Hlavní obsah

Konečná: Mým cílem je sundat Fialovu vládu

Předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná se chce příští rok vrátit se svou stranou do Sněmovny. Jejím cílem je ukončit současnou vládu podle ní „neumětelů“ a hodlá se kvůli tomu spojit s kýmkoliv. Propojení se SOCDEM by podle ní dávalo smysl, ale vlamovat se do dveří prý nebude. V podcastu PoliTalk hovořila například o případné nové frakci v Evropském parlamentu, ale také o tom, jak by postupovala, kdyby byla v kůži ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, a jak by si představovala jednání o míru mezi agresivním Ruskem a bránící se Ukrajinou.

Politalk: Kateřina Konečná (KSČM)Video: Novinky

Článek

Právě začínáte v Evropském parlamentu své třetí volební období. Nejste nově v žádné frakci. Jak chcete prosazovat své zájmy, protože jako nezařazená budete mít určitě méně vlivu.

Rozešli jsme se s frakcí Evropské levice, a protože nevznikla pro nás nová levicově-konzervativní frakce, tak jsme zůstali nezařazení. Jsme tam s kolegy ze slovenského Směru a dalšími. Vliv určitě máme menší, ale troufnu si říct, že to rozhodně není naše poslední slovo. V následujících měsících se pokusíme vytvořit frakci. Nepovedlo se nám to hned na začátku, protože tam byly tekuté písky a nikdo nevěděl, kde bude někdo večer, ale teď se to ustálilo a vytvoření frakce není podle mě bez šance. Pokusíme se to udělat k začátku příštího roku.

Na jakých hodnotách by měla frakce stát, jaký by měl být její program?

Nehledáme shodu na všem. Zároveň by se měla daleko víc zabývat například právy pracujících, zdaněním nadnárodních korporací a má mít zcela jasný postoj k mírové politice ve vztahu k Ukrajině. Všechny strany odmítají další dodávky zbraní, snaží se najít cestu k nějakému příměří. K tomu, jak by mu měla pomoci sama Evropská unie.

Sázka na mix vyšla. Konečná našla cestu, jak se udržet v politice

Eurovolby

Jak si vysvětlujete to, že když komunisté v dnešní době příliš netáhnou, tak jste opět uspěla v evropských volbách, proč vás lidi volili?

Naše přidaná hodnota je to, že jsme byli jediní schopní na alternativní mimoparlamentní scéně vytvořit koalici. Kdyby každá ze stran, které v koalici Stačilo! byly, tak by to podle mě asi nevyšlo. A co se týče mě, nerada to o sobě říkám, ale já jsem si opravdu ty roky v Evropském parlamentu odmakala. Posledních pět let jsem denně lidi informovala o tom, co se v Bruselu děje, co tam dělám, i o tom, co se nepovedlo. Jsem schopná přiznat chybu, ale zároveň jsem lidem jasně a férově říkala, co budu dělat do budoucna. A to podle mě zabírá.

Chcete s KSČM zpět do Poslanecké sněmovny. Jak toho chcete dosáhnout, zůstane značka Stačilo!?

Značka Stačilo! teď pokračuje v krajských volbách. Co bude po krajských a senátních volbách, vám teď neřeknu, protože to je věc otevřená, a první, s kým se o tom budu bavit, budou straníci z KSČM a lidé z partnerských organizací, kteří s námi značku vytvářeli. Myslím, že do konce roku bude zcela jasno, jak to bude ve volbách parlamentních.

Musíte přece mít nějakou představu, s čím chcete voliče zaujmout ve sněmovních volbách?

Vím, že mi to možná nevěříte, ale opravdu ji nemám. Já bojuji s premiérem Petrem Fialou (ODS). Chci se na to zaměřit a vytvořit sílu, která bude schopná Fialovou vládu sundat, protože každý další den její vlády je jeden velký průšvih.

Patrioti, Konečná i SPD se do kritiky ruských útoků na nemocnici v Kyjevě nehrnou

Domácí

K boji s Petrem Fialou a kolicí Spolu budete potřebovat nějaké partnery. Jaký si myslíte, že máte koaliční potenciál, s kým byste se ideálně chtěla spojit?

Bude to všechno o výsledku voleb, o síle jednotlivých partnerů ve Sněmovně. Nemám žádné bariéry.

Je to vláda neumětelů. Říkám stačilo, a pokud dostaneme od voličů šanci být zpátky ve Sněmovně, tak bude naším úkolem to, aby nevznikla žádná vláda složená byť jenom z části této koalice a třeba hnutí ANO. To bude mým cílem. Udělám vše pro to, aby to nevzniklo.

Současná levice podle průzkumů příliš voliče nepřitahuje. Nejednali jste třeba se SOCDEM o nějakém spojování?

Nikdy jsme nejednali o spojení, ale o nějaké formě bližší spolupráce jsme jednali. Ale na to, proč to nedopadlo, se ptejte v SOCDEM. Dává logiku, že levicové strany půjdou spolu, ale to si opravdu musí zvážit oni a jejich marketéři, jejich sociální mágové. Ta jejich až trapná antikomunistické kampaň, kterou teď vedou třeba na sítích… Mám pocit, že občas jsme větším cílem pro SOCDEM my než Fialova vláda. A proto v tomto případě mi je SOCDEM úplně ukradená. Já bojuji s Fialou, a to je asi ten základní rozdíl mezi námi, že já nechci vést tyto stupidní války.

V minulých dnech jste si postěžovala na návštěvu příslušníků ukrajinské brigády Azov. Adresovala jste kvůli tomu dopis ministru zahraničí Janu Lipavskému (Piráti), v němž jste Azov nazvala ultranacionalisty a neonacisty, z čeho momentálně čerpáte?

Já jsem je tak vůbec nenazvala, oni prostě jsou. Zakládal je neonacista. Do června tohoto roku vláda USA zakázala posílat této skupině jakékoli zbraně, takže to není žádný výlev paní Konečné. Šetřil je Úřad vysokého komisaře OSN. Jejich motivační turné zrušily státy jako Belgie či Neměcko. Není to o nějakém názoru paní Konečné, ale o faktech.

Šéf Motoristů Macinka: Konečná je můj nejoblíbenější levičák

PoliTalk

To jsou věci z minulosti, prošli rekonstrukcí, změnili se z pluku na oficiální součást ukrajinské armády…

Takže teď budeme dělat 14 dnů, že jsme hodní? To fakt ne. Je šílené, že tu někdo s takovou minulostí může volně vystupovat. Pro mě je to absolutně nepochopitelné a ta skupina tu podle mě nemá co dělat. Němci, Belgičani a všichni jsou hloupí, že jim to turné zakázali a jenom Češi jsou papežštější než papež? Tahle skupina měla být dávno rozpuštěna a ideálně zrušena, protože s tím, co má za sebou, tak je to výsměch i naší historii. Z lidí, kteří byli masoví vrazi, dělat dneska hrdiny, to je pro mě absolutně nepochopitelné. Odmítám tohle překreslování historie.

Komunisté také mají temnou minulost a dnes se hájíte tím, že jste se změnili. U Azovu se to tvrdí také. Není to dvojí metr?

KSČM vznikla v roce 1991. Nedopustila se žádného trestného činu, není spojena s žádnou korupční kauzou a zcela jasně ji ministerstvo vnitra 33 let uznává jako politickou sílu v ČR. My za sebou nemáme žádné fotky z Osvětimi s Hitlerovým citáty, jako mají zástupci této skupiny. Říkáte nějaká historie, to je rok 2015, 2016. To je nějaká historie?

Kateřino, stačilo, reaguje Lipavský na stížnosti Konečné proti návštěvě bojovníků Azovu v Praze

Domácí

Proč takto nebijete na poplach, když sem jedou takzvaní ruští noční vlci, kteří jsou považováni taktéž za kontroverzní nacionalistickou skupinu?

Oni se sem přijeli poklonit padlým hrdinům 2. světové války. Nedělali tady náborovou kampaň a v žádném případě se nedají s ničím takovým spojovat. Oni chodí uctívat do Osvětimi oběti a padlé sovětské armády. Oni tam nechodí s tričkem s Hitlerovými citáty. A to je ten rozdíl. Teď tu budeme řešit, kdo nám vadí víc a kdo míň? Jak zpochybnili vlci nacistická zvěrstva? To srovnání, které jsem četla na sociálních sítích, mi přijde úplně ubohé a na hlavu padlé.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v úvodu článku a podcastových aplikacích.

Politické rozhovory o tématech, která hýbou společenským děním. Vedou je pro vás naši političtí redaktoři.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcasts či na platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám