Hlavní obsah

České pivo koupili Ukrajinci? Nepovedený vtip servírujeme spolu s nesmysly o vakcínách s rtutí

České pivo Braník koupené Ukrajinci, letadla stříkající chemikálie nebo dětské vakcíny s rtutí. Tři témata, která se v posledních týdnech objevovala v nejrůznějších zákoutích internetu, především na sociálních sítích. Právě o nich je řeč v nové epizodě Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Řetězák: Braník, letadla a dětské vakcíny (24. díl) Video: Novinky

Článek

Facebookovou komunitu v Česku obchází příspěvek, na který jste možná také natrefili. Tvrdí, že značku českého piva Braník koupil ukrajinský pivovar Obolon. Není to pravda. Značka je dál vlastněna Staropramenem, který patří pivovarnickému koncernu Molson Coors Beverage Company z USA. Zatímco tento fakt je veřejně zdokumentován, ukrajinský prodej je naprostý výmysl, který je jednoduše ověřitelný.

Samozvaným důkazem pro tohle tvrzení má být princip, který jsme si už v minulém Řetězáku ukázali, že je mezi onlinovými manipulátory oblíbený. Je jím snímek obrazovky, který napodobuje článek serveru Novinky.cz. Problém je, že je falešný a jde jen o napodobeninu Novinek; článek s tímto titulkem nikdy nevznikl a nejčtenější zpravodajský web byl zneužit pro legitimitu lživého tvrzení.

Školám v Česku podle šířeného nesmyslu vyhrožují ukrajinští sérioví vrazi. Ti ale sedí ve vězení

Řetězák

Ukázalo se totiž, že falešný článek vznikl jako recese jedné skupiny, která proti dezinformacím bojuje. Vyšlo najevo, že vyvolání rozruchu a posílení negativních sentimentů vůči čemukoliv spojenému s Ukrajinou není ve facebookových vodách nijak těžké. Jestli je to pravda, není pro spousty lidí důležité.

Letadla stříkající chemikálie

Dalším tématem jsou konspirační teorie o chemtrails, které jsou staré téměř jako sám internet. Jde o to, že někteří lidé věří, že kondenzační stopy za letadly obsahují chemikálie určené k manipulaci s počasím nebo k ovlivňování lidského zdraví. Tyto teorie nebyly nikdy vědecky potvrzeny a odborníci je považují za nepodložené a vymyšlené.

Příspěvek s videem z března letošního roku má dodnes monstrózní dosah. Přes čtyři miliony přehrání a 51 tisíc sdílení. Píše se v něm: „To jsou jedy, kterými nás v tuto chvíli postříkají.“ Následuje seznam látek, které na obyvatelstvo údajně rozstřikují. Hovoří o bakteriích, které napadají plíce, cévy i srdce a mohou modifikovat lidský genom.

Jak zjistila agentura AFP, jde o video sestříhané ze dvou záběrů, které sama zveřejnila na facebooku jednotka amerického letectva. Ta dovysvětlila, že rozprašovanou kapalinou je na těchto videích pitná voda. Jde totiž ve skutečnosti o zkoušku hašení vodou pomocí modulárního leteckého hasicího zařízení, což ukazuje i celé video.

Na oficiálních záznamech je vidět, že lidé pracují u nádrží bez jakýchkoli ochranných oděvů – ty by v případě smrtících chemikálií asi na takovém pracovišti měli. Jednotka má kromě vody také nádrže naložené speciální nehořlavou směsí, která je většinově složena z vody a hnojiva, jež zpomaluje hoření a pomáhá zastavit šíření ohně.

Dětské vakcíny s obsahem rtuti

Případy, kdy může být šíření nepodložených lží i nebezpečné, souvisí s hoaxy o očkování. Zažili jsme to během covidu, ale příspěvků tohoto typu je i v současnosti celá řada. Příkladem je facebookový post, který dosáhl téměř tří tisíc sdílení. Píše se v něm: „Jen abyste věděli, co necháváte píchat do dětí! Dětské vakcíny totiž obsahují rtuť a hliník. Absurdní svět.“ Přiložené video ukazuje chemickou reakci rtuti, která je vstříknuta injekční stříkačkou na kus hliníku, čímž naruší jeho povrchovou strukturu.

Je to ale jednak vytržené z kontextu a jednak zcela nepravdivé, což dokazují i vědci. Původní video pochází z naučného youtubového pořadu Knowledge Network. Autor v něm vysvětloval důvody, proč například s rtuťovými teploměry nesmíme do letadla. Při konstrukci letadel je využíván právě hliník.

Takovýto hliník se do vakcín nepřidává. Do očkovacích látek sice výrobce přidává adjuvantní látky, aby se zesílila imunitní odpověď, ale k tomuto účelu se používají jen jeho sloučeniny – hlinité soli. Jejich škodlivost je v rozporu s desítkami let ověřených zkušeností. K takovéto reakci jako na videu tedy v principu nikdy nemůže dojít.

Hliník se nachází mimo jiné také ve vodě, vzduchu, v mateřském mléce i dětských příkrmech. Jeho denní dávka do množství 2 mg/kg hmotnosti je podle vědeckých studií považována za minimálně rizikovou. Hliník ve vakcínách se této hranici ani zdaleka nepřibližuje.

Dnešní vakcíny obecně rtuť buď neobsahují vůbec, nebo ve zbytkovém množství, a hlavně – není rtuť jako rtuť. Zbytková rtuť, která může být obsažena v některých vakcínách, je tzv. etylrtuť (sloučenina thiomersal). Žádný její škodlivý účinek na lidský organismus nebyl vědecky prokázán. Z dětských vakcín se začala látka thiomersal odebírat v roce 2000. V současné době se dává pouze do některých vakcín proti chřipce.

Shrnutí:

  • Značka piva Braník je stále vlastněna Staropramenem. Jednalo se o vtip, na který skočili sami šiřitelé dezinformací.
  • Virální konspirační teorie o chemtrails, která tvrdí, že letadla na videu rozprašují chemikálie, je lichá. Ukazují se na něm testy hašení vodou.
  • Škodlivá rtuť v dětských vakcínách je také pouhou fikcí. Očkovací látky obsahují pouze bezpečné hlinité soli a thiomersal, jehož škodlivost nebyla prokázána.

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám