Hlavní obsah

Proč by Rusko chtělo zapalovat v Praze autobusy? Odpovídáme na nejčastější verze zpochybňovačů

Nejen žhářský útok na pražské autobusy, ale také další sabotáže napříč Evropou. Společným jmenovatelem podobných útoků je zapojení Ruska. Navzdory informacím, které bezpečnostní služby v Česku svým občanům poskytují, vyskytuje se na internetu celá řada nesmyslů. Co Rusko získává podobnými akcemi? Proč se ruská stopa zpochybňuje? Proč někteří Češi věří raději ruské propagandě než vlastnímu státu? Mohla chtít Fialova vláda pouze odpoutat pozornost od volebního neúspěchu? I těmto otázkám se věnuje nový díl pořadu Řetězák, průvodce světem nepravd nejen z řetězových mailů. Tentokrát i s Otakarem Foltýnem.

Řetězák: Proč by Rusko chtělo zapalovat v Praze autobusy? (10. díl)Video: Novinky

Článek

Zpráva o chystaném žhářském útoku na autobusy pražského dopravního podniku od začátku června vyvolává u veřejnosti rozdílné emoce. Zatímco jedni bez většího překvapení informaci o zapojení Ruska přijali, pro někoho se zpráva stala dalším důvodem ke kritice a obviňování vlastního státu. Pojďme na to postupně.

Šestadvacetiletého Kolumbijce policie podezřívá, že v garážích Dopravního podniku hlavního města Prahy polil několik autobusů hořlavinou a zapálil je. Poškodil tři autobusy. K zásadním škodám ani zraněním nedošlo, zaměstnanci požár dokázali uhasit.

Jak premiér Petr Fiala (ODS), tak ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) minulý týden ruskou stopu v případu potvrdili. A právě od tohoto okamžiku začalo v určitých kruzích společnosti klasické kolečko. Obviňování tuzemských politiků ze lží a zpochybňování toho, čeho je Putinova vláda schopna.

Viděli byste, jak někde v Praze hoří. To vás znejistí. V momentě, kdy bude hořet autobusové nádraží, tak si budete říkat, co se to děje… Rusko se snaží vyvolat dojem, že vlády evropských zemí nejsou schopny zajistit bezpečnost svých občanů.
Otakar Foltýn

Po sociálních sítích a v internetových diskuzích se okamžitě objevily názory typu: „Co by z toho Putin měl, to jen vláda Petra Fialy chce zakrýt své kauzy.“ Například host samozvaného „Svobodného vysílače“, tajemný šéfredaktor Aeronetu VK, vlastním jménem Marek Pešl, v tom má jasno. Vymyslet si to celé měli pracovníci české vlády.

V telegramové skupině Český list, kterou na této platformě sleduje skoro 8 tisíc lidí, se čin propojuje s legitimizováním dalšího „sondování obyvatel, porušování našich práv a svobod ze strany ministerstva vnitra a ukořistění dalších peněz do rozpočtu agentur na špiclování, fízlování a terorizování občanů, kteří nesouhlasí s diktátem režimu“.

Polsko zadrželo devět podezřelých ze sabotáží na pokyn Ruska

Evropa

Příspěvků, které různými způsoby zpochybňují nebo zesměšňují zapojení Ruska do této věci, jsme na Facebooku objevili opravdu velké množství a některé teorie, třeba že za všechno můžou vlastně Ukrajinci, jsme záměrně vynechali. Nemají dosah, ale existují.

Podle Deníku N policie při vyšetřování zjistila, že útočník měl za založení požáru dostat tři tisíce dolarů, což je zhruba 72 tisíc korun. Slíbit mu to měl anonymní objednavatel na sociální síti Telegram, které se podle telefonní čísla a IP adresy měl nacházet v Rusku.

Foto: Petr Horník, Novinky

Natáčení Řetězáku s Otakarem Foltýnem

Ruskou stopu potvrdil serveru Hlídací pes i šéf české kontrarozvědky BIS Michal Koudelka. Nejde ale jen o Česko. Bezpečnostní služby na území celé Evropy, po sérii záhadných požárů a útoků na infrastrukturu v Pobaltí, Německu nebo Velké Británii, také pracují s verzí, že by mohlo jít o novou zbraň Ruska: žhářství a sabotáže.

Drbů a lží o EU je pořád požehnaně. Místo tuzemáku teď frčí nesmysl o zákazu starých aut

Řetězák

Do dnešního Řetězáku jsme proto pozvali plukovníka Otakara Foltýna, koordinátora strategické komunikace státu, aby odpověděl na podobné otázky.

Nevymyslela si celou kauzu vláda Petra Fialy? Nechce narychlo zakrýt neúspěch v evropských volbách a další problémy velkým špionážním případem?

Ten, kdo na takové věci dokáže přijít, tak není předseda vlády. Tohle mají na starosti nezávislé instituce jako Bezpečnostní informační služba (BIS) a Policie ČR. Představa, že takovou kauzu zorganizuje a vypustí ven nějaký vládní úředník nebo politik a tyto složky mu s tím pomůžou, je naprosto naivní. Můžete nevěřit politikům, ale měli byste věřit českým institucím. Jsme Češi, věříme českým institucím.

Co by Rusko získalo, kdyby v Praze shořely autobusy?

To, co Rusko získává jakoukoliv krizovou situací. Už dávno neříkají, že Západ je špatný a Rusko je dobré, to znamená to, co dělal Sovětský svaz za studené války. Rusko aktuálně říká, že ničemu nemáte věřit, že všichni lžou a všechno je špatně. Vyvolávají negativní emoce, straší a vyvolávají nedůvěru vůči institucím a hodnotám, na kterých stojí váš stát. A ve výsledku je to i běžná nedůvěra mezi lidmi. Taková populace je naštvaná, zmatená, frustrovaná a nepodporuje svůj vlastní stát. Pakliže nevěříte vlastnímu státu, umožňujete kremelským šmejdům, aby na váš stát útočili.

Proč by Rusové verbovali zrovna zadrženého Jihoameričana?

U takového člověka snadno najdete dalších 20 variantních zdůvodnění, proč sem přijel. To by nešlo v případě, kdyby to byl klasický ruský agent jako byli Miškin a Čepiga, kteří vyhodili do vzduchu muniční sklad ve Vrběticích.

Může kauza sloužit ke špiclování obyvatel, jak se píše například ve skupině Český list na Telegramu?

Rozhodně ně. Na rozdíl od Ruska jsme právní stát. Jakýkoliv odposlech musí povolovat soud. Tvrdit, že vás vlastní stát špicluje, je nejen naivní, ale i hloupé. Tato pravidla pro odposlechy a sledování elektronické komunikace jsou natolik přísná a nezměnila se. Pokud se podíváte na legislativní proces, žádná změna v těchto pravidlech není navržena a ani nebude.

Rusko plánuje útoky po celé Evropě, varují rozvědky

Evropa

Proč se podle vás oficiální verze o motivech podezřelého žháře v těchto kruzích tak mohutně zpochybňuje?

Právě proto, že smyslem takové operace není zničit vojenskou schopnost se bránit. Tím, že vám někdo spálí pár autobusů, tak nezničí Českou republiku. Primárním důvodem bylo, že pokud by se útok povedl, videa by kolovala na různých médiích, viděli byste, jak někde v Praze hoří. To vás znejistí. V momentě, kdy bude hořet autobusové nádraží, tak si budete říkat, co se to děje… Rusko se snaží vyvolat dojem, že vlády evropských zemí nejsou schopny zajistit bezpečnost svých občanů, tedy vyvolává strach. A obyvatelstvo porazí samo sebe.

Plk. gšt. Mgr. Otakar Foltýn, důstojník AČR, právník

2003-2011 Sekce rozvoje druhů sil – operační sekce

2011-2016 Společné operační centrum Ministerstva obrany

2017-2022 Ředitelství Speciálních sil Ministerstva obrany

2022-2023 náčelník Vojenské policie

2023 zástupce náčelníka VKPR

nyní - vládní koordinátor strategické komunikace ČR

Mise: KFOR 2006 (Kosovo), ISAF 2009 (Afghánistán), RS 2019 (Afghánistán)

Spoluautor publikací s bezpečnostní tematikou Povaha změny, Na rozhraní, Punctuated Equilibria, Complexity and Collaps, Lidé a dějiny, Mezi bouřemi 1918-1939

Jsou zahraniční případy žhářů dostatečným důkazem, o který se dá opírat i v tomto případě?

Kremelský režim disponuje obrovským aparátem tajných služeb. Proruské weby opakují: ukažte nám rozsudek soudu. Představa, že jen několik dní po útoku bude k dispozici rozsudek, je hloupá. České soudnictví je nastaveno na maximální ochranu toho, koho se snaží odsoudit. Kdokoliv by byl obžalován, tak má spoustu pojistek, které ho chrání, mimo jiné i lhůty. Samotné trestní řízení trvá měsíce, ve složitých případech i roky. Bavíme se o teroristických metodách. V takovém případě systém nestojí proti jednomu kriminálníkovi, který se někde porval, ale o mašinerii, která dokonale skrývá to, jakým způsobem připravuje a provádí teror.

Jak se postavit k podobným teoriím ke kauzám, které jsou čerstvé a řada věcí v nich není zcela jasná, což dělá půdu pro nejrůznější fámy a dezinformace?

Na první pohled je to jednoduché, ale ve skutečnosti velmi těžko dosažitelné. Vy nemůžete očekávat, že v případě souboje tajných služeb budou prozrazeny zdroje. Musí jednat utajeně, aby to fungovalo. V tomto případě je důležitá už zmiňovaná důvěra, na kterou ale Rusko útočí. To znamená, že buď budete věřit tomu, co říká Rusko, autoritářský stát, který permanentně lže, manipuluje svoje obyvatelstvo, napadá sousední státy a odvléká tisíce dětí na svoje území, nebo budete věřit vlastnímu demokratickému státu, kde ještě pořád plátí vláda zákona, ještě pořád se nám standardně mění vlády, platí pojistky demokracie včetně kontroly zpravodajských služeb. Komu chcete věřit?

(některé odpovědi byly redakčně zkráceny, na kompletní vyjádření plk. Foltýna se podívejte na videu)

Shrnutí dnešního dílu:

  • Policie v souvislosti se žhářským útokem na autobusy pražské MHD vyšetřuje 26letého Kolumbijce
  • Útočník měl za založení požáru dostat od anonymního objednavatele tři tisíce dolarů (72 tisíc Kč), podle telefonního čísla a IP adresy se měl nacházet v Rusku
  • Ruskou stopu potvrdil kromě politiků i šéf BIS Michal Koudelka
  • Podobné útoky mají vyvolat strach a ztrátu důvěry ve vlastní stát
  • Rozhodnutí soudu nemůže být k dispozici v rámci dní, proces může trvat měsíce i roky
  • Souboje a operace tajných služeb jsou už z názvu tajné, jinak by nefungovaly

Rušení GPS poprvé zasáhlo leteckou dopravu nad severním Atlantikem

Evropa

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám