Hlavní obsah

Systém, který prý poručí větru i dešti. Konspirátoři na něj svádějí povodně i zemětřesení

I když americký projekt pro aktivní vysokofrekvenční zkoumání polární atmosféry, známý pod zkratkou HAARP, ve své původní podobě skončil už před více než 10 lety, pořád se objevují konspirační teorie, které mu přisuzují ďábelský význam. A to i v Česku, naposledy v souvislosti s ničivými povodněmi. Co to vlastně je HAARP a proč jsou bláznivé teorie s ním spojené tak populární? Na to jsme se podívali v novém díle Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Řetězák : HAARP aneb Poručíme větru, dešti (25. díl)Video: Novinky

Článek

Podle různých teorií, které jsou staré jako internet sám, má HAARP poroučet větru a dešti nebo doslova vyrábět počasí. Do spojitosti se údajná zbraň dávala s nedávným hurikánem v USA, zemětřeseními, požáry, ale dokonce i s kontrolováním mysli nebo se šířením koronaviru pomocí 5G záření.

Co to vlastně ten HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) je? Projekt spuštěný americkou armádou v roce 1994 provozovalo americké letectvo a námořnictvo, než jej v roce 2015 předalo Aljašské univerzitě ve Fairbanksu. Obří komplex antén stojí nedaleko aljašského města Gakona.

Někdo nevěří už ani povodním. Lži a manipulace se během katastrofy valily ze všech stran

Řetězák

Na stránkách projektu se dočtete, že se jedná o nejvýkonnější vysokofrekvenční vysílač na světě. Určený je pro studium ionosféry. Používá vysokofrekvenční rádiové vlny k ohřívání malé části ionosféry, což umožňuje vědcům studovat její vlastnosti a chování. Energie použitá k tomuto ohřevu ionosféry je ve srovnání s přirozenými procesy, které v ní probíhají, velmi malá. Skoro všechny děje označované jako počasí, se přitom odehrávají v oblasti troposféry, která je mnohem blíž zemskému povrchu.

Dáme si velmi krátké fyzikální okénko: ionosféra je vrstva atmosféry bohatá na ionizované částice, které ovlivňují šíření elektromagnetických signálů, což můžou být právě rádiové vlny. Je také místem, kde dochází k jevu známému jako polární záře.

Foto: Profimedia.cz

Antény poblíž aljašského města Gakona

A právě polární záře má být podle konspirační teorie důkazem toho, že HAARP slouží k ovlivňování počasí. Pravdou ale je, že energie generovaná na HAARP je slabší než přirozeně se vyskytující procesy v přírodě a jednoduše řečeno HAARP nemá dostatek síly k vytvoření polární záře. Vědci evidovali jen slabé optické záblesky, pozorované pomocí velmi citlivých kamer, rozhodně ale HAARP nedokáže vyrobit velkolepé barevné scenérie, které se šíří ve zmanipulovaných záběrech a sbírají na facebooku miliony zhlédnutí.

HAARP v Brdech

Už od svého vzniku přitahoval HAARP pozornost konspiračních teoretiků. Zřejmě i proto, že projekt původně financovaly ozbrojené síly a celá věc vyžaduje složité technologické postupy, které jsou pro širokou veřejnost jen velmi těžko pochopitelné. Jistě hraje roli i obří počet satelitů, které mohou někoho trochu děsit a evokovat cosi tajemného.

K posílení konspiračních teorií jistě přispěli i někteří vrcholní političtí představitelé. Ať už to byl v roce 2002 Vladimir Putin spekulující nad tím, že USA vytváří geofyzikální zbraně, nebo venezuelský vůdce Hugo Chavez, který o osm let později obvinil USA z ničivého zemětřesení na Haiti, které podle OSN zabilo více než 300 000 lidí.

Pamětníci si možná vzpomenou na rok 2006 a emotivní debatu okolo amerického radaru v Brdech a ano – i konspirace o systému HAARP byla v některých teoriích používána jako protiargument. Žádný takový důkaz nikde jinde než na sociálních sítích a webech s konspiračními teoriemi ale není. A ani tam nejde o argumenty vědecké.

České pivo koupili Ukrajinci? Nepovedený vtip servírujeme spolu s nesmysly o vakcínách s rtutí

Řetězák

Například na facebookové stránce „Bez pravdy není život“ sdíleli video, u kterého se píše: „Tato nebezpečná zbraň způsobuje zničující zemětřesení po celém světě. Tomuhle zemětřesení předchází blesk tak silný, že je to neskutečné, protože je to radiace. A tohle se stalo v Turecku.“

No, akorát, že nestalo. Rádiové vlny HAARP mají možnost lehce ohřívat ionosféru v oblasti zhruba 100 kilometrů od zařízení a tím pádem je naprosto vyloučené, aby tímto způsobem byla jakkoli ovlivněná půda na druhé straně zeměkoule. Agentura AFP oslovila sedm odborníků na fyziku nebo astronomii a ti nezávisle na sobě uvedli, že si nejsou vědomi žádných vědeckých důkazů, které by jakkoli vedly k závěru, že by HAARP mohl způsobit zemětřesení.

Shrnutí:

  • HAARP byl výzkumný program určený k analýze ionosféry, části horní atmosféry, protože tato část atmosféry hraje roli při přenosu rádiových signálů.
  • Je naprosto vyloučené, že by HAARP mohl ovlivňovat zemské jevy na druhé straně planety.
  • Obří komplex antén stojí nedaleko aljašského města Gakona. Projekt spuštěný americkou armádou v roce 1994 provozovalo americké letectvo a námořnictvo, než jej v roce 2015 předalo Aljašské univerzitě ve Fairbanksu.

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Související témata:
HAARP

Související články

Výběr článků

Načítám