Hlavní obsah

Co je zač zadržený dezinformátor Zítko? Nebezpečná figurka parazitující na důvěřivých lidech

Spadla klec. Hledaný dezinformátor Pavel Zítko, který se před spravedlností skrýval na Slovensku, byl dopaden. Kdo to vlastně je a jakým způsobem se dostal do veřejného prostoru? Čím si získal přízeň svých stoupenců? I na to odpovídá dnešní díl pořadu Řetězák, který vzhledem k aktuálním událostem okolo Zítkova zadržení vychází netradičně v úterý.

Řetězák: Kdo je to Pavel Zítko a proč na něj byl vydán zatykač? (11. díl)Video: Novinky

Článek

Asi jste tuto postavu české dezinformační scény už někde zaregistrovali. Kadaňský rodák Zítko se „proslavil“ během pandemie covidu, což bylo v době, kdy se určitá skupinka šiřitelů lží na Facebooku radikalizovala, zapnula kameru na svém telefonu a začala živě vysílat pro své podporovatele. Krom toho, že tímto způsobem šíří nesmysly v reálném čase a manipulují tisíce svých sledujících, také na svou činnost vybírají peníze. A pozor, rozhodně nejde o drobné.

Osmapadesátiletý Zítko se zviditelnil zejména díky velmi hlučným a dlouhým proslovům na různých sešlostech s jinými dezinformátory, obtěžováním úředníků, vědců či soudců a také laciným obchodováním se strachem a podivnými produkty, které se snaží prodávat svým zmanipulovaným obdivovatelům.

Pokud máte pocit, že slovy „podivnými produkty“ přeháníme, tak je to spíš naopak. Třeba údajný „zázračný“ fén, který má vysílat vysokofrekvenční záření a tím změní běžnou vodu na jemný, chutný elixír neboli studánkovou vodu. Nejde přitom o nic jiného než o podvod. Podle odborníků jde o úplně běžný fén, navíc s menším výkonem, než je běžné. Přesto se nebál říct si za něj 10 tisíc korun. Před dvěma lety si za něj od důvěřivých fanoušků nechal platit dokonce 30 tisíc korun.

Podvody s kryptoměnami, tajné jednotky

Peníze se snažil vydělat třeba skrz podivnou kryptoměnu Tycoon69, která není podle odborníků nic než ukázkové letadlo jako vystřižené z 90. let. Česká pobočka, kde je Zítko jednatelem této švýcarské firmy, totiž nabízela investice do poukázek na neexistující kryptoměnu, a kdo přivedl další ovečky, tomu dávali odměnu. Zítka kvůli tomu policie podezřívá ze zpronevěry.

Zadržení dezinformátora Pavla Zítka z října 2023. Tehdy se před policií zamkl v autě.Video: Facebook / Pavel Zítko - Prezident 2023

Kromě podobně bizarního byznysu ale Zítko šířil do světa nebezpečné lži. Posuďte sami. Během pandemie covidu mluvil o tom, že pět procent vakcín je údajně smrtelných, že očkovaní lidé mohou do těla dostat AIDS nebo různé jedy způsobující rakovinu. A že už 95 procent lidí očkovaných třemi dávkami je po smrti.

Dále tvrdil, že by si lidé neměli nechávat v bankách peníze, jinak o ně přijdou. Že utajené jednotky, na které se rád odkazuje, když mluví s úředníky nebo soudci, zatýkají „zrádce národa“ a nahrazují je dvojníky. Ano, třeba že americký prezident Joe Biden není Joe Biden, ale někdo jiný a jako důkaz slouží zmanipulované srovnání s jeho starými fotkami.

Řídí se lodním zákonem a nevěří v záporná čísla. Seznamujeme vás se sektou živých člověků

Řetězák

Když začala válka na Ukrajině, Zítko se podle očekávání okamžitě přidal na ruskou stranu a hned začal šířit řeči o osvobozování Ukrajinců od fašistické vlády. Ukrajina je podle Zítka stále ruská, protože nikdy nebyly registrovány její hranice. A také, že prý Ukrajinci v podzemí Černobylu věznili děti a brali jim orgány.

Zítko podporuje všemožné nesmysly o údajně nelegitimní České republice. Těmto sektám jsme se věnovali v minulých dílech Řetězáku. A jednotlivé díly se začínají nepřekvapivě propojovat.

Tyto šílené věci zněly v jeho zdlouhavém vysílání klidně i třikrát denně a cílily hlavně na starší populaci. Zítko se v roce 2023 neúspěšně pokusil kandidovat i na prezidenta a na svých mítincích se snažil svoje stoupence radikalizovat.

Proč? Protože peníze

Možná vás napadá otázka proč? Proč tohle všechno? Odpověď je jednoduchá. Je to velmi dobrý kšeft. A to i přes tři exekuce, které na něm vymáhají přes šest milionů a některá podezření, která se momentálně buď prošetřují, anebo se už dostala k soudu.

Zítko vybírá peníze na různé transparentní účty, mimo jiné pro svůj spolek Srdcem pro vlast, kterými se exekutorům vyhýbá. Dařilo se mu na ně vybrat vyšší stovky tisíc korun. Jak zjistil Deník N, peníze pak vybíral z bankomatů a tankoval jimi svůj lexus, který ale nemá psaný na sebe. Mimochodem jen na v podstatě neexistující prezidentskou kampaň se mu podařilo vybrat asi půl milionu.

V dubnu 2024 se Zítko nedostavil k Okresnímu soudu v Chomutově, kde řeší jeho případ šíření poplašné zprávy, policie po něm zahájila pátrání. A bylo úspěšné. Zítka objevili tento týden na Slovensku, o čemž informovaly jako první Seznam Zprávy. Policie bude nyní řešit jeho vydání do Česka. Oficiální pátrání po Zítkovi bude odvoláno po definitivním ztotožnění.

Na celý díl Řetězáku se podívejte na videu, najdete v něm i několik záběrů z jednání zadrženého Pavla Zítka a video ze samotného zadržení na Slovensku. Sledujte Řetězák i v podcastových aplikacích.

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Související články

Po dezinformátorovi Zítkovi pátrá policie

Policie v úterý vyhlásila pátrání po aktivistovi a dezinformátorovi Pavlu Zítkovi (58). Ten se měl v pátek dostavit k chomutovskému soudu, kde čelí obžalobě...

Výběr článků

Načítám