Hlavní obsah

Nejdřív Ukrajinka, poté Romka. Útok v Domažlicích zase ukázal, jak se šíří fámy

Po incidentu na základní škole v Domažlicích, kde jedna žákyně v úterý zaútočila nožem na své spolužáky, se okamžitě začaly šířit lži. Ta hlavní směřuje k tomu, že útočnice byla ukrajinské národnosti. To vyvrátila hned ten den policie. Později kolovala v diskuzích informace, že žákyně údajně pochází z etnické menšiny. Ani to ale není pravda. Na tento i podobné případy jsme se podívali v dnešním díle Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Řetězák: Útok nožem na základní škole v Domažlicích (21. díl)Video: Novinky

Článek

I když policie na síti X ještě v den incidentu popřela, že by útočnicí byla ukrajinská dívka, tak například Ladislav Vrábel, soudem usvědčený lhář, který tvrdil, že česká vláda chce na Rusko zaútočit jadernými hlavicemi, o čtyři hodiny později vesele sdílel video s názvem Stát stvořil nadlidi a podlidi. V něm mimo jiné označuje útočnici za Ukrajinku. Video za 24 hodin vidělo zhruba sedm tisíc lidí.

Šiřitelům podobných zpráv jde ale o něco jiného: pomocí čehokoli, co je zrovna aktuální a vzbuzuje velké emoce, vyvolat nenávist k Ukrajincům a snažit se u lidí podkopat a zpochybnit podporu směrem k Ukrajině. K situaci bohužel přispěla i televizní stanice CNN Prima News, která neověřenou informaci odvysílala také.

V dalších dnech se v diskuzích pod souvisejícími články objevily fámy o tom, že dívka pochází z etnické menšiny, nejčastěji se skloňovali Romové, byť někdy nepřímo. Podle informací Novinek útočnice nepochází z etnické menšiny.

Že podobných incidentů a tragédií ráda zneužívá ruská propaganda, se můžeme přesvědčit i u loňské prosincové střelby na filozofické fakultě v Praze. Už když pachatel David K. vraždil o několik dní dřív v Klánovickém lese, objevily se lživé informace o tom, že nejde o Čecha, ale o Ukrajince.

Podle serveru Deník.cz rozšířil dezinformátor Aleš Svoboda svou vlastní lež o tom, že policie má hledat pachatele v ubytovně mezi uprchlíky z Ukrajiny a že vrah měl mluvit ukrajinsky. A také napsal, že pachatel „mohl být ovlivněn válečným konfliktem a jednat v nepříčetnosti, impulsem mohla být jen nepatrná poznámka o jeho státní příslušnosti“. Prostě lež, ale dobře načasovaná tak, že jí řada lidí v danou chvíli uvěřila, a pro některé zpochybnila reálie do teď.

Jak píše web Manipulátoři, dezinformátoři taky psali verzi o tom, že údajně mělo být zjištěno, budu citovat: „Že matka a družka zavražděných v klánovickém lese byla Ukrajinka, která byla vdaná za Ukrajince - vojáka fašistických jednotek AZOV – a před začátkem rusko-americké války na Ukrajině emigrovala do Česka.“ Objevily se i fámy o tom, že jde dokonce o ukrajinskou mafii a její vyřizování účtů.

Tyhle lži nemá cenu kvůli respektu k rodinám obětí nadále rozpitvávat. Klíčové ale je, že se objevovaly i přesto, že policie potvrdila, že veškeré důkazy ukazují na toho samého pachatele. A to nakonec potvrdila i balistická expertiza.

Říkají mu elixír věčného mládí z mučených dětí. Adrenochrom je oblíbeným tématem konspirátorů

Řetězák

Vzpomenout můžeme i na jiný případ z loňského října, kdy 36letá žena z Přerovska napsala na sociální síť, že ji napadli Ukrajinci. V příspěvku na facebooku loni v červenci tvrdila toto: „Byla to katastrofa, nadávali a řekli, že nás Romy zabijou, dávejte pozor na své blízké, není to sranda.“ No jenže opět: celou věc si kompletně vymyslela a dostalo se to až k Okresnímu soudu v Přerově, kde dostala sedmiměsíční podmínku.

Za nenávistné výroky o Ukrajincích už v minulosti padlo vězení. Deset měsíců za mřížemi uložil krajský soud v prosinci 2022 už pomalu zapomenutému Patriku Tušlovi, který společně s Tomášem Čermákem šířil nenávistné výroky vůči Ukrajincům skrze živé vysílání na facebooku. Čermák za to tehdy dostal stejně dlouhou podmínku.

Statistiky odsouzených

Samozřejmě to neznamená, že by Ukrajinci v Česku nepáchali žádnou trestnou činnost, ale rozhodně neplatí, že by byla jejich kriminalita přehlížena. Podle dat Českého statistického úřadu bylo v Česku ke konci roku 2023 evidováno více než milion cizinců. Z toho bylo zhruba 574 tisíc občanů Ukrajiny. Druhou nejpočetnější skupinou cizinců byli Slováci, kterých v Česku žilo zhruba 120 tisíc.

Jak dále vyplývá ze Zprávy o stavu vnitřní bezpečnosti v roce 2023, kterou vypracovalo ministerstvo vnitra, za trestnou činnost bylo odsouzeno celkem 6496 cizinců. Mezi nimi měli největší zastoupení Ukrajinci, kterých bylo odsouzeno 2403, což je 37 procent ze všech odsouzených cizinců.

Na druhém místě byli opět Slováci, kterých bylo odsouzeno 1665, což je zhruba čtvrtina všech odsouzených cizinců.

Takže ano, nejvíce odsouzených cizinců bylo z Ukrajiny, je ale nutné počítat s tím, že Ukrajinců v Česku momentálně žije zhruba pětkrát víc než Slováků.

Šíří se Delonův citát, který nikdy neřekl. Podáváme ho s farmaceutickým spiknutím a umělou rýží

Řetězák

Shrnutí je jasné: V Domažlicích neútočila Ukrajinka ani dívka z etnické menšiny. Nejde o první případ v posledních letech, kdy se podobné lži ve veřejném prostoru šířily. Ze zprávy ministerstva vnitra vyplývá, že v roce 2023 bylo odsouzeno 6496 cizinců, z toho 2403 Ukrajinců. Těch v ČR žije přes půl milionu.

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Související články

Výběr článků

Načítám