Hlavní obsah

Říkají mu elixír věčného mládí z mučených dětí. Adrenochrom je oblíbeným tématem konspirátorů

V hlubinách konspiračních teorií je tato látka, někdy přezdívaná jako droga ďábla, považovaná za něco, čím si západní celebrity, miliardáři, politici a zkrátka globální elity tajně udržují mladistvou vitalitu. Řeč je o adrenochromu. Co to vlastně je a kde se senzační (a nepravdivé) příběhy vzaly? Na to jsme se podívali v novém dílu Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Řetězák: Co je to adrenochrom? (19. díl) Video: Novinky

Článek

Na českém facebooku jsou příběhy o adrenochromu hojně rozvíjené třeba v souvislosti s válkou na Ukrajině. Hrdinou je v tomto případě ruský prezident Putin a jeho armáda, která prý tajné laboratoře odhaluje a ničí. Souvislost adrenochromu s jeho omlazujícími účinky byla v minulosti vyvrácena vědeckou komunitou. Asi nemusíme dodávat, že ani důkazy o tajných továrnách, kde by se odehrávaly odporné rituály, se nepotvrdily. To ale podle těchto zpráv mají krýt právě politici a média.

Proč zrovna tato sloučenina? Pro začátek pro vás máme malé chemické okénko: látka adrenochrom skutečně existuje a jde o chemickou sloučeninu produkovanou oxidací adrenalinu. To je hormon, který se v lidském těle uvolňuje v reakci na stres nebo nebezpečí.

Středem pozornosti se stal v různých knihách už v 50. letech minulého století jako látka s fiktivními psychedelickými účinky. Třeba z knihy Strach a hnus v Las Vegas a postupem se přetavil do konspirační teorie přívrženců QAnonu.

Podívejme se na citaci z webu Volný Blog: „Elixír mládí a energie pro zvrhlé globální elity. To je adrenochrom. Proč každý rok zmizí tolik dětí? Adrenochrom je výsledkem rozpadu adrenalinu. A jak nejlépe vystupňovat hladinu adrenalinu v těle člověka až na absolutní maximum? Tím, že je až do krajnosti mučen, jsou mu způsobovány největší možné bolesti a utrpení, je v něm vyvoláván strach ze smrti.“

Usvědčená lhářka Nela Lisková: Nacistu pozná i podle SPZ, ověřováním informací se nezatěžuje

Řetězák

Ano, zastánci této teorie tvrdí, že jde o drogu extrahovanou z těl mučených dětí a poté prodávanou na černém trhu jako elixír věčného mládí. Teorie se rozjela hlavně během pandemie covidu, kdy celebrity sdílely fotky ze svých domů. Hvězdy, které předtím vystupovaly na veřejnosti nalíčené a nastajlované, najednou vypadaly „obyčejně“, což zastánci teorie vykládali tak, že mají adrenochromové absťáky.

Nemá využití

Že se hoax začal šířit na začátku covidové pandemie, ilustruje i statistika vyhledávání tohoto slova na Googlu. A nemusíme jít ani za hranice. Češi ho začali hledat v květnu 2020, přičemž největší popularitu mělo letos v červnu.

Studie, která by vyhodnocovala produkci adrenochromu u dětí ve stresových situacích, samozřejmě neexistuje. Podle výzkumu ale nemá omlazující účinky a není využívaný ani jako droga, jednoduše protože nic nedělá a v současném lékařství nemá žádné praktické využití. Pokud byste hodně chtěli, synteticky vyrobený adrenochrom si dokonce můžete koupit, ale vyhodit peníze můžete i jinak.

Letos v červenci se na konspiračním webu CZ24 objevila zpráva, že ruský vůdce Vladimir Putin vytvořil speciální oddíl, který pověřil pátráním po adrenochromových továrnách. A nepřekvapí, že je tu Ukrajina vyobrazovaná jako „nekonečný zdroj lidských orgánů, kde obchod s dětmi bují jako nikde jinde na světě“.

Démonizace Ukrajiny a postavení Putina do role hrdiny už asi nepřekvapí. Je to další dílek do vyobrazování Západu jako něčeho pokleslého, temného a prolezlého nekalostmi, zatímco Rusko je prezentováno jako ochránce tradičních hodnot a bojovník proti těmto údajným zvrácenostem. I taková věc se dá použít jako ruská propaganda.

Shrnutí dnešního dílu:

Adrenochrom je podle konspirační teorie látka, kterou prý západní elity používají k udržení mladistvé vitality, a že je získáván z těl mučených dětí. Nic takového se ale neděje a tato teorie nemá žádný vědecký základ. Rozšířila se během pandemie covidu, ale její popularitu pomáhají udržovat další články a nové teorie. I když působí bizarně, tak i v Česku existují skupiny lidí, které jim věří a šíří hlavně po facebooku.

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Související témata:
Adrenochrom

Výběr článků

Načítám