Hlavní obsah

Ruská propaganda útočí: Zelenskyj prý koupil Hitlerův mercedes za stovky milionů

Po sociálních sítích a konspirátorských webech se šíří zpráva, podle které si prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj měl koupit mercedes, který původně patřil Hitlerovi. Tato kauza je jen dalším střípkem z mozaiky falešných zpráv o ukrajinském vedení, které má žít zhůvěřilým životním stylem – nakupovat luxusní vily a limuzíny. Ve skutečnosti ale k ničemu takovému nedošlo. Celé téma jsme rozebrali v dnešním Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Řetězák: Zelenskyj, Mercedes a kokain (26. díl) Video: Novinky

Článek

Příspěvky telegramové skupiny Absurdní svět často obsahují různé nesmysly, polopravdy a ruskou propagandu. Sleduje ji skoro 24 tisíc lidí a právě k nim se během října dostala zpráva o tom, že si ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koupil historický mercedes, který předtím prý patřil Adolfu Hitlerovi. Prezident měl tento nákup provést krátce poté, co navštívil USA a za Mercedes Benz 770 měl zaplatit 351 milionů korun. Tato informace následně začala kolovat po facebooku.

Jak zjistil Demagog.cz, fotka mercedesu, kterou šiřitelé přidali jako samozvaný důkaz, je fotomontáží, u které změnili pozadí, aby vypadala jako focená před ukrajinským prezidentským palácem. Původní snímek je však z roku 2019.

V roce 1945 zabavila vůz americká armáda, která ho používala ve Francii. Posléze se mercedes dostal do USA jako soukromý majetek, kde zůstal až do roku 2004. Tehdy putoval do Evropy a po pěti letech ho koupil nejmenovaný ruský miliardář. Žádný jiný důkaz, který by potvrzoval nákup Volodymyrem Zelenským, není možné dohledat. Jde totiž o lež. A ještě k tomu o prvotřídní propagandu.

Hitlerův mercedes se neprodal, nikdo ho nechtěl ani za vyvolávací cenu

AutoMoto

Informaci o nákupu Zelenského uveřejnil web Seattle Tribune, který publikuje nepodepsané články a nepředkládá žádné informace o jeho autorech. Aby podezřelých věcí nebylo málo, doménu webu zaregistrovali teprve 3. října 2024. Obsahuje nejrůznější zkopírované články, které jsou důvěryhodné, ale mezi nimi i tento, který je vymyšlený. Demagog upozornil, že falešné weby vytvořené za účelem rozšířit jednu konkrétní informaci, jsou novým mechanismem v metodách šíření ruských dezinformací.

Není to poprvé, co se něco podobného šířilo. Už jsme v jednom z Řetězáků řešili, že si manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská měla v Paříži koupit nejnovější model auta Bugatti Tourbillon za 4,5 milionu eur. Dokládat to tehdy měly zmanipulované faktury. Tím ale vymyšlené majetkové rozmary Zelenských nekončí.

Zelenská si prý ve Francii koupila luxusní bugatti. Amatérsky vytvořený podvrh rozčiluje lidi úplně zbytečně

Řetězák

Facebookem se šířily také lživé zprávy o tom, že si prezident údajně koupil vilu v Berlíně, která patřila ministru propagandy třetí říše Josephu Goebbelsovi, nebo že si prezident pořídil panství na Floridě za půl miliardy korun.

Kokain ve falešném videu

Po sítích kolují také fámy, že prezident Volodymyr Zelenskyj bere drogy. Toto šíří sám Putin od už počátku války. Třeba když označil celé vedení Ukrajiny za „bandu narkomanů a neonacistů“. O „feťákovi z Kyjeva“ psal třeba i bývalý prezident Ruska Dmitrij Medveděv. Znovu jde o dlouho tlačenou snahu, jak Zelenského znevěrohodnit před jeho podporovateli a utvrdit jeho odpůrce.

V tomto duchu bylo zveřejněno i zmanipulované video z předloňského dubna, podle kterého má mít Zelenskyj na stole vedle notebooku hroudu kokainu. Vidělo ho na 700 tisíc lidí a bylo hojně také i sdíleno. Ve skutečnosti jde o úpravu původního příspěvku, který zveřejnil prezident přímo na svém instagramu, a žádné drogy nikde nemá.

Podobně se českým facebookem šířilo video s popiskem „ten už má nakoupíno“, kde se Zelenskyj zaposlouchává do překladu otázky.

Závěr dnešního dílu je jasný. Nepravdivé tvrzení, že si Zelenskyj koupil historický mercedes patřící Adolfu Hitlerovi, bylo podložené fotomontáží a článkem z účelově vytvořeného falešného webu. Podobné lživé jsou i zprávy o luxusních nákupech Zelenských nebo o jeho údajné závislosti na drogách. Jsou součástí širší propagandistické strategie Kremlu, která má diskreditovat ukrajinské vedení, podkopat důvěru veřejnosti a ospravedlnit ruskou agresi

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám