Hlavní obsah

Nejsme strana, ale sekta. Bartoš by měl najít odvahu vyházet komanče, říká řadový člen Pirátů

„Tahle strana je tak strašně nemocná, že už jí nikdo nikdy nevyléčí, protože se nechce nechat vyléčit. Odmítá totiž koncept politické odpovědnosti,“ napsal na facebooku po nedávném volebním debaklu Pirátské strany její řadový člen Petr Kapounek. A to ještě nevěděl, co všechno bude následovat. Ve straně je téměř od jejího vzniku a spoluzakládal i její místní buňku v Prostějově. V podcastu PoliTalk řekl i to, že Ivan Bartoš udělal velkou chybu, když se snažil vyjít s levicovým křídlem strany.

PoliTalk: Člen Pirátů Petr KapounekVideo: Novinky

Článek

Piráti mají za sebou opravdu nelehké dny. Propad v krajských volbách, rezignace předsednictva strany. Teď i „vykopnutí z vlády“, jak mluví o chystaném odvolání Ivana Bartoše z ministerského postu vaše nejužší vedení. Jak to vnímáte?

Ten propad je drsný, ale to, že k němu došlo, překvapivé vůbec není, protože je to několikátý propad v řadě. Ale alespoň se ukazuje, že některá dogmata, na kterých staví řekněme levicové křídlo strany, že za to může například STAN, protože jsme s ním byli v koalici, se ukazují jako nepravda. Kandidovali jsme sami a dopadli jsme ještě hůř. A myslím, že problémy, které má strana uvnitř, má možná teď poslední šanci vyřešit. Jestli vůbec.

A je ještě co řešit? Protože jste také ve svém příspěvku na facebooku napsal, že strana je shnilá. Dá se ještě zachránit něco shnilého?

Ono se to těžko popisuje, to se musí zažít. Já jsem už párkrát veřejně prohlásil, že to není strana, ale že to je sekta.

V Pirátech existují dva naprosto neslučitelné myšlenkové proudy… a to, že tam není ochota, aby buď jedni, nebo druzí odešli, tak to je to, co tu stranu přivedlo do dnešní situace.
Petr Kapounek

Ale jste tam pořád. Proč?

Zatím tam zůstávám. Ještě tedy uvidíme, po tomhle rozhovoru asi budu vyloučen. Ale jde o to, že pokud jste v nějaké sektě, kde vás plácají po zádech a všichni všem říkají, jak to dělají skvěle, tak všichni prostě uvěří tomu, že to dělají skvěle. Tady naprosto chybí pohled zvenčí. Chybí schopnost vybrat si lídry, kteří mají odvahu něco měnit. Dlouhodobě se mluví o tom, co s tím, a je to v podstatě neřešitelné, protože dvě křídla té strany to vidí úplně odlišným způsobem.

Jsou tedy Piráti silně rozštěpení?

Nějaké frakce existují i v jiných politických stranách. Je to poměrně normální, ale v Pirátech existují v podstatě dva naprosto neslučitelné myšlenkové proudy, a to, že tam ten konflikt je, to, že tam není ochota, aby buď jedni, nebo druzí odešli, tak to je to, co tu stranu přivedlo do dnešní situace.

Ivan Bartoš mluví v souvislosti se svým odvoláním z vlády o podrazu ze strany premiéra. Je to, co udělal Petr Fiala, podraz?

Tak podraz to nepochybně je. Ale z mého pohledu to je zase hledání viníků někde venku.

Takže je to i zasloužené?

Tak Ivan Bartoš je určitě velmi schopný člověk a myslel to dobře. Udělal spoustu skvělých věcí, ale trošku mi chybí ta schopnost přiznat, že tohle pokazil (digitalizaci stavebního řízení – pozn. red.). A neustále se všechno svádí na někoho a hledají se viníci. Jako že jde třeba o nějaké spiknutí ODS apod. I kdyby to tak bylo, tak to nic nemění na tom, že jsme to my, kdo to pokazil. My.

STAN z vlády neodejde, koaliční smlouva to neukládá

Domácí

A co jste pokazili nejvíc? Vstup do vlády, nebo že jste šli do koalice s hnutím STAN, nebo jde hlavně o nezvládnutou digitalizaci stavebního řízení?

Myslím, že náš původní volič by nám odpustil i tu zpackanou digitalizaci, ale strana dlouhodobě působí navenek extremisticky. A byť naši zvolení politici dělají dobrou práci, dělají racionální liberální politiku, až tedy na výjimky, v europarlamentu úplně ne, tam je to horší, ale ve Sněmovně dobrou. Tak to, co vidí náš volič, je to, co je na sociálních sítích. Vidí profily, které se orientují čistě na „woke“ témata a vůbec neřeší věci, které trápí lidi. A potom to na lidi působí tak, že na ně vlastně kašleme. A nemají žádný důvod se zvednout a k volbám dojít.

Je tam křídlo těch radikálů, kteří prostě nenávidí kapitalismus, vůbec se nestydí říkat, že komunismus je fajn.

Piráti budou rozhodovat celý víkend až do pondělního večera na svém celostátním fóru o odstoupení od vládní koaliční smlouvy. Měli byste ji vypovědět?

Myslím, že po tom, jakým způsobem nastal vyhazov Ivana Bartoše, tak k odejití z vlády určitě dojde. Svým způsobem je to pro některé i vítaná varianta. Mně ale strašně chybí jakákoliv reflexe toho, že my už to několik let děláme fatálně špatně, a nevidím nikoho, kdo by byl ochotný říct, jak to máme dělat správně a vzít tu odpovědnost na sebe.

Navíc ve straně už nejde o střet levice a pravice. Ale je to střet mezi liberálním pohledem na svět, který třeba zastávám já nebo Jakub Michálek, Honza Lipavský a spousta dalších. A pak je tam křídlo těch radikálů, kteří prostě nenávidí kapitalismus, vůbec se nestydí říkat, že komunismus je fajn, a tihle lidi mají volné pole působnosti v té straně.

Vy se obáváte, že právě oni teď dostanou větší prostor ve straně?

Oni už tu stranu dávno ovládají, oni rozhodují o tom, jaký má program, jak se prezentuje navenek. A předsednictvo stejně nemá možnost s tím nic udělat, protože okamžitě přijde nějaký návrh na odvolání, nebo nějaká vnitrostranická šikana. Tohle křídlo tu stranu už ovládá delší čas, a to, jak dopadne ve volbách, je tím důsledkem.

Kdyby si to alespoň oficiálně převzali. To znamená, že Markéta Gregorová, která před pár měsíci kandidovala na předsedkyni, by řekla: Tak dobře, tak já si to teda vezmu. A já hned v ten den vystoupím ze strany, a asi nebudu jediný, ale alespoň se ten spor vyřeší. Ale Markéta Gregorová řekla, že to vlastně dělat nebude. A strana je teď v tak schizofrenní pozici, že není vlastně schopná se rozhodnout, kterým směrem chce jít. A pořád se snaží najít nějaký kompromis.

Ono to opravdu nevypadá na velký zájem teď Piráty vést. Myslíte, že vůbec máte nového Ivana Bartoše, který by uměl tohle vyřešit a oslovit voliče?

Já si dovedu představit pár lidí, kteří by to dělat mohli, ale ti do toho nepůjdou z různých důvodů. Honza Lipavský už to odmítl. Jakub Michálek taky, už si tam prožil svoje, snažil se stranu dávno opravit, ale jeho návrhy neprošly. Je tam pár lidí, kteří by ještě možná tu šanci měli, ale protože jsou příliš výrazní, neuspěli. Takže to vezme někdo, kdo bude zase smířlivý.

Druhá politická chyba, kterou Ivan Bartoš udělal, je v tom, že ty roky, kdy ví, že je strana v problémech, tak se snaží vycházet i s tím radikálním křídlem a snaží se získávat jejich podporu.
Petr Kapounek

Takže tohle podle vás Ivan Bartoš nezvládl? Nezvládl ukočírovat ty dvě frakce?

To je jeho druhá politická chyba, o které se nikde nemluví, nejen to, že nezvládl to stavební řízení. To by se ještě dalo odpustit…

No, nevím, jak by s tímhle souhlasili ti úředníci na stavebních úřadech a lidé, kteří něco staví.

Naprosto rozumím, že mu to neodpustí. Mě se to dotýká taky, protože se živím částečně jako projektant, takže opravdu nemám moc pozitivních hodnocení pro to, co stvořil. Ale je to politická chyba, která v kontextu toho ostatního dobrého, co udělal, by se dala se skřípěním zubů nějak přežít. Ale druhá politická chyba, kterou on udělal, je v tom, že ty roky, kdy ví, že ta strana je v problémech, tak se snaží vycházet i s tím radikálním křídlem a snaží se získávat jejich podporu.

Drželi jsme ho dlouho, ale není schopen vnímat realitu, řekl Fiala o Bartošovi

Domácí

Takže když váš ministr zahraničí Jan Lipavský řekl, že Piráti by se měli zbavit „komoušů“ a zavřít své veřejné fórum, měl vlastně pravdu?

Já bych fórum nezavíral úplně, pro nějaká jednání dává smysl. Ale problém opravdu je, že každý člen, který si sežene pár podporovatelů, je schopen vyvolat ve straně nějakou vlnu diskuze i o nesmyslu. Strana si není ochotna přiznat, že přímá demokracie je hezká idea, ale v některých situacích nefunguje.

Když se podíváte na sociální sítě Pirátů, tak je to plné poučování lidí o tom, jak mají žít, a na to nikdo není zvědavý.

Dobře, nebyla chyba, že Piráti, když mají tyto vnitřní problémy, vstoupili do pětikoaliční vlády? Neměli zůstat se svými čtyřmi poslanci v opozici?

Nevnímám to jako chybu, ale jako nutné zlo, protože neseme nějakou odpovědnost vůči našim voličům a být jenom jako banda křiklounů, kteří pořád něco kritizují, to je sice strašně jednoduché, ale to nám ten volič taky nebude tolerovat věčně.

Letos v červenci po patnácti letech opustil Pirátskou stranu její přímý zakladatel Jan Kadeřávek. On se celou dobu pohyboval spíše v pozadí strany, ale fakticky ji formoval. A ke svému odchodu napsal: „Omlouvám se všem za důsledky, ke kterým založení Pirátské strany vedlo nebo povede. Pirátská strana v tuto chvíli představuje politický nástroj, který pracuje proti ideálům, pro které byla založena.“ Cítíte to stejně?

On není určitě první ani poslední, kteří s tímhle z té strany odcházeli. A vidím to úplně stejně. Prostě ta strana byla založena, aby prosazovala liberální pohled na svět. To znamená: lidi, žijte si jak chcete, ať vám ten stát co nejmíň zasahuje do života, ale ať funguje efektivně a ať je užitečný. A když se podíváte na vystoupení politiků z toho levicového křídla, když se podíváte na sociální sítě Pirátů, tak je to plné poučování lidí o tom, jak mají žít, a na to nikdo není zvědavý.

Jaký bude podle vás nejpravděpodobnější osud Pirátů – půjde cestou ODA, nebo Strany zelených?

Zatím se to tím směrem vyvíjí a nevidím naprosto nic, co by dávalo naději, že to bude jinak.

A když byste mohl něco vzkázat Ivanu Bartošovi, co by to ještě bylo?

Najít odvahu vyházet komanče (smích). Ale to myslím vážně.

Takže dáváte straně stejnou radu jako Jan Lipavský?

V podstatě ano.

Politické rozhovory o tématech, která hýbou společenským děním. Vedou je pro vás naši političtí redaktoři.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcasts či na platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám