Hlavní obsah

Někdo nevěří už ani povodním. Lži a manipulace se během katastrofy valily ze všech stran

Během ničivých povodní, které v uplynulých dnech zasáhly Českou republiku, se ve veřejném prostoru objevila také celá řada lživých a manipulativních informací. Bohužel je šířili jak někteří politici, tak uživatelé sociálních sítí. Ty, kteří se na povodně už před víkendem připravovali různými způsoby, považovali za vyplašené ovce. Ten, kdo o možné hrozbě informoval, podle nich vyvolával nesmyslný strach, prý jako za covidu. V dnešním díle Řetězáku jsme tyto informace dali na jednu hromadu.

Řetězák: Povodně (22. díl)Video: Novinky

Článek

Už od pandemie covidu jsme si mohli všimnout, že vždycky když se Česka dotkne nějaký typ krize, tak se spolu s ní vyrojí i velká spousta facebookových odborníků prakticky na všechno. Tentokrát se vyrojili experti na počasí. A to už v době prvních zpráv o tom, že předpověď počasí poukazuje na silné deště. Jedny z prvních manipulací proto směřovaly k tomu, že vláda jenom straší a odvádí pozornost od jiných věcí.

Třeba v příspěvku zveřejněném v pátek večer, kdy už na většině území Česka intenzivně pršelo, se psalo toto: „Už mě serou ty vyplašené ovce, třesoucí se u katastrofických předpovědí v televizi. Magoři, co zakládají skupiny na téma Povodně 2024. Blázni, co prý skoupili někde chleba a jinde balenou vodu. Přitom je naprosto normální podzimní déšť, pouhé dva dny, a ani není nějak silný.“

Je to jeden z příkladů, ale příspěvků podobného znění šlo na sociálních sítích od pátku do neděle nasbírat tuny.

Filmový režisér Jan Tománek se ve svém dnes už smazaném příspěvku zase divil, co se to s lidmi děje, když v Praze ruší akce pro děti, a že jde o to samé, co při covidu, a taky, že jde o tzv. „mediální instrukce nesmyslného strachu“. Samozřejmě nezapomněl do statusu vložit i odkaz k nákupu své knihy, ve které měl zavření parků prý předpovědět.

V jiném příspěvku se ptal, proč ve městě preventivně uzavřeli lanovku, když „jenom krápe“, a nazval to „MEGA špinavou hrou“. Dopravní podnik později zveřejnil, že zřejmě podmáčené podloží způsobilo pád stromu na lanovou dráhu. V reakci na to, že byl se svou „pravdou“ konfrontován, zveřejnil na síti X příspěvek, ve kterém píše, že by ten strom stejně určitě spadl sám a že vina je u města a novinářů, kteří o jeho pohledu na věc nepíší. Dřívější statusy ale smazal.

Politici i dezinformátoři

Ten, kdo se v předvolebním boji rozhodl natočit video a riziko povodní veřejně popřít, byl třeba litoměřický kandidát na senátora za Stačilo! a bývalý šéf Ředitelství vodních cest Jan Skalický. Vládu obvinil z manipulace kvůli nadcházejícím volbám.

Jak upozornil Děčínský deník, akci Zahrada Čech přitom organizátoři zrušili kvůli náporům větru – ze stejného důvodu byly zavřené i zoologické zahrady v Ústeckém kraji. To už pan Skalický vynechal. Horší je snad už jenom načasování zveřejnění tohoto příspěvku v sobotu 14. září krátce po 17. hodině. Tedy v době, kdy záchranáři pohřešovali čtyři lidi a tisíce lidí se musely evakuovat. V neděli večer Skalický zveřejnil video s omluvou, ve kterém se snažil situaci zachránit, že to vlastně myslel i jako apel na řešení strategické otázky povodní.

Tvrdili, že voda nám poteče maximálně z kohoutku, kritizují vyplavení lidé radnici v Krnově

Domácí

Něco podobného šířila i karlovarská zastupitelka za SPD Věra Maříková. „Udržují nás stále ve strachu. Operátor posílá SMS, abychom v extrémním počasí zůstali doma, ale mimo normálního deště nic nevidím,“ napsala a později smazala.

Uniknout příležitost si nenechala ani dezinformátorka Jana Peterková, která popírala už covid, pak válku na Ukrajině a šířila manipulace snad skoro o všem, co by mohlo u jejích podporovatelů přitáhnout pozornost.

Anketa

Dotkly se vás nynější extrémní deště?
Vůbec
64,7 %
Musel/musela jsem jen měnit program
23,8 %
Mám zničený majetek
8,2 %
Byl/byla jsem ohrožen/ohrožena na zdraví či životě já nebo moji blízcí
3,3 %
Celkem hlasovalo 27400 čtenářů.

V mixu různých příspěvků nechyběl ani nějaký kopanec do podpory Ukrajiny. Třeba poslanec za SPD Jiří Kobza si stěžoval, že by se Česku hodily mostní tanky a konstrukce, které ale podle něj česká vláda odeslala na Ukrajinu. Jak ale řekl pro Seznam Zprávy vládní koordinátor strategické komunikace Otakar Foltýn, je to nesmysl, protože Armáda ČR mostními tanky sice nadále disponuje, ale pro tuto situaci se stejně nehodí, protože se využívají konstrukce, které má Správa státních hmotných rezerv.

Svoje názory vyjádřil i Lukáš Pollert, který se pozastavil nad tím, že vodáci dřív, ještě před existencí internetu, zcela přirozeně sjížděli rozvodněné řeky a nikomu to nevadilo. Prý je totiž nikdo neviděl. Dnes jde podle něj o mediální lynč.

Rozvodněnou Odru splouvali paddleboardisté, ven z vody je hnala policie

Domácí

Olympijský vítěz ve vodním slalomu z roku 1992 tak zřejmě reagoval na případy několika občanů, kteří si to na rozvodněné řeky namířili na lodičkách, v jiných případech se do vody vydali s paddleboardy a surfy a jistá žena si šla zase zaplavat do rozvodněné Malše, lákala ji totiž síla vody. No a jak Pollert ve svém příspěvku dodává, díky internetu nás střídá jedna apokalypsa za druhou.

Konspirační teorie o tom, že jsou povodně ve skutečnosti nějakou geopolitickou hrou, zase psali ti uživatelé, kteří celou věc dávali dohromady s projektem výzkumu ionosféry HAARP, což je americká zkratka pro vysokofrekvenční aktivní aurorální výzkum. Ten je ve světě hoaxů dlouhá léta velmi oblíbený. Americká vláda jím prý umí ovlivňovat mysl i počasí, údajně způsobila tímto zařízením třeba zemětřesení na Haiti v srpnu 2021. Program byl ukončen v roce 2014.

Na sever Moravy a do Slezska míří pomoc z celé republiky. Cheb daroval tři miliony

Domácí

Takže si to pojďme shrnout: V souvislosti s letošními povodněmi se šířila a někde stále šíří masa různých teorií, lží i manipulací. Někteří jimi straší, i když se snaží vyvolat dojem, že straší ti, kteří o povodních informují nebo před nimi mají respekt. Jiní si dělají politickou kampaň, někdo chce sklidit pochvalu od svých sledujících za „utajovanou pravdu“, která často bývá jen toxická stoka negativity a manipulování. I když u někoho v obýváku skutečně neprší, zvažte sdílení podobných příspěvku s ohledem na domácnosti, které vlivem povodní přišly o střechu nad hlavou. Povodně si v Česku vyžádaly prozatím nejméně čtyři potvrzené oběti, další osoby se pohřešují.

Povodně v ČR aktuálně

Česko sužují povodně. Proběhla evakuace, voda zaplavila města a vyžádala si pět obětí. Sledujte povodňovou mapu. Vývoj počasí připomněl povodně 1997 a 2002. Jak vypadá srovnání úhrnu srážek mezi 1997 a 2024?

ON-LINE: Ze Svratky vytáhli mrtvého muže

Domácí

Situaci sledujeme živě: 18.9. | 17.9. | 16.9. | 15.9. | 14.9. | 13. 9. | 12. 9.

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám