Hlavní obsah

Bezpečnostní dohoda mezi Českem a Ukrajinou budí na sociálních sítích emoce. Šíří se spousta nesmyslů

Nově podepsaná bezpečnostní dohoda, která vznikla mezi Českem a Ukrajinou, na sociálních sítích u některých lidí spustila nenávistné reakce i strach. Někdo dokonce píše, že jde o smlouvu s ďáblem. K těmto emocím se připojili také někteří politici, a to zvláště ti, kteří české vládě a její pomoci Ukrajině příliš nefandí. Co vůbec dohoda znamená? Na to jsme se podívali v dnešním díle Řetězáku, průvodci světem nepravd nejen z řetězových mailů.

Řetězák: Bezpečnostní dohoda mezi ČR a Ukrajinou (15. díl)Video: Novinky

Článek

Už v dubnu letošního roku, kdy se začalo o podpisu bezpečnostního dokumentu poprvé mluvit, se objevily obavy protisystémově zaměřených skupin. Například Ivana Turková, kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí PRO Jindřicha Rajchla, na sociálních sítích strašila, že se Česko v případě uzavření dohody okamžitě stane terčem jaderné velmoci.

Jiní poukazují na to, že osmnáctistránkovou dohodu podepsal prezident Volodymyr Zelenskyj s premiérem Petrem Fialou záměrně v létě, kdy je období dovolených a lidé tolik neřeší politiku. Dezinformační server CZ24 zase v titulku článku zmiňuje Zelenského jako nelegitimního prezidenta, protože kvůli válečnému stavu zůstal i po konci mandátu v úřadu.

Proč by Rusko chtělo zapalovat v Praze autobusy? Odpovídáme na nejčastější verze zpochybňovačů

Řetězák

Mezi hlavní pochybnosti patří, že Česko bude touto smlouvou vtaženo do války na Ukrajině. Podle ministerstva zahraničí to ale není možné. „Dohoda neznamená, že čeští vojáci budou bojovat na Ukrajině. Podpora napadené země v obraně proti agresorovi nedělá z podporovatele stranu konfliktu,“ uvedlo v dokumentu, kde nejpalčivější domněnky vyvrací.

Jak zároveň pro Novinky sdělil František Mičánek, brigádní generál v záloze a emeritní děkan vojenské školy NATO Defense College v Římě, dokument české vojáky k bojům skutečně nijak neváže.

Dohoda deklaruje dobrou vůli

Samozřejmě uživatelé šířící nebezpečné manipulace tomuto nechtějí věřit. A podle jednoho z nich – Aleše Svobody, kterého na Facebooku sleduje přes sedm tisíc lidí, lze „předpokládat, že se tedy alespoň uvažuje o vyslání české armády na Ukrajinu“.

Ne, neuvažuje.

Realita je jiná – Českou republiku tahle dohoda k ničemu nezavazuje. „Není to legislativní akt, který by měl hodnotu mezinárodní smlouvy. Dohoda deklaruje dobrou vůli obou stran. Tak bych četl i tuto pasáž, tedy že Česko bude, pokud možno, Ukrajině pomáhat v současnosti i budoucnosti,“ řekl Mičánek.

Ukrajinští uprchlíci a české důchody? Navzdory fámám ze sociálních sítí platí jasná pravidla

Řetězák

Faktem tedy zůstává, že jde spíš o symbolický akt, ve kterém se ani jedna strana k ničemu neváže. Bezpečnostní dohodu podepsaly i další země, například Německo, Polsko, Francie, Velká Británie, Itálie nebo USA.

Celý dokument, který Česko podepsalo, si můžete přečíst na stránkách vlády. A na celý Řetězák se podívejte na videu. Sledovat nás můžete i v podcastových aplikacích.

Shrnutí dnešního dílu:

  • Dohoda s Ukrajinou je symbolická deklarace, která náš stát k ničemu nezavazuje
  • Neznamená to, že čeští vojáci budou bojovat na Ukrajině
  • Dohoda Česko nevtahuje do jaderné války
  • Nebyla uzavřena žádná tajná dohoda o přednostním odbavení ukrajinských pacientů, jde o čirou lež

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám