ostravě jí za to začátkem dubna zatím nepravomocně vyměřil osmiměsíční podmínku a nařídil profil na sociální síti X pozastavit a poté smazat.

Lisková se přímo v jednací síni odvolala a podle serveru iDnes řekla, že „obrazně řečeno je u soudu proto, že odmítla hajlovat“. Má prý jít o mstu ze strany Pirátů a jejich zneužití dočasné politické moci.

Lisková se přidala se i k Národní domobraně, která je ve Zprávě o extremismu Ministerstva vnitra ČR z roku 2016 zmíněna jako bezpečnostní riziko. Tenhle subjekt měl na čtyřicítku aktivních členů a v rámci rekrutace nových se zaměřoval mj. na bývalé členy bezpečnostních složek do roku 1989.

Shrnutí:

  • Nela Lisková je soudem usvědčenou lhářkou, která šíří ruskou propagandu
  • Vyzývala k „deukrajinizaci a denacifikaci Česka“
  • Loni jí soud potvrdil pokutu kvůli šíření lží o pirátské poslankyni Olze Richterové
  • V další kauze soud Liskové udělil zatím nepravomocnou osmiměsíční podmínku
  • Její působení na sociálních sítích je mixem ukázkového konspiračního teoretika a internetového trolla

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám