Hlavní obsah

Šíří se Delonův citát, který nikdy neřekl. Podáváme ho s farmaceutickým spiknutím a umělou rýží

Údajný citát zesnulého francouzského herce Alaina Delona, strašení plastovou rýží či rafinované spiknutí farmaceutického průmyslu. Tři témata, která se v posledních týdnech objevovala v nejrůznějších zákoutích internetu, především v řetězových mailech a na sociálních sítích. Právě o nich je řeč ve dvacátém dílu Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Řetězák: Delonův citát, plastová rýže a opičí neštovice (20. díl)Video: Novinky

Článek

Když v polovině srpna zemřel legendární francouzský herec Alain Delon, začal se sociálními sítěmi šířit citát, který jste možná taky zachytili. Je označován jako „svatá slova, která nepotřebují komentář“. Hercovi jsou přisouzena slova o tom, že tento svět opustí bez lítosti a že předluženým Spojeným státům vládnou ilumináti a židozednáři. Že chtějí zničit evropské národy islamizací a vyvolat na evropské půdě válku s Ruskem, čemuž napomáhají lokajové v čele s Evropskou unií.

Tenhle údajný citát, který po hercově smrti opět nabral na popularitě, koluje už od roku 2018 řetězovými maily, na sociálních sítích a mohl vám taky „dorazit vocapem“. Například na facebookové stránce Václav Klaus ml. příštím prezidentem byl sdílen víc než čtyřistakrát. V některých příspěvcích jsou zvláštně použité uvozovky, že nejde poznat, co měl říct Delon a co říká autor příspěvku. V některých dalších postech se s tímhle ani nezatěžovali a slova o unijních lokajích a amerických iluminátech mu přímo vložili do úst.

A jak je to s tímhle citátem doopravdy? Delon skutečně řekl, že tento svět opustí bez lítosti. Svěřil se s tím ve velkém bilančním rozhovoru pro magazín Paris Match právě v roce 2018, kdy jeho slova ocitovala i česká média včetně Novinek. Citace pokračuje těmito slovy: „Někteří lidé se mi hnusí. Vše ovládá lež, všechno je překroucené. Lidé se navzájem nerespektují a nedrží slovo. Záleží jen na penězích. Po celé dny se omílají jen nějaké zločiny.“

Paradoxní je, že když mluví Delon o překroucených věcech, stejně tak kdosi překroutil jeho slova. Žádná slova o unijních lokajích dohledatelná nejsou. V češtině vedou odkazy pouze k citátu bez zdroje, který samozřejmě postrádá i jakékoli datum, kdy mělo k údajnému výroku dojít.

O tom, že Delon nezastával příliš proruský náhled na geopolitiku, svědčí i fakt, že mu Ukrajina letos v dubnu udělila nejvyšší státní vyznamenání za zásluhy, aby mu poděkovala za jeho podporu. V září 2022 herec řekl, že ho Putinova invaze „hluboce zasáhla a rozesmutnila, proto za ně bojuje“. Na podporu země taky recitoval z jeho básně Testament.

Delon opět na veřejnosti. Udělá rozhovor se Zelenským

Koktejl

Další příspěvek, který v tomto díle rozebíráme, je z jiné kategorie. Jistá slovenská facebooková stránka, kterou sleduje na 46 tisíc lidí, totiž upozorňuje, že na pultech obchodů je možné najít falšované výrobky a mezi ně patří umělohmotná rýže. Příspěvek šířili i čeští uživatelé facebooku a článek, na který odkazuje, popisuje, že „některé zdroje uvádějí, že rýže v sáčcích se vyrábí ze směsi pesticidů, sladkých brambor, syntetických pryskyřic a brambor“.

Po bližším ohledání je zjevné, že jde o web s tzv. clickbaity, tedy záměrně přestřelenými, šokujícími a někdy nicneříkajícími titulky, které vás mají dostat z facebooku na web a jeho provozovatelé pak pohodlně inkasují peníze za zobrazenou reklamu. Čím víc se rozšíří, tím pro autory samozřejmě líp. Zmiňovaný příspěvek byl sdílený víc než 400krát.

Jde o letitý hoax, který se pravidelně objevuje po celém světě od roku 2010 a těží z klasické paniky ohledně „nezdravých potravin z Číny“, která se má podle těchto vyvrácených mýtů buď celá vyrábět z plastu, nebo jsou tam plastová zrnka vmíchávána.

Jak letos připomněl slovenský Demagog.sk, evropský trh je přísně kontrolovaný a regulovaný, díky čemuž jsou členské země před něčím takovým chráněné. Pokud by se v potravinách zjistila rizika ohrožující veřejné zdraví, spustí se klíčový nástroj známý jako RASFF – Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva. Ten zabraňuje uvedení zdravotně závadných potravin do oběhu a zajišťuje stažení nebo likvidaci při jejich výskytu. Takže klid.

Říkají mu elixír věčného mládí z mučených dětí. Adrenochrom je oblíbeným tématem konspirátorů

Řetězák

Třetí téma dnešního dílu se týká údajného spiknutí farmaceutického průmyslu. Dost možná jste v médiích během srpna zaregistrovali zprávy o šíření nákazy mpox, neboli opičích neštovic.

Profil kohosi vystupujícího pod jménem Pavel Mikohal (žádné takové příjmení se podle webu kdejsme.cz v ČR nevyskytuje) sdílel text, který nasbíral 4500 sdílení a srovnává mpox s covidem. „První pacient s opičími neštovicemi v Německu je v Mnichově na klinice Schwabing. Jako tenkrát s prvním pacientem Corona. Ošetřujícím lékařem je Clemens Wendtner. Jako tenkrát s prvním pacientem Corona. Pacientovi se daří dobře. Jako tenkrát prvnímu pacientovi s Coronou. A shodou okolností, pokud se jeho stav zhorší, byl nedávno v EU schválen lék na léčbu opičí infekce. Jaká moudrá prozíravost.“

V příspěvku je parádně namíchaná pravda s manipulací. První němečtí pacienti s covidem před čtyřmi lety a první pacient s mpox byli skutečně léčeni v té samé mnichovské nemocnici Schwabing, jak uvádí příspěvek. Tento první německý případ opičích neštovic tam ale diagnostikovali už před dvěma lety, i když příspěvek naznačuje, že se to stalo letos.

Jak uvedla agentura AFP, 26letý muž s příznaky opičích neštovic přicestoval z Portugalska do Mnichova, a když šel po týdnu k doktorovi, testy mu zařídili právě ve Spolkovém mikrobiologickém ústavu v Mnichově, kde byl skutečně pod dohledem stejného vrchního lékaře. Tahle klinika je totiž jediným místem v Bavorsku, které má specializaci na patogenní virová onemocnění. Což je jak covid, tak zmiňovaný mpox. Jinak řečeno, v Bavorsku by ani jinde léčen být nemohl. Dalším dezinformacím ohledně opičích neštovic se podrobně věnovala agentura AFP.

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Související články

Výběr článků

Načítám