Hlavní obsah

Konspirace o atentátu na Trumpa. Internetem se šíří upravené fotky i informace od neexistujícího agenta

Internetem se šíří fotka staronového kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa, která má dokazovat, že na něj v polovině letošního července nebyl spáchán atentát a celá věc byla zinscenovaná jako součást jeho politické kampaně. Druhá strana tábora si zase myslí, že rozkazy poslal současný americký prezident Joe Biden. Na podobné konspirace jsme se podívali v novém dílu Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Řetězák: Konspirace o atentátu na Trumpa (17. díl) Video: Novinky

Článek

Když se 20letý mladík pokusil zavraždit bývalého prezidenta Donalda Trumpa na shromáždění v Pensylvánii, celá Amerika a západní Evropa se snažily zrekonstruovat, co se vlastně doopravdy stalo. Někteří uživatelé sociálních sítí ale zapojili – jak už to tak bývá – i notnou dávku konspiračních teorií a manipulace. Rozběhly se debaty o pravosti atentátu a spekulace, která strana za ním ve skutečnosti stojí.

Objevily se například domněnky, že byl nařízen prezidentem Bidenem nebo jinými členy „deep stateu“, česky hlubokého státu. To mají být ve světě těchto teorií tajné sítě moci, které za oponou ovládají politické vedení státu. Tyto spekulace na sociálních sítích šířil krajně pravicový podcaster Alex Jones nebo republikánský kongresman Mike Collins.

Zelenská si prý ve Francii koupila luxusní bugatti. Amatérsky vytvořený podvrh rozčiluje lidi úplně zbytečně

Řetězák

Neexistují žádné důkazy o tom, že by Biden atentát jakkoli inicioval. Byl to on, kdo hned další den nařídil nezávislé vyšetření událostí a násilí odsoudil.

Odstřelovači jednají, když vidí hrozbu

Masivně šířená byla podle agentury Reuters i teorie, že šéf tajné služby nařídil policejnímu odstřelovači, ať na atentátníka nestřílí. Důkazem má být anonymní příspěvek na diskuzním fóru 4chan, kam to napsal Jonathan Willis, údajný odstřelovač. Neexistuje však žádný agent nebo důstojník s tímto jménem, který by pracoval pro tajnou službu nebo policii v pensylvánském městě Butler, kde se událost stala.

Nic takového nebylo vyřčeno, ochranka zlikvidovala podezřelého střelce jen chvíli poté, co zahájil palbu na bývalého prezidenta. Americká tajná služba sdělila, že odstřelovači jsou vycvičeni a instruováni, aby jednali, kdykoli vidí hrozbu, a nečekají na pokyny, než zastřelí podezřelého.

Svou troškou do mlýna ale přispěli i odpůrci Trumpa, kteří zpochybňují vážnost atentátu. Internetem se šířily spekulace o zinscenování celé události. Hojně byla v této souvislosti sdílena fotka Trumpa už pár dní po útoku, na které neměl žádná viditelná zranění. Tento snímek však pochází ze září 2022. Nejnovější fotky ukazují, že se rána zhojila, což je podle amerického soudního znalce v oblasti balistiky Leonarda Romera, v souladu s oděrem od střely.

FBI potvrdila zásah střelou

V tomto kontextu se objevily i teorie, že Trump neměl být zasažen střelou, ale střepy ze čtecího zařízení. FBI na konci července potvrdila, že Trumpa skutečně zasáhla střela a nic jiného. Čtecí zařízení nebyla poškozena a máme i neuvěřitelnou fotku deníku New York Times, která zachycuje střelu přímo prolétající kolem Trumpova ucha.

Mezi upravené fotografie, které mají svědčit o pouhé hře exprezidenta Trumpa, patří snímek z atentátu, na němž se agenti tajné služby usmívají, což posiluje spekulace o tom, že celá scéna byla nahraná. Pravda je ale taková, že byla fotka pro tento účel digitálně upravená, aby měla úplně odlišné vyznění. Na originální fotografii, kterou pořídila agentura AP, mají agenti neutrální výrazy ve tváři.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Tajná služba odvádí bývalého prezidenta Donalda Trumpa z předvolebního mítinku, kde na něj byl spáchán pokus o atentát, 13. července 2024

Navíc se zapomíná, že střelbu nepřežil jeden divák v publiku a další dva byli těžce zraněni, to by nebylo možné uhrát. Ve skutečnosti neexistují žádné důkazy o tom, že by atentát inicioval ať už Biden, nebo Trump. Případ je aktuálně ve fázi vyšetřování.

Shrnutí:

  • Šéf tajné služby nedal povel, aby odstřelovač na atentátníka nestřílel. Odstřelovači jsou vycvičeni, aby jednali, kdykoli vidí hrozbu, a nečekají na pokyny, než zastřelí podezřelého.
  • Neexistují žádné důkazy o tom, že by atentát nařídil Joe Biden nebo členové „deep stateu“.
  • Fotografie, na které má Donald Trump ucho bez zranění, je dva roky stará.
  • Teorie o zinscenování atentátu, kterou má dokládat snímek, na němž se agenti tajné služby při zásahu usmívají, je lichá. Fotka byla pro tento účel digitálně upravená.

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám