Hlavní obsah

Zahradilův recept pro ODS: Zrušit Spolu, neštítit se ANO a mluvit s Turkem

Z koalice Spolu benefituje KDU-ČSL a TOP 09, ODS za ně platí náklady a zachraňuje strany na vlastní úkor, říká v PoliTalku končící evropský poslanec za ODS Jan Zahradil. Do sněmovních voleb by podle něj měla ODS kandidovat samostatně a otevřít si cestu pro vládní spolupráci s hnutím ANO.

PoliTalk: Jan Zahradil Video: Novinky

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Co Janu Zahradilovi vadí na koalici Spolu?
  • Co si myslí o straně Motoristé sobě Petra Macinky?
  • Jaká by byla vláda ODS a ANO?
  • Jak se bude dál angažovat v české politice?
  • Jak se změní Evropský parlament?

Proč vám vlastně vadí koalice Spolu?

Myslím, že si to můžeme přiblížit na několika číslech. Když jsme kandidovali v roce 2019 samostatně, tak jsme měli plus minus 15 procent. Znamenalo to čtyři mandáty. Letos jsme kandidovali jako koalice Spolu a jsou z toho tři mandáty, což je mimochodem druhý nejhorší výsledek ODS v historii voleb do Evropského parlamentu. A odpovídá to podpoře asi tak 11 až 12 procent.

ODS se v koalici Spolu ztrácí, benefitují z toho ty dvě menší strany, které dnes jsou pod hranicí volitelnosti

Myslím, že kdybychom kandidovali samostatně, ty mandáty bychom měli čtyři. Vlastně charitativně zachraňujeme politické subjekty, jako je třeba TOP 09, která by se samostatně do Evropského parlamentu zřejmě ani nedostala. Teď má dva mandáty. Zachraňujeme je na vlastní úkor. Čili jak já říkám, náklady platíme my, benefity shrábne někdo jiný.

O evropských volbách bez politické korektnosti

Hlas na poušti

Je podle vás nyní ODS v takové kondici, aby měla 15 procent v evropských volbách, kam chodí méně voličů?

Věřím, že ano. Je to příklad toho, že se vlastně ODS v koalici Spolu ztrácí, že z toho benefitují ty dvě menší strany, které dnes jsou pod hranicí volitelnosti. Nás to táhne někam do politického středu. Vyklízíme pravicový prostor, který potom obsadí někdo jiný.

Uznáváte, že díky koalici Spolu máte pozici premiéra pro Petra Fialu?

Ano, to se povedlo v roce 2021. Z dnešního pohledu si myslím, že to byl jednorázový úspěch. Ten jsme už zkonzumovali. A teď se dostáváme do situace, kde spíš platíme náklady.

Takže byste v ODS chtěl otevřít debatu o ukončení koalice Spolu? Aby ODS do sněmovních voleb v roce 2025 kandidovala samostatně?

Vyčkáme ještě na senátní a krajské volby. Uvidíme, jak dopadnou. Pokud se bude opakovat scénář evropských voleb, je taková debata zcela na místě.

Za mnou chodilo docela dost srdcařů, co znám ještě z 90. let, ODS vlastně zakládali, a teď mi říkali - sorry, já to volit nebudu. Neskousnu koalici Spolu, já to hodím Turkovi

Přidávají se ke kritice Spolu i další kolegové uvnitř ODS? Zatím jste slyšet hlavně vy.

Někdo to říkat musí. Nemám změřeno, jestli za mnou stojí většina nebo menšina. Ale naprosto zodpovědně mohu prohlásit, že ta množina lidí, kteří si myslí totéž co já, je nenulová.

To znamená různí předsedové oblastních sdružení, místních sdružení, lidé z krajů, kteří veřejně nic neřeknou, za mnou chodí, píší SMS, říkají mi, že koalice Spolu už je v tuhle chvíli přítěž. V mojí domovské ODS Prahy 6 za mnou chodilo docela dost srdcařů, co znám ještě z 90. let, ODS vlastně zakládali, a teď mi říkali, sorry, já to volit nebudu. Neskousnu koalici Spolu, já to hodím Turkovi. Takže něco se děje.

Spolu mělo ve sněmovních volbách v roce 2021 skoro 28 procent. Vy si myslíte, že by ODS takový výsledek udělala sama?

To nevím a je to asi nepravděpodobné. Na druhou stranu bychom netrpěli tou programovou rozplizlostí, která je podle mě viditelná některými kompromisy. A samozřejmě bychom mohli vyjednávat volně o nějaké budoucí vládní koalici bez závazků vůči koaličním partnerům. Jestli se podaří zopakovat vítězství z roku 2021, které bylo o několik desetin procent, to já nevím, ale dovolím si o tom při pohledu na současné průzkumy pochybovat.

Ostentativní odmítání hnutí ANO, ten Antibabiš, není příliš prozíravé

Chtěl byste jednat o vládní koalici i s hnutím ANO?

Nemám vůbec problémy vyjednávat s hnutím ANO. Na krajské úrovni to uvidíme letos na podzim po volbách, ani krajské ODS s tím žádný problém mít nebudou. Já se hnutí ANO neštítím. Je to relevantní politický subjekt na české politické scéně. Je v něm angažovaná celá řada bývalých členů ODS. Je to normální politická formace, se kterou můžeme vyjednávat.

Kritizujete vládu, že je programově rozplizlá. V koalici s ANO byste ale také těžko prosazovali svůj pravicový program.

To si nejsem tak úplně jist. Mám pocit, že těch průsečíků je tam docela dost. Kdybychom sestavovali vládu na bázi dvou politických subjektů, tak je to stabilnější vláda, kde těch kompromisů nemusíte udělat tolik, protože dva se vždycky snáze dohodnou.

Netlačím na pilu. Jenom říkám, že ostentativní odmítání hnutí ANO, ten Antibabiš, není příliš prozíravé.

Pan Turek se vyprofiloval napravo na politické scéně. Je to zajímavý nový fenomén a ODS by s ním měla komunikovat

Proč jste po vyhlášení výsledků voleb šel do štábu Přísahy a Motoristů pozdravit Filipa Turka?

Přišel jsem ho pozdravit, přišel jsem mu poblahopřát. Zaregistroval jsem, že pan Turek vyjevil přání vstoupit v Evropském parlamentu do stejné frakce, ve které už se nachází ODS. Vyvozuji z toho, že tam nějaký překryv je, že se pan Turek vyprofiloval napravo na politické scéně. Je to zajímavý nový fenomén na české politické scéně a ODS by s ním měla komunikovat.

Spekulovalo se, jestli nemáte ambici vstoupit k Motoristům, odejít z ODS…

S panem (Petrem) Macinkou (předseda Motoristů, pozn. red.) určitě rád budu chodit občas na pivo, ale že bych odcházel z ODS a vstupoval k Motoristům, to vůbec není na pořadu dne. Jsem v ODS od roku 91 a věřím, že strana se může změnit. Myslím, že se má změnit, a myslím, že se může změnit, a chci na tom pracovat a uvidíme, jestli se to podaří.

Politické rozhovory o tématech, která hýbou společenským děním. Vedou je pro vás naši političtí redaktoři.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcasts či na platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Související články

Výběr článků

Načítám