Hlavní obsah

Ukrajinští uprchlíci a české důchody? Navzdory fámám ze sociálních sítí platí jasná pravidla

Už skoro dva roky koluje po internetu příspěvek o tom, že ukrajinští důchodci mají údajně dostávat důchody u nás v Česku podle ukrajinských pravidel. Zpráva se vždy na chvíli objeví, pak zase zmizí, ale éterem se šíří dodnes. Není to pravda, na což jsme se zaměřili v dnešním díle Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Řetězák: Ukrajinci a české důchody (13. díl)Video: Novinky

Článek

Okolo Ukrajiny a ukrajinských uprchlíků se na sociálních sítích nebo v řetězových mailech šíří spousty podivných zpráv. Už nějaký čas koluje třeba nepravdivá informace, že vzhledem k tomu, že odcházejí ukrajinští důchodci do penze dříve než ti čeští, budou u nás, jako uprchlíci, dostávat důchody dřív. Jedná se prý o „nezpochybnitelné údaje“.

Foto: Facebook

Příspěvek, který nasbíral 720 sdílení. Zdroj „nezpochybnitelné“ informace vede na Wikipedii, kde jsou uvedeny odchodové věky do důchodu.

Ve skutečnosti je tento příspěvek zpochybnitelný docela jednoduše – fakty. A tím faktem je, že aby Ukrajinci, kteří žijí v Česku, měli nárok na český důchod, musí dodržet české právní předpisy.

Jak již uvedl iRozhlas s odkazem na ministerstvo práce a sociálních věcí, pro nárok na tuzemský důchod musí u nás Ukrajinci splnit potřebnou dobu pojištění, tedy 35 let včetně náhradních dob, respektive 30 let, za které bylo zaplaceno pojistné. Tuhle dobu pojištění musí potvrdit ukrajinská strana, pokud byla získána na jejím území. Nehledě na to, že výše českého důchodu se posoudí jen za českou dobu pojištění, takzvaný dílčí důchod.

Další příspěvek zase tvrdí, že Ukrajinci dostávají na dávkách „defakto jednou tolik“ co Češi. Ale je toho víc. Vesměs platí, že tyto zprávy nemají žádný reálný základ a objevují se zejména ve skupinách, které fandí ruskému vůdci Vladimiru Putinovi.

Foto: Facebook

Čím víc čísel, tím víc "pravdy"… Příspěvek nasbíral 13 tisíc sdílení.

Jak je to ve skutečnosti? Když v dubnu 2022 schválila vláda Petra Fialy balíček pomoci ukrajinským uprchlíkům, byl součástí něj i nárok jednou měsíčně vyplácenou pětitisícovou humanitární dávku. Jak připomíná web AFP, nic víc jim ale přímo neplatil, všechna další pomoc plynula poskytovatelům služeb, kteří utečencům pomáhali.

Od schválení balíčku uplynuly už více než dva roky a částka dávky byla snížena na životní minimum. To je v Česku 4860 korun měsíčně pro dospělého a 2480 korun pro dítě do 6 let.

Facebookové srovnání české a ukrajinské matky je tak nesmyslné. Ukrajinská matka s jedním dítětem do šesti let by měla nárok na 8350 korun, a to jenom po dobu pěti měsíců. Poté by se částka snížila na 6620 korun.

Foto: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Informace o aktuální výši humanitárních dávek z webu MPSV.

Ukrajinci mohou požádat o humanitární dávku a mimořádnou okamžitou pomoc, pokud ji bezprostředně potřebují. Ale není pravda, že by dostávali „defacto jednou tolik“ jako se nám snaží namluvit zmíněný facebookový příspěvek. Nemají nárok na další dávky, které mohou využívat čeští občané. Třeba příspěvek na bydlení, jehož průměrná výše podle ministerstva práce a sociálních věcí činí v současnosti něco málo přes 6300 Kč.

Navíc předtím, než je humanitární dávka Ukrajincům schválena, posuzují se jejich veškeré příjmy a majetkové poměry na území České republiky. A jak se píše na webu ministerstva, dávka cizinci s dočasnou ochranou nenáleží, pokud mu je bezplatně poskytnuta celodenní strava, základní prostředky osobní hygieny a ubytování.

Česko už díky uprchlíkům bohatne

V roce 2022 činily výdaje na ukrajinské uprchlíky 25 miliard korun a příjmy 12,6 miliardy korun. Loni už byla bilance víceméně vyrovnaná, výdaje ministerstvo práce a sociálních věcí vyčíslilo na 21,6 miliardy a příjmy na 21 miliard. A letos už státní rozpočet díky uprchlíkům bohatne.

Jak již Novinky informovaly, za první tři měsíce roku 2024 odvedli do státní kasy o bezmála tři miliardy korun více, než z ní odčerpali. Mezi největší příjmy patří odvody na sociální a zdravotní pojištění, daň z přidané hodnoty či spotřební daň.

Nesmyslů o elektromobilitě lítá po internetu hodně. Frčí řecké trajekty a výbuchy jak z Kobry 11

Řetězák

Z necelých 350 tisíc držitelů dočasné ochrany z Ukrajiny jich 118 tisíc pracuje – a v devíti z deseti případů se jedná o pracovněprávní vztah, takže se odvádí pojistné státu. (Data platná ke květnu 2024)

A v datech najdeme i odůvodnění pro tak velké šíření zmíněných nesmyslů. Podle průzkumu veřejného mínění, které si nechalo vypracovat ministerstvo, „značná část českých občanů výrazně nadhodnocuje finanční pomoc, kterou podle nich stát poskytuje Ukrajincům“.

„Například humanitární dávka stojí český stát okolo půl miliardy měsíčně. Zhruba patnáct až dvacet procent lidí si ovšem myslelo, že na tuto dávku stát vynakládá až třicetkrát tolik,“ popsala dříve Novinkám Magdalena Klimešová, analytička ministerstva práce a sociálních věcí.

Shrnutí dnešního dílu:

  • Veškeré podmínky k pobírání důchodů ukrajinských občanů v ČR se podřizují českým právním pravidlům
  • Humanitární dávka (v prvních pěti měsících) byla snížena na životní minimum (4860 Kč pro dospělého a 2480 Kč pro dítě do šesti let)
  • Výdaje na ukrajinské uprchlíky setrvale klesají, příjmy naopak rostou. V roce 2024 již Česko zbohatlo například díky daním a pojistnému

Na dnešní díl Řetězáku se podívejte na videu, najdete ho také v podcastových aplikacích.

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám